Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany fundamentowe z bloczka czy wylewane?

dedert

Recommended Posts

Coś takiego. Jest to projekt ręcznie rysowany jak widać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Mam jeszcze pytanie co sądzicie o pustakach H+H 500 (to chyba Ytong jest)? Myślałem nad Solbetem 500 ale jest jedna hurtownia co oferuje H+H w cenie Solbetu, który z tego co wszyscy mówią jest kruchy. Natomiast na ściany nośne w piwnicy i całym domu chciałbym dać ciężką białą silkę z uwagi na wytrzymałość, dobrą akustykę i akumulowanie ciepła. Czy to będzie dobre rozwiązanie? Dom może się dłużej nagrzeje ale będzie też dłużej trzymał ciepło po okresie grzewczym.

Edytowane przez dedert

ok. A co powiecie na wybór pomiędzy Solbet 500 (lub 600) a H+H 500? Czy H+H jest faktycznie taki twardy że trzeba go ciąć piłkami widiowymi?

Kolejna sprawa czytałem gdzieś tutaj dziennik budowy i w trakcie któryś z sąsiadów wystosował donos że budowa nielegalna, za blisko, za głęboko itp. Przyjechał inspektorat i posprawdzał m.in. certyfikaty materiałów. I teraz się zastanawiam bo niektórzy sprzedają z vat połówkowym, lub jak kupuje od producenta to bez niego. Co w takim wypadku, nie będę chyba miał certyfikatu na takie materiały?

Tutaj czytam czyjś dziennik, dom całkiem podobny i ze względu na napór ziemi mieli do wybory rdzenie lub bloczek kładziony na 38cm. Wybrali to drugie:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?202251-Nasza-budowa-DOM-W-WICIOKRZEWIE&p=5341818&viewfull=1#post5341818

Policz koszt kilku rdzeni i ile wydasz na bloczki 38............. Zamiane bloczków tzn kierunku też ktoś powinien podpisać..............nie kierownik a projektant.

Co do posta poprzedniego faktura nie ma nic wspólnego z certyfikatem materiału. A z doświadczenie wiem że nadzór pierwsze co sprawdza jak przyjdzie (powód dowolny) sprawdza znaki EU na wszystkim co widzi.............

Ok tylko z tymi rdzeniami to tez nie wiem czy najlepsze rozwiązanie bo czytałem że przy rdzeniach mogą pojawić się pęknięcia i to w 2 miejscach po obu stronach rdzenia, wiec w przypadku piwnicy to nie najlepsze rozwiązanie. Pękać potrafią na ścianie kolankowej na poddaszu a co dopiero pod naporem ziemi. Więc chyba bloczek 38 byłby lepszy.

Grunt mam, piaszczysty, gdzieniegdzie glina, badań nie robiłem ale nikt z sąsiadów nie skarży się na zalewanie, tym bardziej że dom będzie na lekkiej górce. Ale czy ściany monolityczne można na ławach wykonać? U mnie ekipa nie robi płyt, tylko ławy. I nie wiem czy potrafią też ściany monolityczne.

Grunt o niczym nie przesądza. Właśnie widziałem dokumentację geologiczną obiektu o którym pisałem. Na przekroju geologicznym stoi napisane "w odwiertach nie stwierdzono obecności wody". Bylo to kilka lat temu. To co teraz zalewa piwnicę? Pewnie łzy inwestora :(

Lej monolit abyś potem nie płakał.

Więc chyba bloczek 38 byłby lepszy.

Rysa , rysie nierówna. Rysa obok rdzenia świadczy o wykonawcy , i nie zagraża budynkowi. Rysa na bloczkach świadczy o tym co je tam zaprojektował , lub zdecydował wbrew projektowi i taka rysa może zagrażać bezpieczeństwu.

Były tu fotki wepchanych ścian......

W bloczkach nie ma nic strasznego pod warunkiem zastosowania odpowiedniej ilości rdzeni. Wszystko zależy od projektu domu, m2 i tego jakim systemem będzie wykonywany. Moim skromnym zdaniem strop monolityczny na którym będzie poddasze + strop lany dachu, lekko kwalifikuje się do dodania jakiegoś trzpienia w fundamencie. Sama masa takich stropów jest masakrycznie duża.

Bardzo proste. Gazobeton ma klikukrotnie większy opór cieplny (około 4 razy) niż silikaty.

Po drugie stosując cięzkie, o bardzo dużej pojemności cieplnej i wysokim współczynniku tłumienia dzwięku silikaty na scianki działowe zapewniamy sobie w domu komfortowe warunki cieplne i akustyczne.