jack_top 31.01.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Dzień dobry.Połączenie braku wiedzy i dostępu do internetu jest dołujące... Każdy pisze coś innego, brak jednoznacznych odpowiedzi.Jak wielu przede mną, proszę o pomoc w wyborze kominka (wkładu powietrznego). Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie. Nie mam rozprowadzenia powietrza z kominka po pokojach. Salon połączony z przedpokojem i kuchnią, łącznie ok 55 m.kw. Ogrzewanie podłogowe. Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Kominek ma być z prostą szybą. Szerokość w której ma się zmieścić kominek i zabudowa to 142cm. Oczywiście więc pierwsze co mi przyszło na myśl, to szeroka szyba ale tu zaraz natrafiłem na zdania, że kominki takie mają dużą moc i będzie ogrom ciepła. Co więc wybrać i zrobić, przy założeniu żeby szyba była możliwie szeroka, żeby i było to solidne, i szczelne, i żeby się nie ugotować? Patrzyłem na mcz 95 i 115 z serii ubiegłorocznej ale już jej nie ma a nowa jest duuużo droższa. Ładne są (z wyglądu) Hitze. Słyszę i o kratkach na jednym końcu i absurdalnych cenach produktów zachodnich czy północnych sąsiadów. Więc załóżmy żeby cena była max 12.000zl z 23% VAT. Dzieki za pomoc, na dodatkowe pytania szybko odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Tylko bio-kominek Nigdy więcej kotłowni w salonie....to jakieś nieporozumienie. Od dwóch sezonów tylko raz rozpaliłem w kominku - spalając choinkę. Tobie też to radzę - można pięknie zaaranżować wnętrze bez tego "dodatku".Jeśli jednak nie posłuchasz - zrozumiem Cię . Ty zrozumiesz również, ale zbyt późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2019 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Dzień dobry. Połączenie braku wiedzy i dostępu do internetu jest dołujące... Każdy pisze coś innego, brak jednoznacznych odpowiedzi. Jak wielu przede mną, proszę o pomoc w wyborze kominka (wkładu powietrznego). Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie. Nie mam rozprowadzenia powietrza z kominka po pokojach. Salon połączony z przedpokojem i kuchnią, łącznie ok 55 m.kw. Ogrzewanie podłogowe. Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Kominek ma być z prostą szybą. Szerokość w której ma się zmieścić kominek i zabudowa to 142cm. Oczywiście więc pierwsze co mi przyszło na myśl, to szeroka szyba ale tu zaraz natrafiłem na zdania, że kominki takie mają dużą moc i będzie ogrom ciepła. Co więc wybrać i zrobić, przy założeniu żeby szyba była możliwie szeroka, żeby i było to solidne, i szczelne, i żeby się nie ugotować? Patrzyłem na mcz 95 i 115 z serii ubiegłorocznej ale już jej nie ma a nowa jest duuużo droższa. Ładne są (z wyglądu) Hitze. Słyszę i o kratkach na jednym końcu i absurdalnych cenach produktów zachodnich czy północnych sąsiadów. Więc załóżmy żeby cena była max 12.000zl z 23% VAT. Dzieki za pomoc, na dodatkowe pytania szybko odpowiem. !2000 tysiaków na rekreację? Och bogatemu nikt w sumie nie zabroni. https://kb.pl/porady/cennik-kominkow-roznego-rodzaju-oraz-ich-montazu/ Fajna stronka.Piotr by Ci coś podesłał jak zechce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 01.02.2019 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Ale czy można prosić o jakieś sensowne wskazówki, a nie komentarze o kasie albo o biokominku o który nie pytałem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Ale czy można prosić o jakieś sensowne wskazówki, a nie komentarze o kasie albo o biokominku o który nie pytałem. Dzięki. Nie obraź się ale ja bym Ci w ogóle nie odpowiadał jak słyszę coś takiego. Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie W mojej subiektywnej ocenie bo sam jestem orędownikiem własnie palenia w kominku na zupełnie innych zasadach jakie Ty chcesz mieć u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.02.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 A co ty chcesz - wkład nad jakim się zastanawiasz - mniejszy ma 12,5kW a ty masz do dyspozycji 50m2 -przecież jak rozpalisz to w pomieszczeniu wzrośnie temperatura do 50*C -60*C przy takiej powierzchni szyby.Jeśli zrobisz rozprowadzenie będzie podobnie chyba, że rurę z DGP wyprowadzisz na zewnątrz. Co chcesz abyśmy Ci doradzili? - dostałeś propozycje rozsądne inne są "strzałem w kolano." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 01.02.2019 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Więc załóżmy żeby cena była max 12.000zl z 23% VAT. Na łikendowe palenie to lepiej jakiś monitor obudować zapętlić płomień wstawić głośniki żeby odgłosy trzaskającego drewna były i masz ekologiczny kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Tak jak kolega CityMatic mówi, kominek to dosyć droga inwestycja. Są na rynku dostępne wkłady o dosyć małej ale cena dobrych wkładów jest dosyć wysoka. Mam w salonie taki właśnie wkład (7 KW) ale kiedyś (bo już tego nie robię) gdy napaliłem w kominku to w salonie była nieznośnie wysoka temperatura. Bio kminek to w Twoim przypadku dobre rozwiązanie. Ogień choć nieco mniejszy niż w standardowym kominku to i tak cieszy oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 01.02.