daber85 30.01.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 witam serdecznie, chciałbym ocieplić ściany w mieszkaniu od środka ale jest ostatnio tyle opcji na rynku że już sam nie wiem. Zależy mi na doborze odpowiedniej grubości oraz rodzaju materiałów do ocieplenia. Moja ściana jest wykonana z cegły o gr 45 cm. Aktualnie w mieszkaniu się moment wychładza gdy tylko gaśnie w piecu (ogrzewanie piecem C.O) dlatego zdecydowałem się na taki zabieg bo na chwile obecną i w przyszłości nie ma w planie remontu całej elewacji. Dodam, że do niedawna borykałem się z grzybem na ścianie (teraz pokazuje się go znacznie mniej ale jest.) lecz udrożnienie wentylacji w kuchni oraz nie przegrzewanie mieszkania plus rozszczelnianie okien pomogło. Pomysł jaki mam w głowie to zbicie tynku, ułożenie rusztu drewnianego z łat 6x4 cm mocowanych na uchwytach metalowych "U" (tych odginanych do profili gk) w odstępie równym grubości izolacji, potem wełna 15 cm (czy nie za dużo???), szczelne przykrycie paroizolacja i GK. Co o tym sądzicie??? Myślałem też nad styropianem, aerogelem, gazobetonem, natryskiem z piany itd ale wełna wydaje mi się po prostu w miarę tania (nawet ta lepsza) i sprawdzona. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsg 31.01.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 polecam pianę PIR w okładzinach miękkich. Ma współczynnik przenikania prawie 2x lepszy od wełny mineralnej oraz pianki natryskowej. Panka natryskowa jest otwartokomórkowa, pianka PIR- zamkniętokomórkowa. Jest droższa od styropianu i wełny, ale gr. 8cm powinna zastąpić 15cm wełny mineralnej dzięki czemu zaoszczędzisz miejsce w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 01.02.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Sądzę ze szanowny Topik Starter nie przeliczał tego... i nie mam zamiaru robić to za niego.Ile m2 mieszkanie? Ile m2 ścian zewnętrznych? Nie ma w planie - to ile lat? Ogólnie, a czy sufit-podłoga nie więcej ciepła tracą? Prawidłowe sformułowanie pytania - już 50% odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber85 01.02.2019 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 mieszkanie 75m2, 3 pok. stare budownictwo, budynek z jedną klatką schodową i po mieszkaniu na stronę wiec moje mieszkanie obejmuje jakby połowę budynku. Nie chcę robić wszystkiego naraz lecz stopniowo ze względu na ograniczony budżet. Chcę zacząć od dwóch narożnych pokojów, każdy taki sam 4x4,5 m wys 2,8m potem trzeci pokój (takiej samej wielkości) i na końcu kuchnia i łazienka.ile lat?? niestety nie udało mi się uzyskać informacji bo wspólnota, do której nie należę spłaca kredyt za remont dachu i izolację fundamentów. Podejrzewam, że na pewno co najmniej 5 lat, a zarządca nie udzieli mi takiej informacji o okresie spłaty kredytu.obliczałem współczynnik przewodzenia ciepła "U" i dla izolacji 10cm wychodzi powyżej 0,26 W/(m2*K), a przy 15 cm poniżej 0,20.W/(m2*K)Wiem gdzie występują mostki termiczne ale uwierzcie mi, cała ściana jest naprawdę zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.02.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Uważaj, żebyś sobie nie narobił biedy. Ocieplenie od ciepłej strony to proszenie się o problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasonOgg 03.02.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Poczytaj na temat tynków perlitowych https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349807-Izolacja-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-tynk-perlitowy-czy-styropian-jaka-paroizolacja&highlight=Izolacja+%C5%9Bciany+wewn%C4%85trz+tynk+perlitowy%2C+styropian+jaka+paroizolacjaihttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?167184-Ciep%C5%82y-tynk-z-perlitem/page2&highlight=tynk+perlitowyJa planuję dać warstwę tynku potem ocieplenie i znowu tynk. Jak to się sprawdzi nie wiadomo ale powinno zapobiegać pojawieniu się grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber85 04.02.2019 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Uważaj, żebyś sobie nie narobił biedy. Ocieplenie od ciepłej strony to proszenie się o problemy. Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego chciałbym szczególną uwagę skupić na szczelnym montażu paroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.02.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 To co tu zostało wymienione czyli pianka wełna poza perlitem to prosta droga do grzyba na skalę masową , przecież do tego są zrobione takie materiały jak własnie wymieniony perlit ale że jego bardzo ciężko opanować i tynkować nim to lepiej nie tykać , najlepszym i pewnym materiałem jest tzw MULTIPOR nawet tynków nie trzeba kuc tylko wyrównać i kleić płyty wprost na ścianę nie jest to rewelacyjna iozlacja ale tu chodzi aby nie grzać lodowatej ściany i ten multipor to zapewnia bo ogrzewasz tylko jego więc sporo kasy zaoszczędzone na ogrzewanie i grzybowi robisz papa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber85 04.02.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Teraz to mi namieszaliście w głowie Jeżeli chodzi o multipor to jak dla mnie troszkę droga inwestycja. wychodzi na to że najlepiej zacisnąć zęby i czekać kilka lat na ocieplenie budynku z zewnątrz. Choć nasunął mi się jeszcze jeden pomysł aby pod wełną zostawić szczelinę i wywiercić w ścianie kilka otworów pod sufitem i nad podłogą na zewnątrz aby zapewnić cyrkulację. Kolejny pomysł jaki wpadł mi do głowy to styropian XPS (stryrodur) klejony na piane bezpośrednio do ściany Edytowane 4 Lutego 2019 przez daber85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.02.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Rodzaj wentylacji ustawia odpowiedź. Proszę rozważyć czy nie dałoby się wprowadzić WM (może z reku). To rozwiązanie zdecydowanie rozszerza wachlarz możliwości. Zawsze ocieplenie od wewnątrz będzie kłopotliwe, choćby ze względu na mostki od ścian wewnętrznych a tym bardzie stropów. Konieczne są wyprowadzeni (mankiety) izolacji. Najważniejszą sprawą z punktu widzenia fizyki jest możliwość zredukowania ilości pary wodnej w rejonie ścian zewnętrznych i zadbanie o sktueczną wentylację ale nie przez dziury w stolarce.PozdravSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.02.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Teraz to mi namieszaliście w głowie Jeżeli chodzi o multipor to jak dla mnie troszkę droga inwestycja. wychodzi na to że najlepiej zacisnąć zęby i czekać kilka lat na ocieplenie budynku z zewnątrz. Choć nasunął mi się jeszcze jeden pomysł aby pod wełną zostawić szczelinę i wywiercić w ścianie kilka otworów pod sufitem i nad podłogą na zewnątrz aby zapewnić cyrkulację. Kolejny pomysł jaki wpadł mi do głowy to styropian XPS (stryrodur) klejony na piane bezpośrednio do ściany Żadnej wełny tam dać nie wolno a raczej nie powinno się dawać to pewne , skoro multipor dla ciebie za drogi (aż tak drogi on nie jest ) to nie wiem czy przypadkiem z tym XPS-em też nie byłoby dobrze no BO do ocieplenia wewnętrznego stosuje się też climapor a to w sumie prawie ten sam materiał tylko że cieniutki ok 7mm , też zastanawiam sie czy synowi nie zrobić tym w kawalerce ścian od strony okien bo nikt nie kwapi sie ocieplać jego bloku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.02.2019 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Żadnej wełny tam dać nie wolno a raczej nie powinno się dawać to pewne , skoro multipor dla ciebie za drogi (aż tak drogi on nie jest ) to nie wiem czy przypadkiem z tym XPS-em też nie byłoby dobrze no BO do ocieplenia wewnętrznego stosuje się też climapor a to w sumie prawie ten sam materiał tylko że cieniutki ok 7mm , też zastanawiam sie czy synowi nie zrobić tym w kawalerce ścian od strony okien bo nikt nie kwapi sie ocieplać jego bloku . Najlepszym rozwiązaniem jest zadbanie o właściwą wentylację poprzez wykonanie WM oraz zastosowanie płyt zintegrowanych PIR z GKFI. Należy oczywiście zadbać o wyeliminowanie wszelkich mostków, zwłaszcza w rejonie nadproża (koniecznie skuć szpalety, tam izolacja co najmniej takiej grubości jak na ścianie), tam być może trzeba będzie dodatkowo skorzystać z "naklejki" aerożelowej. Na sufitach i ścianach należy wykonać zakładki termoizolacyjne 30-50cm. A zgodnie z poprzednikiem: dać sobie spokój z watą. Pozdrav SM Edytowane 4 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts