Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze Energa Operator

Aarnn

Recommended Posts

Cześć, otrzymałem warunki przyłączenia i umowę o przyłączenie. Zostanie zbudowana linia kablowa kablem YAKXS 4x120 o długości około 300 m i postawiona szafka na granicy działki. Moc przyłączeniowa 13 kW. Opłata za przyłączenie 752,97 zł brutto. Pracownik Energii powiedział mi, że to będą wszystkie moje koszty, że koszt budowy linii kablowej o długości 300 m jest po stronie Energii. Czy napewno Energa nie przerzuci na mnie kosztu budowy?

Witam

Koszty pokrywa Energa, opłata przyłączeniowa wynika z zatwierdzonej przez URE taryfy. Minusem jest natomiast termin wykonania wynikający z umowy. Ostatnio wpisują 14-18 miesięcy od daty podpisania umowy. Warto wiec rozważyć na kiedy jest potrzebny prąd w domu i nie zwlekać z podpisaniem umowy przyłaczeniowej, tym bardziej, że opłatę wnosi się dopiero jak przyłącze zostanie wykonane.

Inaczej ma się sprawa z umowami na przyłącze na potrzeby placu budowy. W tym wypadku wszystkie koszty ponosi inwestor.

Więc należy się zastanowić jak zasilić budowę, bo skoro Energa chce budować linię kablową o długości 300m, to ....

• 1 year później...
Cześć, otrzymałem warunki przyłączenia i umowę o przyłączenie. Zostanie zbudowana linia kablowa kablem YAKXS 4x120 o długości około 300 m i postawiona szafka na granicy działki. Moc przyłączeniowa 13 kW. Opłata za przyłączenie 752,97 zł brutto. Pracownik Energii powiedział mi, że to będą wszystkie moje koszty, że koszt budowy linii kablowej o długości 300 m jest po stronie Energii. Czy napewno Energa nie przerzuci na mnie kosztu budowy?

A to ciekawe. Ja mam podobne przyłącze, z tym, że moc 16,5 kW oraz 350m do podciągnięcia (taki sam kabel) i koszt ponad 7 tys. zł. Ktoś wie od czego to zależy, że ja mam tyle do zapłaty?

A to ciekawe. Ja mam podobne przyłącze, z tym, że moc 16,5 kW oraz 350m do podciągnięcia (taki sam kabel) i koszt ponad 7 tys. zł. Ktoś wie od czego to zależy, że ja mam tyle do zapłaty?

Koszt przyłączenia do sieci energetycznej według cennika Energa

Opłaty netto za przyłącza są następujące:

przyłącze kablowe – 57,55 zł

przyłącze napowietrzne – 42,52 zł

przyłącze do istniejącej już sieci z grupy VI – 7,66 zł

każdy metr przekraczający mb. 200:

kablowe – 32,50 zł

napowietrzne – 24,00 zł

+ podatek VAT

Przykład

Zakładamy przyłącze kablowe o mocy 16,5 kW, oraz musimy ponieść dodatkowe koszty gdyż miejsce dostarczanej energii znajduje się w odległości 350 metrów od źródła.

Op = 16,5kW x 63,92 = 1054,68zł

150 dodatkowych metrów bieżących 150 x 39,98 = 5996zł

Razem = 7050 zł

Kolega prawdopodobnie załapał się na elektryfikację jakiegoś osiedla lub działek pod zabudowę

Edytowane przez Mareks77