Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

modernizacja ogrzewania z węglowego na gazowy

MAXMIL

Recommended Posts

Witam mam prośbę w sprawie modernizacji CO i CWU

dom 30 letni, ściany grubość 60 cm ( cegła max i pustak oraz 5 cm izolacji styropianu), poddasze dodatkowa izolacja stropu wełną 20cm ), powierzchnia użytkowa 220 m2, dwie łazienki, dwa lata temu wymienione grzejniki na aluminiowe firmy Gavia 500 – łącznie w całym domu 260 żeberek, instalacja CO stara z rur stalowych, CWU z rur plastikowych, piecyk gazowy przepływowy. Aktualnie mam piec węglowy 21 kw, rocznie zużywam 3 tony węgla,

Planuje wymianę na kocioł gazowy Vaillant EcoTek plus VC z zasobnikiem.

Zastanawiam się jakiem mocy zastosować kocioł tj. 20KW czy 25 KW, oraz jaki zasobnik 120L czy 150L (dla 5 osób). Nie wiem też czy zostawić starą instalacje CO stalową ( która nie wszędzie w ścianach jest izolowana i mogą być straty ciepła), czy wymienić ją na miedzianą co wiąże się z nieplanowanym remontem.

Z góry dziękuję za wszystkie porady i wskazówki.

Instalację wymień lub zaplanuj jej wymianę w najbliższym czasie..

Kocioł VC-246/5-5 wraz z zasobnikiem 150l powinien tu wystarczyć i dla instalacji grzejnikowej różnica poziomu mocy minimalnej 4 - 6kW nie ma żadnego znaczenia.

Gdybyś podał dane dotyczące zapotrzebowania domu na energię które można wyznaczyć w przybliżeniu na stronie http://cieplowlasciwie.pl/ to można by się pokusić o zastosowanie kotła VC-206.

Różnica cenowa jakaś zawsze będzie i tylko z tego względu należało by rozpatrywać ten model.

Kupując szukaj pakietu kotła z zasobnikiem, szachtem i regulatorem lub nawet przyłączem do zasobnika z grupą bezpieczeństwa, wtedy będzie troszkę taniej.

Regulator pogodowy VRC-700 może być przydatny więc lepiej aby pozostał w pakiecie.

Nie wiem jaka rozległa jest instalacja bo 220m2 i 260 żeberek do mnie nie przemawia więc raczej wolał bym tu podanie liczby grzejników, ponieważ od tych danych jest uzależnione zastosowanie sprzęgła i dodatkowej silniejszej pompy która pozwoli na ogarnięcie tej instalacji.

Edytowane przez Mareks77

Zapotrzebowanie z wyliczenia (C.O + C.U.W zasobnik 120L) wyszło - niezbędna moc grzewcza kotła gazowego to 15 KW.

W domu jest 7 grzejników na parterze i 8 na pietrze.

Chodzi mi o to który z tych kotłów Vaillant EcoTek 20KW lub 25KW i zasobników 120 lub 150 L będzie bardziej oszczędny w użytkowaniu.

Jeden z instalatorów wypowiedział się, że kocioł 20 KW przy dużych mrozach może sobie nie poradzić z ogrzaniem domu, inny znowu że bez problemu ogrzeje.

Gdybyś podał dane dotyczące zapotrzebowania domu na energię które można wyznaczyć w przybliżeniu na stronie http://cieplowlasciwie.pl/

.

Przecież podał, 3 tony węgla/sezon:).

Zapotrzebowanie z wyliczenia (C.O + C.U.W zasobnik 120L) wyszło - niezbędna moc grzewcza kotła gazowego to 15 KW.

Chodzi mi o to który z tych kotłów Vaillant EcoTek 20KW lub 25KW i zasobników 120 lub 150 L będzie bardziej oszczędny w użytkowaniu.

Jeden z instalatorów wypowiedział się, że kocioł 20 KW przy dużych mrozach może sobie nie poradzić z ogrzaniem domu, inny znowu że bez problemu ogrzeje.

Jaja instalatorzy sobie robią, tzn. jeden z nich. Zapotrzebowanie domu to 3 tony węgla/sezon i kocioł 20kW miałby nie dogrzać? Raczej cieplowlasciwe.pl ma rację przy tym zapotrzebowaniu.

Bierz kocioł 20 kW i przy 5 domownikach zbiornik 150l. Dla 15 grzejników sprzęgło będzie zbędne i pompa da sobie rade.

Co by miało na celu takie działanie?

Jeśli by przyjąć że nie osłonięte rury stalowe stanowią także powierzchnię grzejną to różnica prawie żadna ale jeśli chodzi o pojemność instalacji to dla kotła różnica dosyć duża.

Witam,

Przed prawidłowym doborem kotła, warto zlecić wykonanie projektu OZC budynku, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z budynkiem wzniesionym w starym budownictwie, który w późniejszym czasie był częściowo modernizowany. Po wykonaniu obliczeń, uzyska Pan szczegółowe informacje o wymaganej mocy kotła na cele grzewcze oraz przygotowania ciepłej wody. W celu doboru kotła, zachęcam Pana również do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch