anzelm 31.01.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Witam.Bardzo proszę o poradę.Mianowicie jestem w takcie stawiania stanu surowego budynku.Na parterze mam przewidziane dwa wyjścia tarasowe.Aktualnie wygląda to tak ,że w murze zewnętrznym mam otwory na drzwi tarasowe o wysokości 237 cm licząc od płyty fundamentowej.Na płytę w terminie późniejszym pójdzie oczywiście wylewka (10 cm styropian, beton, kafelki) około 17 cm.W projekcie mam zaplanowane drzwi o wysokości 220 cm.Drzwi tarasowe powinny być generalnie ( ewentualnie 2-3 cm wyżej) na wysokości posadzki tak aby nie nie trzeba było przekraczać wysokiego stopnia przy wyjściu na taras. No i tutaj mam pytanie.Czym zabezpieczyć przestrzeń powstałą pomiędzy dolną częścią futryny drzwi tarasowych a płytą fundamentową (około 17 cm) .Trochę czytałem na ten temat ale co firma to inna opinia.Mój dom zbudowany jest z SILKI. Ja osobiście myślałem że w tą przestrzeń trzeba wsadzić docięty pustak silka i tyle a od środka i tak będzie do niego przylegała wylewka ze styropianem. Niestety mój Wykonawca powiedział że nie jest to najlepszy pomysł bo największe przemarzanie idzie właśnie przez niezabezpieczone pustaki i mogę mieć potem efekt odpadających kafelek podłogowych w domu. Zaproponował aby pod drzwi osadzone na wypoziomowanych klockach wsadzić styropian XPS i od zewnątrz dać siatkę i klej (rozwiązanie jak przy ocieplaniu fundamentów). Ja jakoś nie jestem przekonany do tego rozwiązania.Jestem ciekawy Państwa rozwiązań. Jak poradziliście sobie z tym u siebie w domach.Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.01.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Poszerzenie systemowe. Żadnej silki, chyba że lubisz zimno w stópki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzelm 31.01.2019 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedź.A czy te poszerzenie systemowe jest odpowiednio zaizolowane czy raczej jest to kawałek ramy okiennej maskujący powstały otwór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Wrzuć w szukajkę "poszerzenie" i "klinaryt" - temat wałkowany wielokrotnie do znudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzelm 31.01.2019 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Dziękuję.Zatem przystępuję do poszukiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolo_L 02.02.2019 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Podpinam się, poszerzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 09.02.2019 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Wykonawca sądzi:confused:,że kafle odpadną od podłogi...Kafle to są w piecu kaflowym...;)Jest gres,terakota,glazura...ogólnie płytki Edytowane 9 Lutego 2019 przez alek16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts