Chef Paul 10.02.2019 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Polskie drogi do sukcesu. Jest ich sporo w różnych dziedzinach.Jedna z nich to droga Tomka:https://www.kukbuk.pl/kukbukpoleca/edycja2/robienie-sera-tak-jak-wina-to-magia-jakbysmy-bawili-sie-w-pana-boga-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Poziom dyskusji zmusił mnie do przyznania bana Värmepumpsägare i Savage7 na siedem dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.03.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Panowie, czas najwyższy zakończyć ten niekończący się spór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.03.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 to co się dzieje z wpisami na tym forum to już jakieś żarty. po tygodniu czasu znikają. jeśli tak to proszę o skasowanie #202 bo po co odnosić się do czegoś czego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.04.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak mi się dzisiaj skojarzyło z poziomem życia, bo ostatnio nasze dzieci są podobno zakładnikami pewnej grupy zawodowej. Tyle rocznie zarabiają nauczyciele w innych, wybranych krajach Unii Europejskiej (kwoty wynagrodzeń podanych w euro przeliczyliśmy na złotówki): Cypr - od 23 646 do 51 722 euro, czyli 99 313 - 217 232 zł Czechy: od 8900 do 12 170 euro, czyli 37 380 - 51 114 zł Dania: od 56 486 do 77 108 euro, czyli 237 241 - 323 853 zł Niemcy: od 38 214 do 63 985 euro, czyli 160 498 - 268 737 zł Estonia: średnio 9607 euro, czyli 40 349 zł Grecja: średnio 22 818 euro, czyli 95 835 zł Hiszpania: od 29 257 do 49 349 euro, czyli 122 879 - 207 265 zł Włochy: od 27 244 do 30 966 euro, czyli 114 424 - 130 057 zł Francja: od 22 430 do 47 477 euro, czyli 94 206 - 199 403 zł Łotwa: od 4889 do 8757 euro, czyli 20 449 - 36 779 zł Luksemburg: od 88 315 do 101 471 euro, czyli 370 923 - 426 178 zł Węgry: od 7690 do 10 156 euro, czyli 32 298 - 42 655 zł Słowacja: od 7622 do 9471 euro, czyli 32 012 - 39 778 zł Wielka Brytania: od 34 795 do 38 499 zł euro, czyli 146 139 - 161 695 zł Rumunia: od 5063 do 5508 euro, czyli 21 264 - 23 133 zł. cyt za gratka.pl Dane z raportu "Teachers and School Heads Salaries and Allowances in Europe" Pewnie to tylko obrzydliwy fejk a na forum są albo sami bezdzietni, albo szczęściarze mający dzieci w prywatnych szkołach Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez 2112wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Poziom życia to też są zarobki, czas i warunki pracy, podatki i siła nabywcza wypłaty.Ze strajkami to często bywa tak, że jak my strajkujemy to jest OK a jak oni strajkują to już jest źle.Zwłaszcza jak np. blokują ulice i nie możemy dojechać do pracy, do kina lub na wakacje. Strajk który nie jest uciążliwy lub kłopotliwy dla władzy i dla ogółu nie ma szans na sukces. Nauczyciele nie mogą strajkować bo tracą na tym uczniowie, lekarze nie mogą bo liczy się zdrowie pacjenta.Górnic już mogą. Mogą nawet palić opony i rzucać kamieniami, petardami i wulgaryzmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.04.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Poziom życia to też są zarobki, czas i warunki pracy, podatki i siła nabywcza wypłaty. Ze strajkami to często bywa tak, że jak my strajkujemy to jest OK a jak oni strajkują to już jest źle. Zwłaszcza jak np. blokują ulice i nie możemy dojechać do pracy, do kina lub na wakacje. Strajk który nie jest uciążliwy lub kłopotliwy dla władzy i dla ogółu nie ma szans na sukces. Nauczyciele nie mogą strajkować bo tracą na tym uczniowie, lekarze nie mogą bo liczy się zdrowie pacjenta. Górnic już mogą. Mogą nawet palić opony i rzucać kamieniami, petardami i wulgaryzmami. Dobrze , że mi to wytłumaczyłeś, bo bym jak ten głupi chodził, całkiem niezorientowany. Bardziej mnie jednak zastanawia, kto to forum jeszcze czyta ? Ciekawym, bo to kiedyś była moja grupa docelowa:lol2: Dawniej taki stan był tutaj nie do pomyślenia. Patrz moje ostatnie zdanie w poprzedniej wypowiedzi. Nie wiem. Trolle wszystkie wyzdychały, naród się tak radykalnie zmienił i zobojętniał? Dobrobyt szczęśliwie nam panujący widocznie jest mocno destrukcyjny. Czy może cenzura skutecznie zabiła wszelką chęć dyskusji o sprawach doczesnych i pod rękę z apatią wypełzł na powierzchnię strach? W końcu szkoła, to podobno przyszłość nas wszystkich. Widać nie dotyczy ona budowniczych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Status zawodowy nauczycieli skutecznie został obniżony do minimum. Nie ma i nie będzie akcji Nauczyciel+ Strajk nauczycieli to obecnie temat zakazany. ZERO polityki Zakaz to zakaz. Faktycznie trolli wycięło. Za to można do woli pisać inne głupoty niezwiązane z budowaniem! Ja czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 11.04.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Bardziej mnie jednak zastanawia, kto to forum jeszcze czyta ? Ciekawym, bo to kiedyś była moja grupa docelowa:lol2: Dawniej taki stan był tutaj nie do pomyślenia. Patrz moje ostatnie zdanie w poprzedniej wypowiedzi. Nie wiem. Trolle wszystkie wyzdychały, naród się tak radykalnie zmienił i zobojętniał? Dobrobyt szczęśliwie nam panujący widocznie jest mocno destrukcyjny. Czy może cenzura skutecznie zabiła wszelką chęć dyskusji o sprawach doczesnych i pod rękę z apatią wypełzł na powierzchnię strach? W końcu szkoła, to podobno przyszłość nas wszystkich. Widać nie dotyczy ona budowniczych domów. Oj długo trzeba by było pisać na ten temat bo kilka wątków rozgrzebales Myślę, że coraz mniej osób czyta i pisze na forum , co widać gołym okiem. Co dziwne bo niby znowu jest boom budowlany jak w latach 2008-2013. Coś, gdzieś się w pewnym momencie zatracilo i musiał być powód ku temu. Cenzura i owszem, ten stan jedynie poglebila,chociaż przy dzisiejszym podziale społeczeństwa na tych dobrych bo z nami i tych złych bo myślących temperatura dyskusji może być wysoka i "lepiej" zakazać niż mieć problem,co przynosi odwrotny skutek. Piszesz o dobrobycie, ludziska dostali w 2015r pincet plus na zatkanie japy i redukcję myślenia, dzisiaj dostają drugie pincet plus na zatkanie drugiego otworu to czemu się dziwisz, że jest cisza wśród tych "dobrych" ? A Ci "źli" zostaną zakrzyczeni bo mogą przecież plodzic dzieci... Kto mnie zna a parę osób z forum mnie zna czy osobiście czy z fb to wie, że ja się oficjalnie nie pier... i nie boję się ministra "zero" i piszę co myślę nawet na oficjalnym profilu na fb Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Ale na FM nie możesz pisać o POLITYCE bo to temat obecnie zakazany. Z podkreśleniem obecnie Bo FM nie służy wymianie poglądów o podtekście politycznym. Możesz do woli publikować różne inne waryjacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 11.04.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale na FM nie możesz pisać o POLITYCE bo to temat obecnie zakazany. Z podkreśleniem obecnie Bo FM nie służy wymianie poglądów o podtekście politycznym. Możesz do woli publikować różne inne waryjacje Com miał napisać to napisałem. Dobrze, że nie muszę polemizować z gośćmi typu savage czy grend czy inny cichociemny glupol z władza w ręku itp bo jestem typem, który nie toleruje głupoty i nie nadstawiam drugiego policzka i nie mówi, że deszcz pada jak mu pluja w twarz... Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.04.2019 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 ... wracając do tematu szeroko pojętego "szkolnictwa" W postulatach strajkowych jakoś nigdzie nie widzę jakiegokolwiek punktu na temat "uzdrowienia tegoż" ... żadnych propozycji zmian ... Dziś wypuszcza się ze szkół miliony niedouczonych idiotów (nie tylko w Polsce zresztą) ... niechybnie nadchodzi okres "sztucznej inteligencji" ... może to i lepiej. Czy podwyżki na zasadzie "wszyscy mamy równe żołądki" rozwiążą problem szkolnictwa ? ps - słyszałem, iż zdarza się w Polsce, że ponoć nauczyciele akademiccy zarabiają mniej ... no ale "ciemny lud" jest łatwiejszy do zarządzania więc po cóż komu solidnie wykształcone społeczeństwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.04.2019 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Com miał napisać to napisałem. Dobrze, że nie muszę polemizować z gośćmi typu savage czy grend czy inny cichociemny glupol z władza w ręku itp bo jestem typem, który nie toleruje głupoty i nie nadstawiam drugiego policzka i nie mówi, że deszcz pada jak mu pluja w twarz... Bardzo wdzięcznie to ująłeś. Dodałbym tylko jeszcze , że daliśmy się chyba zapędzić w ciemny, kozi róg, by nie rzec dosadniej. Bo dzisiaj zwykłe pójście do sracza, nawet bez specjalnego nadużycia tej przenośni, można, kiedy się bardzo chce, odebrać jako przejaw konkretnej sympatii, czy wręcz przynależności partyjnej. Zwłaszcza , że od pewnego czasu nie każdy stolec w tym naszym kraju jest równie patriotyczny. Myślałem ,że wspólny dobrobyt , sposób dochodzenia doń i różnice , jakie dzielą nas od normalnego świata, są bardziej zależne od chęci i mentalności społecznej, niż jakiejkolwiek legitymacji organizacyjnej. Chyba jednak jestem naiwny. Podobnie zresztą jak Paul, który widzę oczekuje w ostatnim problemie oświatowym, jakiegoś postulatu uzdrowienia jej. Szanowny Pawle od 1945 roku, jak jeden mąż, wszyscy decydenci eksperymentują radośnie na zombi, zwanym oświatą. Przypomina to jako żywo nieustającą zabawę kolejnego wcielenia dr Frankensteina w temacie ożywiania trupa. Wiesz, że życzę Ci jak najlepiej, chociaż mam gdzieś Amerykę i jej przyziemne problemy, to przeraża mnie nieco, że już wkrótce rzesze tęgich matołów będą leczyć, budować mosty, wydawać wyroki i to nie u Ciebie a u mnie i tyko dlatego, że mamy inne metody wartościowania i dochodzenia do dobrobytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.04.2019 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Ale na FM nie możesz pisać o POLITYCE bo to temat obecnie zakazany. Z podkreśleniem obecnie Bo FM nie służy wymianie poglądów o podtekście politycznym. Możesz do woli publikować różne inne waryjacje I dziwi mnie to...ostatnio bywam częściej na innym forum, niezwiązanym z budowaniem - są wątki politycznie, a jakże, nie zauważam tam też takich problemów, jakie tutaj występowały w pełnej krasie.(w wątkach upolitycznionych) Tzn są, ale mam wrażenie, że na mniejsza skalę...tytuły wątków: " Lewacka zaraza, która toczy świat. Przykłady" "Prawacka zaraza, która toczy świat. Przykłady" Takich zadym, jak tutaj się zdarzały, to nigdy nie zauważyłem...może wystarczy trochę chcieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.04.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 ... wracając do tematu szeroko pojętego "szkolnictwa" W postulatach strajkowych jakoś nigdzie nie widzę jakiegokolwiek punktu na temat "uzdrowienia tegoż" ... żadnych propozycji zmian ... Dziś wypuszcza się ze szkół miliony niedouczonych idiotów (nie tylko w Polsce zresztą) ... niechybnie nadchodzi okres "sztucznej inteligencji" ... może to i lepiej. Twierdzę, że nie ma możliwości nauczenia wszystkich do określonego poziomu podstawowego, średniego czy wyższego. A ponieważ wszyscy chcą lub są zmuszeni chcieć "posiadać" wyższe lub średnie wykształcenie to wykształcenie dostosowuje się do zdolności poznawczych ogółu. Miliony niedouczonych to nie tylko wina nauczycieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.04.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 I dziwi mnie to...ostatnio bywam częściej na innym forum, niezwiązanym z budowaniem - są wątki politycznie, a jakże, nie zauważam tam też takich problemów, jakie tutaj występowały w pełnej krasie.(w wątkach upolitycznionych) Tzn są, ale mam wrażenie, że na mniejsza skalę...tytuły wątków: " Lewacka zaraza, która toczy świat. Przykłady" "Prawacka zaraza, która toczy świat. Przykłady" Takich zadym, jak tutaj się zdarzały, to nigdy nie zauważyłem...może wystarczy trochę chcieć? Wniosek jest dosyć czytelny : oportunizm, chociaż to wyjątkowo podła cecha, jest jednak bardzo wygodny. d7d A ponieważ wszyscy chcą lub są zmuszeni chcieć "posiadać" wyższe lub średnie wykształcenie to wykształcenie dostosowuje się do zdolności poznawczych ogółu. Miliony niedouczonych to nie tylko wina nauczycieli. Miliony, jak piszesz niedouczonych nie jest też w stanie nauczyć miliony. Słaba jakość nauczania, czy nieodpowiednie jednostki wśród samych nauczycieli, to wcale nie zasługa nauczycieli . Kto chce tam bowiem pracować? Albo naiwni idealiści (daj im Boże zdrowie), albo kompletnie niezorientowani, niewiedzący w co włażą, albo mało lotni "spadochroniarze". Nie ma grupy zawodowej bez wad, jednak w przypadku zawodów z tzw. powołaniem zrobić trzeba wszystko, żeby została tylko ta pierwsza grupa i za to ją odpowiednio wynagradzać. Ten zawód wykonywany zgodnie z jego ideą, jest jednym z najtrudniejszych i niewdzięcznych zawodów. Tymczasem w Polsce, począwszy od zwariowanych pomysłów (statystycznie co 4 lata) rewolt organizacyjnych, poprzez idiotyzmy programowe na ideologizacji pokoleń kończąc, panuje wolna amerykanka demagogów i wybujałych ambicji partyjnych oraz ich eksperymentatorów i miernot oświatowych. Latencja w edukacji jest wielka i zawsze bolesna. Dzisiaj ponosimy kolejne już skutki zabaw Stelmachowskiego i jego następców. Ktoś go jeszcze pamięta? Od 1989 do dzisiaj mamy 18 ministrów edukacji. Wychodzi średnio, że co mniej więcej półtora roku mamy nowego eksperymentatora. Ktoś zgadnie, ilu z nich ukończyło pedagogikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.04.2019 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 ... ze służbą zdrowia również wypadało by "coś zrobić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.04.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 ... ze służbą zdrowia również wypadało by "coś zrobić" Służbę zdrowia "zrobili" już... na cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 12.04.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Oj naprawiacze , jak długo pamiętam to każda partyjka naprawiała i nie naprawiła a pamiętam czasy nawet Gierka więc proszę dajcie sobie siana bo też niczego nie naprawicie zwłaszcza taką paplaniną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.04.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Oj naprawiacze , jak długo pamiętam to każda partyjka naprawiała i nie naprawiła a pamiętam czasy nawet Gierka więc proszę dajcie sobie siana bo też niczego nie naprawicie zwłaszcza taką paplaniną . Partyjny obowiązek spełniasz, czy resentymenty Ci się włączyły? Nie irytuj się, zmień wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts