Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice w poziomie życia

Chef Paul

Recommended Posts

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile da się przeżyć za pensję minimalną. Fajne porównanie, Swoją drogą pomiędzy Polską i USA nie ma aż takiej różnicy bo ceny 2x wyższe. Różnica 6 miejsc w rankingu. To co pisałem nie ważne ile się zarabia ale jakie sa koszty utrzymania dopiero wtedy można cos powiedzieć o różnicy w poziomie życia> Poniżej przedstawiono tylko kwestie wyżywienia ciekawe jak z zamieszkanie i innymi podstawowymi potrzebami.

yQek9kpTURBXy85NDA4ZTVkNTYzNzc1MjYxMjM4M2Y1YTAxOTI4YTdlNy5wbmeRlQLNAyAAw8OBoTEC

Cały artykuł tutaj:

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/udzial-kosztow-wyzywienia-wobec-placy-minimalnej/g8xdsqg

Dlaczego aż tak nienawidzi Polska.Coś tam w świecie zaznaczyła.

7 polskich wynalazków, które musisz znać!

............1. Olga Malinkiewicz - Saule Technologies

2. Space is More - polskie domy na Marsie?

3. Zderzak Łągiewki

4. Tania produkcja grafenu

5. Craftinity – deep learning

6. Pionowe siłownie wiatrowe

7. Cudowna ciecz

https://natemat.pl/136513,7-polskich-wynalazkow-ktore-musisz-znac

Nie takie znowu "moje koryto" , to coś.

Chłopie ogranij się! Z cytowanych siedmiu punktów po kolei od końca:

Ad 7. - bajka kiedyś, może.

Ad 6. - polityka miłościwie nam rządzacych jest anty OZE. Nie zauważyłeś? Polski wungiel górom! A właściwie teraz ze wschodu.

Ad 5. - też bajka przyszłości i nie nad Wisłą.

Ad 4. - temat leży, pisałem w #174.

Ad 3. - ktoś gdzieś kupił, temat zamieciony do szuflady; przez kogo - to poszukaj.

Ad 2. - :lol2:

Ad 1. - Olga Malinkiewicz to dobrze wychowana dziewczyna, widziałem na żywo co mówiła o wdrożeniach w polskiej nauce i rozumiem co pominęła.

Tu live dla czytelników, tobie będzie szkoda czasu, preferujesz inne wartości ... https://www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia,37,m/olga-malinkiewicz,511359.html

Krótko mówiac: wynaleźć to może pół sukcesu, albo i mniej. Potem trzeba wdrożyć, a to w Polsce jest niewykonalne. A sprzedać z korzyścia dla POLSKI nie potrafimy, nie chcemy lub diabeł wie co jeszcze nie ........

Najstarszy przykład:

"Kret" był opisywany w "Horyzontach Techniki dla dzieci"(był taki miesięcznik dla małolatów, biegało sie do kiosku "Ruchu" za "niedobrej komuny") na poczatku lat 60' , potem sprzedany (wersja oficjalna) za grosze, rozpowszechnił się na cały świat . O tym że to Polska myśl techniczna mało kto wie. Trzeba wiedzieć czego szukać https://inzynieria.com/uploaded/magazines/pdf/ib012s030.pdf

Edytowane przez Bertha

Ile da się przeżyć za pensję minimalną. Fajne porównanie, Swoją drogą pomiędzy Polską i USA nie ma aż takiej różnicy bo ceny 2x wyższe. Różnica 6 miejsc w rankingu. To co pisałem nie ważne ile się zarabia ale jakie sa koszty utrzymania dopiero wtedy można cos powiedzieć o różnicy w poziomie życia> Poniżej przedstawiono tylko kwestie wyżywienia ciekawe jak z zamieszkanie i innymi podstawowymi potrzebami.

yQek9kpTURBXy85NDA4ZTVkNTYzNzc1MjYxMjM4M2Y1YTAxOTI4YTdlNy5wbmeRlQLNAyAAw8OBoTEC

Cały artykuł tutaj:

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/udzial-kosztow-wyzywienia-wobec-placy-minimalnej/g8xdsqg

Porównaj wywóz nieczystości płynnych i stałych w korelacji usa ,a Polska.Jaka jest różnica miedzy tym co utylizujemy , a tym co zalega np.na ulicach?

https://natemat.pl/123713,9-realiow-ze-stanow-zjednoczonych-kotrych-nie-zrozumieja-europejczycy

[h=1]To są Stany, tego nie zrozumiesz. 9 realiów z USA, które zaskoczą Europejczyka[/h]

USA przyzwyczaiły nas do tego, że wszystko musi być u nich największe. Także posiłki. Nie o nich jednak mowa. W Polsce zazwyczaj 2-3 kostki lodu wystarczają w zupełności. Tutaj? Raczej 20-30. Każdy napój do szklanka pełna lodu. Dosłownie. Nie ma znaczenia, czy zamawia się zwykły sok, colę czy alkohol. W restauracji, w samolocie, w hotelu. Szklanka zawsze musi być pełna. Mała, duża, średnia. W efekcie po kilku minutach napój jest znacznie rozwodniony. Normalną ilość lodu dostałem tylko raz. Kiedy poprosiłem. Właściwie musiałem prosić dwa razy, za pierwszym zostało ¾ lodu.

To mi się spodobało.

Porównaj wywóz nieczystości płynnych i stałych w korelacji usa ,a Polska.Jaka jest różnica miedzy tym co utylizujemy , a tym co zalega np.na ulicach?

https://natemat.pl/123713,9-realiow-ze-stanow-zjednoczonych-kotrych-nie-zrozumieja-europejczycy

[h=1]To są Stany, tego nie zrozumiesz. 9 realiów z USA, które zaskoczą Europejczyka[/h]

To mi się spodobało.

Juz dawno sie tak nie :lol2::lol2::lol2:, zaczynajac od kelnerki ktora ...

ps w USA murzynow bija!:lol2:

Cały artykuł tutaj:

Artykuł który przytoczyłeś ma niewiele wspólnego z rzeczywistością (przynajmniej jeżeli chodzi o USA).

Nie ma tutaj ustalonej federalnie "minimalnej płacy". Każdy ze stanów ma odrębne przepisy dotyczące polityki płacowej a ceny żywności są podobne (i nie podlegające opodatkowaniu) w całym kraju, zarówno w stanach północnych (gdzie zarobki są wyższe ale koszty utrzymania również wyższe - generalnie ceny nieruchomości i usług ale nie żywności) jak i w stanach południowych.

Zauważ również jak wybrano "koszyk artykułów spożywczych" :) Czy będzie on taki sam w Nigerii, USA lub w Polsce ? Jak można "analizować" wartość podstawowego "koszyka" na podstawie cen mleka ? ... ponadto wartości cenowe z polskiego koszyka są nieprawdziwe (chyba, że przyjmiemy, iż "warzywa" to tylko ziemniaki :) )

... tutaj w miarę aktualne ceny w Polsce: http://www.dlahandlu.pl/koszyk/typ/warzywa,11.html

Warto sprawdzić również, w jakiej wysokości "pensja minimalna" jest opodatkowana w różnych krajach i jakimi zasobami dysponujemy po opodatkowaniu.

Wątpliwości do tej "analizy" mógłbym mnożyć :)

Bardziej miarodajnym źródłem uznaję dane dotyczące wydatków spożywczych na rodzinę (4 osoby). Czytałem kiedyś dość rzeczowy artykuł na ten temat.

Pozdrawiam.

Juz dawno sie tak nie :lol2::lol2::lol2:, zaczynajac od kelnerki ktora ...

ps w USA murzynow bija!:lol2:

Daj spokój :) ... ten tekst to "sen pijanego wariata" :) ... lub jak kto woli "turysty - analityka" :) ;)

Nawet nie ma sensu tej głupawki komentować :)

Artykuł który przytoczyłeś ma niewiele wspólnego z rzeczywistością (przynajmniej jeżeli chodzi o USA).

Nie ma tutaj ustalonej federalnie "minimalnej płacy". Każdy ze stanów ma odrębne przepisy dotyczące polityki płacowej a ceny żywności są podobne (i nie podlegające opodatkowaniu) w całym kraju, zarówno w stanach północnych (gdzie zarobki są wyższe ale koszty utrzymania również wyższe - generalnie ceny nieruchomości i usług ale nie żywności) jak i w stanach południowych.

Zauważ również jak wybrano "koszyk artykułów spożywczych" :) Czy będzie on taki sam w Nigerii, USA lub w Polsce ? Jak można "analizować" wartość podstawowego "koszyka" na podstawie cen mleka ? ... ponadto wartości cenowe z polskiego koszyka są nieprawdziwe (chyba, że przyjmiemy, iż "warzywa" to tylko ziemniaki :) )

... tutaj w miarę aktualne ceny w Polsce: http://www.dlahandlu.pl/koszyk/typ/warzywa,11.html

Warto sprawdzić również, w jakiej wysokości "pensja minimalna" jest opodatkowana w różnych krajach i jakimi zasobami dysponujemy po opodatkowaniu.

Wątpliwości do tej "analizy" mógłbym mnożyć :)

Bardziej miarodajnym źródłem uznaję dane dotyczące wydatków spożywczych na rodzinę (4 osoby). Czytałem kiedyś dość rzeczowy artykuł na ten temat.

Pozdrawiam.

Oczywiście że precyzyjne porównanie to nie jest i nie będzie bo dokonanie takiego porównania wymaga ogromnych uśrednień. Jakiś ogólny pogląd jest. Natomiast uznanie do porównania rodziny 4 osobowej to poważny błąd a dlaczego 4 osoby a nie 14 w Nigerii na przykład?? Podobnie jak wchodzenie w systemy podatkowe czynią takie porównnaie bezuzytecznym są podatki są i zasilki jak sobie wyobrażasz liczenie tej statystycznej rodziny do takiego poziomu aby można było porównać. Sam piszesz że jeżeli chodzi o USA to wartości są inne, bo uśrednione. Ty postrzegasz każdy stan jako odrębne państwo osoby spoza jako całość i to jest różnica. Mamy owszem analizy dotyczącej średniej unijnej ale nikt raczej nie mówi że jedzie do UE tylko do konkretnego państwa.

Oczywiście że precyzyjne porównanie to nie jest i nie będzie bo dokonanie takiego porównania wymaga ogromnych uśrednień. Jakiś ogólny pogląd jest. Natomiast uznanie do porównania rodziny 4 osobowej to poważny błąd a dlaczego 4 osoby a nie 14 w Nigerii na przykład?? Podobnie jak wchodzenie w systemy podatkowe czynią takie porównnaie bezuzytecznym są podatki są i zasilki jak sobie wyobrażasz liczenie tej statystycznej rodziny do takiego poziomu aby można było porównać. Sam piszesz że jeżeli chodzi o USA to wartości są inne, bo uśrednione. Ty postrzegasz każdy stan jako odrębne państwo osoby spoza jako całość i to jest różnica. Mamy owszem analizy dotyczącej średniej unijnej ale nikt raczej nie mówi że jedzie do UE tylko do konkretnego państwa.

Masz rację, oboje mnożymy wątpliwiści a tego typu "opracowania" i "analizy" można o kant potrzaskać :)

Reasumując, w każdym regionie będzie to wyglądało zupełnie inaczej biorąc pod uwagę rodzaj "koszyka podstawowego" uwzględniającego zwyczaje i potrzeby a także dostępność danego artykułu i jego cenę.

Mówiąc obrazowo, ludzie mieszkający na wybrzeżach kupią wędkę lub sieci a ich dieta będzie w głównej mierze oparta o ryby i owoce morza, natomiast ci mieszkający w głębi lądu wybiorą pług i strzelbę :)

ps - "trochę z innej beczki"

https://fakty.tvn24.pl/fakty-o-swiecie,61/chcial-pomscic-przyjaciolke-opowiedzial-rasistowska-historie-co-dalej-z-neesonem,907199.html

Edytowane przez Chef Paul
ps

Masz rację, oboje mnożymy wątpliwiści a tego typu "opracowania" i "analizy" można o kant potrzaskać :)

l

To nawet nie jest opracowanie, wobec którego warto byłoby się zatrzymać a już analizowanie i porównywanie, jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Pomijam nawet to co powiedziałeś o różnorodności. Każdy kraj prowadzi przecież swoje badania statystyczne więc..., ale porównywanie ich bez rzetelnie określonej i stosowanej metodologii, jest wręcz nadużyciem albo zwyczajnym epatowaniem przez szukających sensacji.

Przypomina to stary dowcip , kiedy amerykańscy i radzieccy naukowcy sprzeczali się nad wyższością systemów w swoich krajach.

Na pytanie amerykańskiego, czy to prawda , że ciężko pracujący robotnik radziecki, przyjmuje dziennie tyko niecałe 2 tys kcal ? Radzieccy uczeni odpowiedzieli, że to jest wyłącznie imperialistyczna propaganda i wierutne kłamstwo, ponieważ nawet radziecki człowiek nie jest w stanie zjeść na obiad pełnego wiadra miczurinowskich ziemniaków.

To nawet nie jest opracowanie, wobec którego warto byłoby się zatrzymać a już analizowanie i porównywanie, jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Pomijam nawet to co powiedziałeś o różnorodności. Każdy kraj prowadzi przecież swoje badania statystyczne więc..., ale porównywanie ich bez rzetelnie określonej i stosowanej metodologii, jest wręcz nadużyciem albo zwyczajnym epatowaniem przez szukających sensacji.

Przypomina to stary dowcip , kiedy amerykańscy i radzieccy naukowcy sprzeczali się nad wyższością systemów w swoich krajach.

Na pytanie amerykańskiego, czy to prawda , że ciężko pracujący robotnik radziecki, przyjmuje dziennie tyko niecałe 2 tys kcal ? Radzieccy uczeni odpowiedzieli, że to jest wyłącznie imperialistyczna propaganda i wierutne kłamstwo, ponieważ nawet radziecki człowiek nie jest w stanie zjeść na obiad pełnego wiadra miczurinowskich ziemniaków.

A kto i gdzie to powiedział że jest to praca doktorska, czy podręcznik? Przy porównywaniu 52 państw w tym USA które samo skalda się z 50 stanów, które każde jest odrębnym "państwem" o czym wspomniał Paweł uogólnienia są jak najbardziej ok i miałem okazję je sprawdzić osobiście. To jest infografika a ni niewykonalna encyklopedia dla debili. Przy porównywaniu niektórych państw można się zastanowić czy to prawda , co wpłynęło na takie wyniki i czy to jest prawda? Przy porównywaniu Polski i Ukrainy lub Chorwacji czy np Czech to według mnie dane jak najbardziej wiarygodne. Natomiast w przypadku USa Paweł się wypowiedział że juz sam Parametr USA nie jest właściwie uśredniony o ile jest to w ogóle możliwe.

BTW To infografika i wątek o różnica w poziomie życia, to on jest źródłem informacji a nie sama infografika. Ale jak widzę łatwiej jest pitolić i krytykować nie argumentując niż dodać coś od siebie. jeżeli chodzi o koszty wyżywienia to dla mnie się one pokrywają i nie odbiegam zbyt daleko, ale co do jakości to zdecydowanie.

A kto i gdzie to powiedział że jest to praca doktorska, czy podręcznik? Przy porównywaniu 52 państw w tym USA które samo skalda się z 50 stanów, które każde jest odrębnym "państwem" o czym wspomniał Paweł uogólnienia są jak najbardziej ok i miałem okazję je sprawdzić osobiście. To jest infografika a ni niewykonalna encyklopedia dla debili. Przy porównywaniu niektórych państw można się zastanowić czy to prawda , co wpłynęło na takie wyniki i czy to jest prawda? Przy porównywaniu Polski i Ukrainy lub Chorwacji czy np Czech to według mnie dane jak najbardziej wiarygodne. Natomiast w przypadku USa Paweł się wypowiedział że juz sam Parametr USA nie jest właściwie uśredniony o ile jest to w ogóle możliwe.

BTW To infografika i wątek o różnica w poziomie życia, to on jest źródłem informacji a nie sama infografika. Ale jak widzę łatwiej jest pitolić i krytykować nie argumentując niż dodać coś od siebie. jeżeli chodzi o koszty wyżywienia to dla mnie się one pokrywają i nie odbiegam zbyt daleko, ale co do jakości to zdecydowanie.

Zestaw beznadziejny w pełnym tego słowa znaczeniu.Waćpan pitolisz trzy po trzy .Takie memy słupkowe to nie dla inteligencji jak przykład różnic w poziomie życia.Wszyscy pitolą o poziomie w/w tylko nie ty.Zgroza.Następny.Dla mnie odbiegasz od tematu bo mem ten nic nie mówi.Nie wiedzieć dlaczego nie wkleiłeś filmu z tej strony.

Jaką siłę nabywczą miały pieniądze w latach 2005, 2010 i mają teraz – postanowiliśmy sprawdzić „kupując” żywność i inne towary. W 2005 r. mogliśmy za ówczesny średni zarobek, czyli 1486 zł na rękę kupić: 96 kg wołowiny z kością, 464 kg cukru białego, 1189 bochenków chleba 0,5 kg, 3,28 tony węgla, 273 litry benzyny bezołowiowej 95. W 2010 r. za ówczesne 2071 zł na rękę można było nabyć: 109 kg wołowiny z kością, 740 kg cukru białego, 1090 bochenków chleba 0,5 kg, 1,6 tony węgla, 380 litrów benzyny bezołowiowej 95. Kto w końcówce ubiegłego roku poszedł do sklepu po te same artykuły, za średnie wynagrodzenie netto 2500 zł, mógł dostać 113 kg wołowiny z kością, 833 kg cukru białego, 1086 bochenków chleba, 3,4 tony węgla, 510 litrów benzyny bezołowiowej 95. Okazuje się, w porównaniu z średnią łódzką płacą netto w 2005 r., za obecną średnią można kupić o 17 kg więcej wołowiny, ale już chleba – wciąż podstawowego artykułu w koszyku – o 100 bochenków mniej!

Wędrówka po cenach nie daje więc odpowiedzi na pytanie, czy babcia i dziadek mieli rację, mówiąc: lepiej to już było.

Czytaj więcej: https://expressilustrowany.pl/jak-rosly-ceny-i-zarobki-przez-10-lat-tabele/ar/9209684

Co teraz powiedziałaby twoja Babcia? Czy potrafiłaby porównać ile np. w usa za minimalna pensje co i czego można by kupić.Bez uszczypliwości potrafisz się li tylko posługiwać internetem by tworzyć takie niepopularne wnioski?

Edytowane przez niktspecjalny

Każdy kraj, region, a nawet lokalna miejscowość ma swe wady i zalety. Można oczywiście uogólniać i uśredniać ale w efekcie końcowym otrzymamy całkowicie zniekształcony obraz rzeczywistości, zdecydowanie odbiegający od tej w jakiej się znajdujemy.

W USA mieszkałem w kilku stanach i w każdym z nich można znaleźć różnice dzielące zarówno i stany jak i lokalne społeczności, jednakowoż jest również wiele aspektów które łączą.

Kraj ten jest tak różnorodny, iż nawet może zaskoczyć w różnych sytuacjach urodzonych tutaj obywateli a co dopiero turystów z innych kontynentów. W tym wielkim tyglu kulturowym i narodowościowym, istnieją co oczywiste,. odmienne zwyczaje i zachowania. Nawet w rozmowie można rozróżnić inny akcent ludzi zamieszkujących północ lub południe tego kraju.

Wydaje mnie się zatem, że miarodajne wypowiedzi uzyskamy od ludzi zamieszkujących nawet nie kraj a tylko region w którym żyją i dotyczy to wszystkich krajów nie tylko USA. Osobiście mogę Wam tylko pokazać mały wycinek obrazu postrzegany jako Stany Zjednoczone.

ps - Może to i truizm, ale:

Potencjał i ekonomia w skali "mikro" buduje skalę "makro".

To my sami budujemy swój dobrobyt, muszą być jednak do tej budowy spełnione stosowne warunki.

Kto te warunki ma stworzyć ? My sami ... ale tutaj wkraczamy już na obszary polityczne :)

Edytowane przez Chef Paul
ps

Cytujesz mnie, więc mogę przypuszczać, że owo pitolenie i krytyka bez argumentacji dotyczy mnie wraz z należną mi encyklopedią dla debili.

A kto i gdzie tak krytykuje i pitoli , że szuka w grafikach jakiej pracy doktorskiej czy podręcznika? Ja nie, wyraziłem to chyba jasno?

Uśrednianie danych statystycznych tego to typu ( prawie arytmetyczne)ma to do siebie, że idąc na spacer z psem mamy po 3 nogi a z dwoma po 3 i kawałek kikuta.

Nawet w przypadku wymienionej tu samej tylko Ukrainy, różnice są znacznie większe niż to sugerujesz w zestawieniu innych krajów.

Jeszcze bardziej widoczne jest to w Rosji, będącej w zestawie a mającej potężne dysproporcje, pomimo, że nie ma aż 50 stanów jak USA i pozornie wydaje się być w miarę jednorodna pod względem poziomu warunków życia czy ogólnie pojętej kultury i mentalności, wspomnianej tu przez Chefa.

Edytowane przez 2112wojtek