Quaich 02.02.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Od niedawna jestem właścicielem domu i działki a w zasadzie dwóch działek, ponieważ formalnie są to dwie działki i na jednej z nich stoi dom. I noszę się z zamiarem budowy podjazdu z kostki brukowej. I tutaj, jak wyczytałem w internecie w przypadku budowy takiego podjazdu na działce rolnej wymagane jest pozwolenie na budowę a w przypadku działki budowlanej jedynie zgłoszenie. Różnica w kosztach, czasie i złożoności pomiędzy obiema opcjami ogromna, dlatego zależy mi na zgłoszeniu. Jednak nigdzie nie znalazłem jasnej i precyzyjnej definicji działki budowlanej. W miejscowości nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Czy w przypadku jak na takiej działce stoi wybudowany w latach 70 dwupiętrowy dom z pustaka automatycznie można ją uznać za budowlaną? Wypis z rejestru gruntów pokazuje, że obie działki (obie około 10a) mniej więcej po połowie rozkładają się na tereny mieszkaniowe oznaczone B i pastwiska trwałe Ps III . Czy wobec tego można to uznać za działkę budowlaną czy rolną ( na jednej z nich stoi wspomniany dom). Kolejna sprawa to na działce bez domu przebiega wzdłuż ogrodzenia droga służebności do innej działki. I tutaj jest pytanie (bo ta droga jest w kiepskim stanie) czy tutaj będzie można zrobić na tej drodze ten podjazd bez informowania sąsiada - jakby nie było będzie to dla niego ulepszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.02.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Od niedawna jestem właścicielem domu i działki a w zasadzie dwóch działek, ponieważ formalnie są to dwie działki i na jednej z nich stoi dom. I noszę się z zamiarem budowy podjazdu z kostki brukowej. I tutaj, jak wyczytałem w internecie w przypadku budowy takiego podjazdu na działce rolnej wymagane jest pozwolenie na budowę a w przypadku działki budowlanej jedynie zgłoszenie. Różnica w kosztach, czasie i złożoności pomiędzy obiema opcjami ogromna, dlatego zależy mi na zgłoszeniu. Jednak nigdzie nie znalazłem jasnej i precyzyjnej definicji działki budowlanej. W miejscowości nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Czy w przypadku jak na takiej działce stoi wybudowany w latach 70 dwupiętrowy dom z pustaka automatycznie można ją uznać za budowlaną? Wypis z rejestru gruntów pokazuje, że obie działki (obie około 10a) mniej więcej po połowie rozkładają się na tereny mieszkaniowe oznaczone B i pastwiska trwałe Ps III . Czy wobec tego można to uznać za działkę budowlaną czy rolną ( na jednej z nich stoi wspomniany dom). Kolejna sprawa to na działce bez domu przebiega wzdłuż ogrodzenia droga służebności do innej działki. I tutaj jest pytanie (bo ta droga jest w kiepskim stanie) czy tutaj będzie można zrobić na tej drodze ten podjazd bez informowania sąsiada - jakby nie było będzie to dla niego ulepszenie. Tutaj chyba głównym kryterium będzie czy zajmujesz powierzchnię rolną na teren, który nie będzie już biologicznie czynny. Jeżeli teren na którym chcesz to zrobić jest już wyłączony z produkcji rolnej i nie stanowi procentu koniecznej powierzchni biologicznie czynnej to można to zrobić. PnB na pewno nie jest konieczne (zgłoszenie powinno wystarczyć), ale i nie jestem pewien czy nawet zgłoszenie jest konieczne. Co do drogi do sąsiada, to Twoja droga, więc nie musisz informować sąsiada, aczkolwiek skoro ma służebność to z grzeczności wypadałoby go powiadomić, że droga będzie ulepszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts