Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA II Zdrowe,organiczne gotowanie


Recommended Posts

Zdrowe organiczne ,ekologiczne z certyfikatem gotowanie

 

Myślę ,że te w/w określenia pozwolą na bezkolizyjny podział na ta lepsza zdrową żywność ,a co dalej z tym idzie zdrowe i organiczne gotowane potrawy.

 

serdecznie pozdrawiam.Pozwoliłem sobie wkleić jak to może wyglądać bez żadnego wulgaryzmu.To jest tylko przykład.Pozwoli to na pewno tym co szukają zdrowego żywienia na dołączenie do grupy organicznego sukcesu.

 

ciekawostka1.jpg

 

 

Serdecznie pozdrawiam.NS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odwiedzin 227 i dziwi mnie ,że nikt jeszcze nic nie wkleił organicznego , czystego ekologicznie.Dlaczego? Nie ma u nas nic organicznego.Poszukam w sieci może Paweł mi tego nie zakwestionuje.Na razie znalazłem to

 

https://www.worldfood.pl/Targi-zywnosci-Zywnosc-ekologiczna,-organiczna,-BIO

 

worldfood2019-232x58-pl_2.jpg7-9 marzec, 2019

VI MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI

I NAPOJÓW

EXPO XXI Warszawa

Polska

Dlaczego warto wziąć udział?

 

 

Eksperci żywności ekologicznej oraz życia w stylu eko będą mieli okazję poznać ofertę uznanych producentów żywności organicznej z kraju i zagranicy. Na Targi zapraszamy wytwórców ekożywności o dużym potencjale rynkowym oraz firmy rodzinne, funkcjonujące na rynkach lokalnych. WorldFood Warsaw 2018 to dobra okazja do nawiązania współpracy biznesowej oraz do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim i zagranicznym rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności organicznej. Ponadto targi żywności ekologicznej to miejsce, w którym można zapoznać się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w produkcji oraz dowiedzieć się więcej o najnowszych produktach międzynarodowych marek.

 

takie:

 

http://organicmarket.pl/nasze-produkty-organiczne-i-zdrowe/

 

[h=1]Nasze produkty – organiczne, pyszne i zdrowe[/h]

[h=2]Mamy w ofercie ok. 4 tysięcy produktów: organicznych i tradycyjnych[/h]

 

 

 

 

 

Organic Farma Zdrowia to największa w Polsce sieć deliketesów

z żywnością ekologiczną. Dlatego też mamy najbardziej rozbudowaną ofertę dla Ciebie. Poniżej podajemy przykładowe produkty z odesłaniem do sklepu internetowe oraz przydatne informacje o żywności dostępnej w naszej sieci.

 

 

 

 

 

 

http://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/02/kosz-z-owocami-300x199.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[h=3]Aby pomóc zorientować się w naszej bogatej ofercie artykułów, stworzyliśmy również trzy linie produktowe:[/h]

  1. [h=4]Everyday– jest skierowana do wszystkich, którzy chcą żyć zdrowiej bez podejmowania gwałtownych zmian.
    To produkty codziennego użytku, po które sięgamy podczas przygotowywania zwyczajowego śniadania, obiadu, kolacji takie jak: nabiał, wędliny, mąka, ryż itp.[/h]
  2. [h=4]Healthy Day– to zdrowe, ekologiczne przekąski dla łasuchów i smakoszy, którym trudno zrezygnować z podjadania. Mamy dla nich suszone morele, daktyle, śliwki, krążki jabłka a także orzechy i wiele innych produktów, które poprawiają humor i zdrowie.[/h]
  3. [h=4]Healthy Kidsto ekologiczna propozycja dla dzieci. Produkty, które uczą zdrowych nawyków i pokazują, że eko jest smaczne i fajne. Ale nie tylko nasi najmłodsi klienci oblizują się na widok żelków-misiów, chipsów bananowych, jogurtów owocowych czy serka waniliowego. Oznaczenia produktów: te z zieloną etykietą to produkty ekologiczne. Niebieska etykieta oznacza, że produkt czeka na certyfikację lub jest przydatny w jednej z diet. [/h]

[h=4]Produkty specjalistyczne[/h]

  • [h=4]W ofercie Organic Farma Zdrowia znajdują się również produkty niezbędne w szczególnego rodzaju dietach: bezglutenowej, bezcukrowej, wegetariańskiej i wegańskiej oraz karmieniu niemowląt i małych dzieci.[/h]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Owoce i warzywa

 

  • Niektórych dziwi ich naturalny i nieidealny wygląd, ale wszystkich przekonuje ich smak i wartości odżywcze.
    Ekologiczne warzywa i owoce posiadają więcej przeciwutleniaczy (w tym witamin), które m.in. zapobiegają starzeniu się komórek, są też cenniejszym źródłem błonnika.

Produkty zbożowe

 

  • Zanim rolnik ekologiczny posieje pierwsze zboże, musi odczekać 2-3 lata, aby przestawić się na ekoprodukcję.
    Pełnoziarniste płatki, pieczywo, makarony, ryż, kasze zapewniają większą zawartość potasu, magnezu, żelaza, cynku, witaminy E. Jest w nich 2-3 razy więcej witamin z grupy B niż w produktach oczyszczonych.

Soki

 

  • Naturalnie tłoczone soki z owoców lub z warzyw kwaszonych to najlepsze, co można z nich wycisnąć.
    Tradycyjne wyciskanie gwarantuje utrzymanie wartościowych, odżywczych składników oraz witamin. Soki wzmacniają odporność organizmu chroniąc przed chorobami wirusowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[h=2]Mięso i wędliny[/h]

  • Naszym zdaniem antybiotyki powinno sprzedawać się w aptekach, a nie na stoiskach mięsnych. Dlatego uznajemy wyłącznie produkty wolne od antybiotyków i chemii. Eko-mięso ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych hamujących rozwój miażdżycy i chorób serca.

[h=2]Nabiał[/h]

  • Krowa z ekologicznego chowu żyje 3- lub nawet 4-krotnie dłużej niż jej koleżanka z chowu konwencjonalnego.
    Ekologiczne mleko zawiera więcej cennych witamin (A, D, E) i ma średnio o 68% wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 oraz korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6.

[h=2]Jaja[/h]

  • Ekologiczne jaja czyli tzw. „zerówki”. Zniosły je kury, które mają swobodny dostęp do wolnego wybiegu i świeżego powietrza. Kury z gospodarstw ekologicznych są karmione ekologicznym ziarnem. Ich dzioby nie są skracane, a skrzydła nie są podcinane. Eko-kura jest wolna jak ptak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz piszesz ,że mamy jednak coś EKO i to jeszcze organiczne. Pisałaś i tłumaczyłaś mi coś odmiennego.Nie ważne.Ważne niech będzie to ,że Polacy nie gęsi i swoje organiczne EKO mają i nie muszą się wstydzić ,że ktoś może mieć lepiej. Zakupy większe robię raz w tygodniu teraz w sobotę ,jeszcze niedawno w piątek.Pojadę do Lidla i zobaczę
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieprawda. Tłumaczyłam, że jest bardzo drogie i niedostępne w mniejszych miejscowościach (eko-sklepy są z reguły w dużych metropoliach, gdzie jest zamożny klient).

 

Nie moja wina, że akurat w tym tygodniu LIDL postanowił zrobić taką akcję.

 

Dlatego też nakupiłam na zapas, bo ceny są promocyjne. Jak minie promocja, znów będzie drogo.

Oczywiście zatowarowanie jest ubogie, w porównaniu z tym co widać na pierwszym zdjęciu, ale to znak, że u nas zaczyna coś się ruszać w tym temacie.

 

A to, że Polacy produkują eko to akurat nic nowego. Sporo jest producentów - każdy zainteresowany tematem to wie.

Z tym, że ze względu na ceny, większość towaru była eksportowana (bo lepiej producentowi sprzedać coś za granicą za 5 euro niż w Polsce, gdzie w tej cenie mało kto sobie pozwoli i towar może się zmarnować)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak obiecałem pojadę i kupię w/w produkty i myślę ,że mówienie o organicznych EKO ,że bardzo drogie na rynku polskim mija się z celem bo albo płacimy drożej za produkt nazwę go "czysty"(EKO,organiczny itp) i co dalej z tym idzie zdrowo, albo żarełko nasze jest takim jaki oferuje rynek standardowy bez kwitów i pieczatków. Dlaczego chce kupić oferowane produkty przez Ciebie.Otóż dlatego iż ciekawi mnie co powiedzą uzurpatorzy zdrowej organicznej żywności porównując tą dostępną z Lidla i tą w/w np. na fotce.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Ekologiczne i zdrowe to u mojej babci jajka <3 nie ma porównania jajka ze wsi od jaj z supermarketu. Niebo a ziemia

Czy prócz reklamy swej strony mógłbyś coś forumowiczom zaproponować ?

Edytowane przez Chef Paul
błąd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
  • 10 months później...

Moge od siebie polecić dobra ksiązkę kucharską, z której w ostatnim czasie sporo korzystam. Gotuję nie marnuję od Sylwii Majcher. Ksiazka trochę odmieniła moje spojrzenie na gotowanie. Wczesniej wiele wyrzucałam. obecnie staram sie nie marnować jedzenia oraz wykorzystuję praktycznie wszystko co się schowa w mojej lodówce.

 

W książce jest bardzo wiele pomysłów na zdrowe dania z resztek ;)

 

Poza tym polecam zwrócić uwagę również na to w czym się gotuje. Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia ale i dla smaku potrawy. Polecam tanie metalowe garnki wymienić na polskie emaliowane :spam: , które wcale nie sa takie drogie. Sa hipalergiczne oraz jedzenie nie przechodzi zapachem garnka. Były kiedyś bardzo popularne za czasów naszych rodziców. Trochę dziwi mnie, ze nie są tak popularne obecnie.

Edytowane przez Greengaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...