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Chłopie ! Uciekaj z tego forum bo Ci za chwilę doradzą większą gromnicę albo parę świeczek . Wejdź do kilku salonów kominkowych zasięgnij opinii ,kup coś najmniejszego ( z takim budżetem możesz do woli wybierać ) aby nie przegrzewało i ciesz się żywym ogniem . A kolegom od biokominków polecam gumową lalkę , wódkę bezalkoholową i oranżadę w proszku ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 01.02.2019 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Właśnie widzę, że ludzie tu są (niektórzy) cokolwiek przewrażliwieni na swoim punkcie... Wszystko można przecież napisać, ale z pewną kulturą i jednocześnie kompetentnie, zwłaszcza że mówiłem że na sprawie się nie znam. Ale coś mi się wierzyć nie chce, że w kominek można napchać albo kupę drewna, i się ugotować, albo nie mieć kominka wcale. Więc albo kominek małej mocy, albo mniej drewna, albo dgp poza dom. Czy są inne opcje które tu mogą pomóc? Podwójna czy potrójna szyba coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.02.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Chłopie ! Uciekaj z tego forum bo Ci za chwilę doradzą większą gromnicę albo parę świeczek . Wejdź do kilku salonów kominkowych zasięgnij opinii ,kup coś najmniejszego ( z takim budżetem możesz do woli wybierać ) aby nie przegrzewało i ciesz się żywym ogniem . A kolegom od biokominków polecam gumową lalkę , wódkę bezalkoholową i oranżadę w proszku ..... AMEN!!! Porady tu nie doświadczysz A już na pewno nie takiej jaką byś chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 01.02.2019 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 https://e-kominki24h.pl/p/154/2841/spartherm-varia-m-60h-4s-linear-spartherm-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html Czy o coś takiego by chodziło? Czy okładzina akumulacyjna coś pomoże w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.02.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Dzień dobry. Połączenie braku wiedzy i dostępu do internetu jest dołujące... Każdy pisze coś innego, brak jednoznacznych odpowiedzi. Jak wielu przede mną, proszę o pomoc w wyborze kominka (wkładu powietrznego). Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie. Nie mam rozprowadzenia powietrza z kominka po pokojach. Salon połączony z przedpokojem i kuchnią, łącznie ok 55 m.kw. Ogrzewanie podłogowe. Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Kominek ma być z prostą szybą. Szerokość w której ma się zmieścić kominek i zabudowa to 142cm. Oczywiście więc pierwsze co mi przyszło na myśl, to szeroka szyba ale tu zaraz natrafiłem na zdania, że kominki takie mają dużą moc i będzie ogrom ciepła. Co więc wybrać i zrobić, przy założeniu żeby szyba była możliwie szeroka, żeby i było to solidne, i szczelne, i żeby się nie ugotować? Patrzyłem na mcz 95 i 115 z serii ubiegłorocznej ale już jej nie ma a nowa jest duuużo droższa. Ładne są (z wyglądu) Hitze. Słyszę i o kratkach na jednym końcu i absurdalnych cenach produktów zachodnich czy północnych sąsiadów. Więc załóżmy żeby cena była max 12.000zl z 23% VAT. Dzieki za pomoc, na dodatkowe pytania szybko odpowiem.Nie chcę sugerować: tani czy drogi. Spartherm z pewnością watr jest swojej ceny, nawet do ostrzejszego palenia. Natomiast paląc z rzadka, można zaryzykować coś o połowę tańszego....Niestety zdarza się, że nabywca kominka polubi palenie i z tanim wkładem może rożnie się skończyć. Co do "ogromu ciepła"....Nie bierze się ono z wielkości "akwarium" w jakim będziesz palił, tylko ogniska jakie w nim zrobisz. Przy zakładanym: " nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie" - dobór mocy urządzenia do wielkości budynku schodzi na plan drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.02.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 https://e-kominki24h.pl/p/154/2841/spartherm-varia-m-60h-4s-linear-spartherm-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html Czy o coś takiego by chodziło? Czy okładzina akumulacyjna coś pomoże w moim przypadku? Musisz zdać sobie sprawę z jednego, chcesz spalić x kg drewna o jakiejś tam wartości energrtycznej. Zamieniasz to na ciepło i to ciepło musi się gdzieś podziać. Możesz pójść w ogrzewanie atmosfery, czyli większość w komin, szyba podwójna ograniczy znacznie promieniowanie paleniska. Jeśli zainstalujesz poprawnie sprawny wkład to to ciepło w taki czy inny sposób trafi do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 01.02.2019 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 OK. Wiem już, że im mniejsza moc tym lepiej w moim przypadku, więc siłą rzeczy też lepiej mniejszy front kominka dla mniejszego 'ogniska'. Plus podwójna szyba ograniczająca promieniowanie do wewnatrz. Czy coś jeszcze jest takiego, co może pomóc w kupnie, montażu i paleniu w kominku drewnem, co jednocześnie pomoże nie ugotować mnie po chwili w salonie? Jeśli tak, to poproszę o informację w tym temacie. Plus, jeśli jest opcja, to wskazanie odpowiednich kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Zwróć uwagę na problem który roboczo nazwę "słomiany ogień". Palić należy w miarę intensywnie, jeśli ma to być czyste spalanie drewna. Porcję, dajmy na to 4 kg drewna można spalić rozdrabniając je na kilkanaście kawałków, na kilka i na trzy. Teoretycznie, palenie trzema i trzynastoma kawałkami wytworzy tyle samo ciepła. W praktyce drewno bardziej rozdrobnione spala się szybciej i intensywniej. Czyli jeśli 13 kawałków przegrzeje Ci chatę, 3 już niekoniecznie. Dlaczego trzy? Bo piramidka się pali do końca, a dwa kawałki do czasu wypalenia miazgi między nimi...(dlatego paląc ognisko podsuwamy kawałki jeden do drugiego i ogień się wtedy intensyfikuje). Co do wyboru urządzenia...."kup u mnie - będziesz Pan zadowolony!" :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 02.02.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Właśnie dlatego chciałbym pierw zobaczyć jakieś propozycje konkretnych modeli i poddać je małej dyskusji na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 02.02.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 OK. Wiem już, że im mniejsza moc tym lepiej w moim przypadku, więc siłą rzeczy też lepiej mniejszy front kominka dla mniejszego 'ogniska'. Plus podwójna szyba ograniczająca promieniowanie do wewnatrz. Czy coś jeszcze jest takiego, co może pomóc w kupnie, montażu i paleniu w kominku drewnem, co jednocześnie pomoże nie ugotować mnie po chwili w salonie? Jeśli tak, to poproszę o informację w tym temacie. Plus, jeśli jest opcja, to wskazanie odpowiednich kominków. Moc ma drugorzędne znaczenie. Nawet w małej kozie można uzyskać wysoką temperaturę, Ty chcesz mieć ogień "na pokaz". Więc trzeba wybrać palenisko zgodne z wystrojem wnętrza i upodobaniem - jaki masz gust taki masz kominek- Instalując nawet duży wkład można palić tak, by uniknąć dyskomfortu przegrzania otoczenia, czyli palić na środku paleniska. Ale musisz wiedzieć jedno, ogień, poza tym że ładnie wygląda jest ...gorący. Z tym, że paląc małą ilością drewna uzyskasz niską temperaturę i ogólnie zamierzony efekt wizualny. Możesz zamontować taki wkład https://e-kominki24h.pl/p/192/2988/wklad-kominkowy-nadia-14-gilotyna-kratki-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html taki https://e-kominki24h.pl/p/518/9135/albero-19-kw-g-h-gilotyna-hitze-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html taki https://e-kominki24h.pl/p/192/10192/wklad-kominkowy-kaseta-kominkowa-arke-95-kratki-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html tan też ale to raczej nie dla neofity https://e-kominki24h.pl/p/149/19/kfd-linea-h-1050-3-0-kfd-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html lub taki https://e-kominki24h.pl/p/192/2963/wklad-kominkowy-jas-6-kratki-wklady-stalowe-wklady-kominkowe.html i w zasadzie każdy może spełnić twoje zamiary i oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 02.02.2019 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Dzięki Dolby, właśnie o to mi chodziło. Skłaniam się by wesprzeć polskiego producenta jednak, i tu Hitze, którego wkłady widziałem kilka razy, wydawały mi się być dość solidne. Macie jakieś przemyślenia nt. serii Albero i nowszej, Ardente? Czy warto kupić w ogóle wkład tego producenta, i czy sensowna jest dopłata do tegorocznej serii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Dzięki Dolby, właśnie o to mi chodziło. Skłaniam się by wesprzeć polskiego producenta jednak, i tu Hitze, którego wkłady widziałem kilka razy, wydawały mi się być dość solidne. Macie jakieś przemyślenia nt. serii Albero i nowszej, Ardente? Czy warto kupić w ogóle wkład tego producenta, i czy sensowna jest dopłata do tegorocznej serii?Forest też wspierał długo polskiego producenta używając Poloneza...Z tego co wiem, teraz śmiga Renówką.... Poczytaj opinie, a nie pytaj. Skąd wiesz jakie kto ma intencje pisząc co lepiej wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts