dolby 02.02.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Forest też wspierał długo polskiego producenta używając Poloneza...Z tego co wiem, teraz śmiga Renówką.... Poczytaj opinie, a nie pytaj. Skąd wiesz jakie kto ma intencje pisząc co lepiej wybrać? Autor zapewne nie ma pojęcia o Foreście, natomiast wie czego chce ale nie wie co to ma być Tym niemniej, intencje nawet nieukrywane nie muszą gwarantować dobrego wyboru ? Co do wyboru urządzenia...."kup u mnie - będziesz Pan zadowolony!" :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Autor zapewne nie ma pojęcia o Foreście, natomiast wie czego chce ale nie wie co to ma być Tym niemniej, intencje nawet nieukrywane nie muszą gwarantować dobrego wyboru ?Pytający jest inteligentny...doskonale zrozumiał mój przekaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 02.02.2019 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Forest też wspierał długo polskiego producenta używając Poloneza...Z tego co wiem, teraz śmiga Renówką.... Poczytaj opinie, a nie pytaj. Skąd wiesz jakie kto ma intencje pisząc co lepiej wybrać? No właśnie z tym czytaniem opinii jest o tyle problem, że trudno zweryfikować intencje piszącego (sprzedawca, opłacony przez producenta influencer, użytkownik rzeczywisty, itd.). Więc raczej bazuję na konkretach, nie ogólnikach. Z pewnością więc kominki hi endowe będą lepsze, to jasne, jednak w danej cenie Hitze jest dobry? Jakie są jego wady, zalety, i czy na tle konkurencji na tej samej półce cenowej to dobry wybór? Jak ktoś napisze konkrety, inni będą mogli się do nich odnieść. I wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danton676 02.02.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Niestety z mojego doświadczenie nie poszedłbym w Hitze, wolałbym już wybrać kratki.pl. Tak samo polski producent jednak ja uważam, że jego produktu są lepsze od Hitze. Można nawet spojrzeć na datę od kiedy istnieją na rynku i to może już dawać do myślenia. Wybór odpowiedniego kominka będzie podobny bo również posiadają bardzo duży asortyment. Jednak od najtańszego lecąć:ARKE - https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-kominkowy-ARKE-95/717BLANKA - https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-kominkowy-BLANKA-14/758ZIBI - https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-kominkowy-ZIBI-12-gilotyna/751MILA https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-MILA-16-/773 (jest też wersja gilotyna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 jack_top jakich konkretów oczekujesz i od kogo, zastanawiałeś się. Użytkownik wkładu ma doświadczenie z jednym typem nie ma żadnego porównania to co może Ci doradzić, to co wyczytał u wujka g...le? Tyle możesz sam. Z drugiej strony są sprzedawcy, instalatorzy itp., mało wiarygodni bo chcą sprzedać, za to mają spore doświadczenie i dane porównawcze. Czytając forum też będziesz miał sporo danych tyle że często sprzecznych a brak Ci wiedzy by je zweryfikować. I tak wyboru będziesz musiał dokonać sam;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.02.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 (edytowane) Dzień dobry. Połączenie braku wiedzy i dostępu do internetu jest dołujące... Każdy pisze coś innego, brak jednoznacznych odpowiedzi. Jak wielu przede mną, proszę o pomoc w wyborze kominka (wkładu powietrznego). Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie. Nie mam rozprowadzenia powietrza z kominka po pokojach. Salon połączony z przedpokojem i kuchnią, łącznie ok 55 m.kw. Też szukam wkładu do rekreacyjnego palenia weekendowego. Salon w którym będzie stał kominek to ok. 30 m2 więc rozglądam się za czymś małym, m.in. rozważam Romotop Heat 2g https://www.wkladykominkowe.net.pl/3335-wklad-kominkowy-romotop-heat-2g-704413.html, ale też odwiedziłem kilka salonów i oferta kratek mnie zainteresowała. Planuję obejrzeć również produkty Hitze. Moc nie do końca jest kluczowym parametrem przy wyborze - bo to ile Twój kominek wyprodukuje ciepła i czy będzie przegrzewał salon czy też nie zależy bardziej od tego ile załadujesz do niego drewna, a nie to jaką ma moc w specyfikacji. Powodzenia w wyborze. P.S. Te 12k to budżet na całą inwestycję kominkową, czy sam wkład? Chłopie ! Uciekaj z tego forum bo Ci za chwilę doradzą większą gromnicę albo parę świeczek . Wejdź do kilku salonów kominkowych zasięgnij opinii ,kup coś najmniejszego ( z takim budżetem możesz do woli wybierać ) aby nie przegrzewało i ciesz się żywym ogniem . A kolegom od biokominków polecam gumową lalkę , wódkę bezalkoholową i oranżadę w proszku ..... Celne podsumowanie "porad" Edytowane 2 Lutego 2019 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 02.02.2019 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 jack_top jakich konkretów oczekujesz i od kogo, zastanawiałeś się. Użytkownik wkładu ma doświadczenie z jednym typem nie ma żadnego porównania to co może Ci doradzić, to co wyczytał u wujka g...le? Tyle możesz sam. Z drugiej strony są sprzedawcy, instalatorzy itp., mało wiarygodni bo chcą sprzedać, za to mają spore doświadczenie i dane porównawcze. Czytając forum też będziesz miał sporo danych tyle że często sprzecznych a brak Ci wiedzy by je zweryfikować. I tak wyboru będziesz musiał dokonać sam;-) Remiks pozornie masz rację. Jednak jak i sprzedawca powie swoje, i użytkownicy, i każdy dorzucić coś swojego, to jakaś informacja z tego będzie. Jaka, tu racja, nie wiadomo, ale lepsza jednak niż nie wiedzieć nic, albo tylko czytać www. Było info o Hitze i że ktoś nie poleca, ale czemu, już nie napisał. Więc takie wiadomości odrzucam od razu bo są niepoparte żadnymi argumentami. Tylko gdzie lepiej szukać porad jak nie na forum budowlanym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 02.02.2019 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Też szukam wkładu do rekreacyjnego palenia weekendowego. Salon w którym będzie stał kominek to ok. 30 m2 więc rozglądam się za czymś małym, m.in. rozważam Romotop Heat 2g https://www.wkladykominkowe.net.pl/3335-wklad-kominkowy-romotop-heat-2g-704413.html, ale też odwiedziłem kilka salonów i oferta kratek mnie zainteresowała. Planuję obejrzeć również produkty Hitze. Moc nie do końca jest kluczowym parametrem przy wyborze - bo to ile Twój kominek wyprodukuje ciepła i czy będzie przegrzewał salon czy też nie zależy bardziej od tego ile załadujesz do niego drewna, a nie to jaką ma moc w specyfikacji. Powodzenia w wyborze. P.S. Te 12k to budżet na całą inwestycję kominkową, czy sam wkład? Co do ceny to myślałem o wkładzie bo jak poszedłem do różnych sklepów to polecano mi MCZ czy podobne produkty a tu kwoty były jeszcze wyższe. Skoro jest jak mówisz (odnośnie do ilości spalanego drewna więc i emitowanego ciepła), to w zasadzie pytanie powinno brzmieć od początku, który producent robi kominki w najlepszym stosunku jakości do ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 02.02.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Kratki. Niestety dla konkurencji, stety dla nas, użytkowników.Wydajemy mniej kasy na kominek niż 8-10lat temu, gdy na rynku kominkowym było niewielu sensownych producentów chociażby wkładów z szybą podnoszoną. Bierz coś z Kratek, nie pożałujesz. Tylko dobierz odpowiednią moc paleniska, godząc się z faktem iż takowe palenisko będzie płytsze, drewno ułożysz po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 03.02.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Dzień dobry. Przeznaczenie - nie do ogrzewania domu, rekreacyjne palenie weekendowe, żeby ładnie wyglądało w salonie. Też tak zakładałem ale w rzeczywistości to źródło ciepła niezależne od prądu przydało się podczas awarii pompy CO ogrzewania podłogowego. A czy w obecnych wkładach nadal obowiązuje zasada palenia od góry?Czy może coś się zmieniło na wzór kotła dolnego spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 03.02.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Czy w twoim wkładzie obowiązują zasady palenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 03.02.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nie rozumiem co wspólnego ma moja przestarzała skrzynka zwana paleniskiem z pytaniem które zadałem odnośnie nowych wkładów kominkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 03.02.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Bo zasady palenia są takie same , chyba że palimy ognisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nie rozumiem co wspólnego ma moja przestarzała skrzynka zwana paleniskiem z pytaniem które zadałem odnośnie nowych wkładów kominkowych.Skrzynki niewiele się zmieniły. Są nadal tak samo prymitywnym urządzeniem do spalania drewna jak 500 lat temu pierwsze skrzynki żeliwne. Różnica jest taka, że mają z przodu szybkę lub dwie, i producenci piszą do nich fantastyczne opowieści zwane opisem produktu i instrukcją obsługi. Palenie od góry jak najbardziej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 03.02.2019 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Skrzynki niewiele się zmieniły. Są nadal tak samo prymitywnym urządzeniem do spalania drewna jak 500 lat temu pierwsze skrzynki żeliwne. Różnica jest taka, że mają z przodu szybkę lub dwie, i producenci piszą do nich fantastyczne opowieści zwane opisem produktu i instrukcją obsługi. Palenie od góry jak najbardziej.... A Pan Panie Piotrze co powie nt. Kratek? I porównania ich z innymi producentami? Np. Nadia 14G z Kratek jak się ma np do Ardente 90.41.G z Hitze? W sensie wykonania i jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 03.02.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) Zwrócę uwagę, że w zasadzie, pytając o jakość, powinno się mieć na uwadze sposób wykonania kanałów dystrybucji powietrza wewnątrz komory spalania i nawiewów szyby, chroniących przed zabrudzeniem. Inne niedoróbki są nieczęste. Poza tym, jeszcze systemy podnoszenia i domykania szyby - gilotyna. By o tym pogadać , trzeba by każdy poużywać. to prawie tak, jak z panienką, kandydatką na żonę Edytowane 3 Lutego 2019 przez dolby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.02.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nadia 14 gilotyna bardzo dobra jakosc, szczelne drzwi, solidna firma. Jednak polecalbym wezszy kominek tej firmy. Oczywiscie jesli juz musisz robic kominke bo moim zdaniem nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_top 03.02.2019 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nadia 14 gilotyna bardzo dobra jakosc, szczelne drzwi, solidna firma. Jednak polecalbym wezszy kominek tej firmy. Oczywiscie jesli juz musisz robic kominke bo moim zdaniem nie warto Dzieki Adam. Obejrzę też węższe. Jakoś nie mogę się oderwać od myśli że będzie kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.02.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Większość posiadaczy kominka nie zrobiołoby go ponownie. I nie ze wzgledu na model tylko zwyczajnie jest to urządzenie nie mające zastosowania w nowoczesnym domu.Znam jedną osobę która pali z wieliką radością codziennie. U pozostałych znajomych kominek robi za grata w salonie. Kratki to polski producent. Jestem użytkownikiem modelu Nadia 14G. KOminek jest ładny, kupowalem go bo był "panoramiczny". Jednak kiedy popali się troche w kominku szybko można dojść do wniosku że aby sensownie palić trzeba mieć kominek jak najwęższy i jak najwyższy. bo gdy na szerokość paleniska nadia rozpalisz drewno to spali się całość w 2 godziny, ciepła bedziesz miał tyle w pokoju ze nie wiadomo co z tym zrobic. Węższy kominek zajmie mniej zmiejsca i jest szansa że wolniej sie bedzie palic. Sama firma kratki jest solidna i do tego polska. Mozna na nich polegać. To nie jest janusz biznesu który patrzy aby tylko sprzedać a potem klienta zostawić na lodzie. Serwis ma bardzo dobry przekonałem się o tym osobiście.NIe znam obecnej oferty, ale z tego co widzę mały jest wkład blanka 8. Jeśli musiałbym robić kominek to wybrał bym własnie taki mały wkład i zabudował go (o ile się da) jako piecokominek czyli obłożony masą akumulacyjną. Przy dobrym odbiorze ciepła ze zwykłego kominka nawet przy delikatnym paleniu robi się 27C w pomieszczeniu i tak szybko się nagrzewa jak szybko poten to stygnie. Wiec wydaje mi sie ze jakby obłozyć go masą akumulacyją to byłoby więcej korzysci z tego ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.02.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Większość posiadaczy kominka nie zrobiołoby go ponownie. I nie ze wzgledu na model tylko zwyczajnie jest to urządzenie nie mające zastosowania w nowoczesnym domu. Znam jedną osobę która pali z wieliką radością codziennie. U pozostałych znajomych kominek robi za grata w salonie. Kratki to polski producent. Jestem użytkownikiem modelu Nadia 14G. KOminek jest ładny, kupowalem go bo był "panoramiczny". Jednak kiedy popali się troche w kominku szybko można dojść do wniosku że aby sensownie palić trzeba mieć kominek jak najwęższy i jak najwyższy. bo gdy na szerokość paleniska nadia rozpalisz drewno to spali się całość w 2 godziny, ciepła bedziesz miał tyle w pokoju ze nie wiadomo co z tym zrobic. Węższy kominek zajmie mniej zmiejsca i jest szansa że wolniej sie bedzie palic. Sama firma kratki jest solidna i do tego polska. Mozna na nich polegać. To nie jest janusz biznesu który patrzy aby tylko sprzedać a potem klienta zostawić na lodzie. Serwis ma bardzo dobry przekonałem się o tym osobiście. NIe znam obecnej oferty, ale z tego co widzę mały jest wkład blanka 8. Jeśli musiałbym robić kominek to wybrał bym własnie taki mały wkład i zabudował go (o ile się da) jako piecokominek czyli obłożony masą akumulacyjną. Przy dobrym odbiorze ciepła ze zwykłego kominka nawet przy delikatnym paleniu robi się 27C w pomieszczeniu i tak szybko się nagrzewa jak szybko poten to stygnie. Wiec wydaje mi sie ze jakby obłozyć go masą akumulacyją to byłoby więcej korzysci z tego ciepła Pewnie że kominek w wykonani erzatz nie ma zastosowania w nowoczesnym domu. Nawet nie wiesz że doszedłeś do ciekawych wniosków np. ten z panoramą. niestety mylisz się co do możliwości zabudowania wkładu kominkowego akumulacją. Do akumulacji jednak wkład musi troszkę przetrzymać. Piecokominek z podwójną szybą sprawdzi się nawet w nowoczesnym domu tylko do rekreacyjnego palenia czy to nie przerost formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts