Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie pod drzwiami tarasowymi.

anzelm

Recommended Posts

Witam.

Bardzo proszę o poradę.

Mianowicie jestem w takcie stawiania stanu surowego budynku.

Na parterze mam przewidziane dwa wyjścia tarasowe.

Aktualnie wygląda to tak ,że w murze zewnętrznym mam otwory na drzwi tarasowe o wysokości 237 cm licząc od płyty fundamentowej.

Na płytę w terminie późniejszym pójdzie oczywiście wylewka (10 cm styropian, beton, kafelki) około 17 cm.

W projekcie mam zaplanowane drzwi o wysokości 220 cm.

Drzwi tarasowe powinny być generalnie ( ewentualnie 2-3 cm wyżej) na wysokości posadzki tak aby nie nie trzeba było przekraczać wysokiego stopnia przy wyjściu na taras.

No i tutaj mam pytanie.

Czym zabezpieczyć przestrzeń powstałą pomiędzy dolną częścią futryny drzwi tarasowych a płytą fundamentową (około 17 cm) .

Trochę czytałem na ten temat ale co firma to inna opinia.

Mój dom zbudowany jest z SILKI. Ja osobiście myślałem że w tą przestrzeń trzeba wsadzić docięty pustak silka i tyle a od środka i tak będzie do niego przylegała wylewka ze styropianem. Niestety mój Wykonawca powiedział że nie jest to najlepszy pomysł bo największe przemarzanie idzie właśnie przez niezabezpieczone pustaki i mogę mieć potem efekt odpadających kafelek podłogowych w domu. Zaproponował aby pod drzwi osadzone na wypoziomowanych klockach wsadzić styropian XPS i od zewnątrz dać siatkę i klej (rozwiązanie jak przy ocieplaniu fundamentów). Ja jakoś nie jestem przekonany do tego rozwiązania.

Jestem ciekawy Państwa rozwiązań. Jak poradziliście sobie z tym u siebie w domach.

Pozdrawiam i dziękuję