Aarnn 01.02.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Cześć, otrzymałem warunki przyłączenia i umowę o przyłączenie. Zostanie zbudowana linia kablowa kablem YAKXS 4x120 o długości około 300 m i postawiona szafka na granicy działki. Moc przyłączeniowa 13 kW. Opłata za przyłączenie 752,97 zł brutto. Pracownik Energii powiedział mi, że to będą wszystkie moje koszty, że koszt budowy linii kablowej o długości 300 m jest po stronie Energii. Czy napewno Energa nie przerzuci na mnie kosztu budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.02.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Energa nie przerzuci na Ciebie kosztu budowy, W Twoim zakresie będzie od tej szafki do rozdzielni w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 01.02.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 WitamKoszty pokrywa Energa, opłata przyłączeniowa wynika z zatwierdzonej przez URE taryfy. Minusem jest natomiast termin wykonania wynikający z umowy. Ostatnio wpisują 14-18 miesięcy od daty podpisania umowy. Warto wiec rozważyć na kiedy jest potrzebny prąd w domu i nie zwlekać z podpisaniem umowy przyłaczeniowej, tym bardziej, że opłatę wnosi się dopiero jak przyłącze zostanie wykonane.Inaczej ma się sprawa z umowami na przyłącze na potrzeby placu budowy. W tym wypadku wszystkie koszty ponosi inwestor. Więc należy się zastanowić jak zasilić budowę, bo skoro Energa chce budować linię kablową o długości 300m, to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mefka01 06.02.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Cześć, otrzymałem warunki przyłączenia i umowę o przyłączenie. Zostanie zbudowana linia kablowa kablem YAKXS 4x120 o długości około 300 m i postawiona szafka na granicy działki. Moc przyłączeniowa 13 kW. Opłata za przyłączenie 752,97 zł brutto. Pracownik Energii powiedział mi, że to będą wszystkie moje koszty, że koszt budowy linii kablowej o długości 300 m jest po stronie Energii. Czy napewno Energa nie przerzuci na mnie kosztu budowy? A to ciekawe. Ja mam podobne przyłącze, z tym, że moc 16,5 kW oraz 350m do podciągnięcia (taki sam kabel) i koszt ponad 7 tys. zł. Ktoś wie od czego to zależy, że ja mam tyle do zapłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) A to ciekawe. Ja mam podobne przyłącze, z tym, że moc 16,5 kW oraz 350m do podciągnięcia (taki sam kabel) i koszt ponad 7 tys. zł. Ktoś wie od czego to zależy, że ja mam tyle do zapłaty? Koszt przyłączenia do sieci energetycznej według cennika Energa Opłaty netto za przyłącza są następujące: przyłącze kablowe – 57,55 zł przyłącze napowietrzne – 42,52 zł przyłącze do istniejącej już sieci z grupy VI – 7,66 zł każdy metr przekraczający mb. 200: kablowe – 32,50 zł napowietrzne – 24,00 zł + podatek VAT Przykład Zakładamy przyłącze kablowe o mocy 16,5 kW, oraz musimy ponieść dodatkowe koszty gdyż miejsce dostarczanej energii znajduje się w odległości 350 metrów od źródła. Op = 16,5kW x 63,92 = 1054,68zł 150 dodatkowych metrów bieżących 150 x 39,98 = 5996zł Razem = 7050 zł Kolega prawdopodobnie załapał się na elektryfikację jakiegoś osiedla lub działek pod zabudowę Edytowane 7 Lutego 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts