Petros601 02.02.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Witam serdecznie. Nigdzie nie udało mi się na forum odszukać doświadczeń osób które mieszkają w budynkach dwukondygnacyjnych z płaskim dachem.Wiem że wielkim minusem jest brak strychu.Ale bledziej obawiam się o komfort cieplny na piętrze...Domy ze spadzistym dachem zawsze mają strych i tam jest najcieplej w lato (ciepłe powietrze idzie w górę)Jak będzie z płaskim dachem? Odczuwalnie cieplej na piętrze?Ktoś się na tym zna?Dom ma być zakupiony od dewelopera.Opis wykonania dachu:" membrana dachowa Rhemofol plus styropian ze spadkiem 2% od 20 cm wzwyż " Boję się też zacieków na elewacji... P.S. Czy na forum można dać linki do ofert deweloperów aby ktoś fachowym okiem ocenił praktyczność rzutów i opłacalność inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Jak dasz rzuty bez namiarów na sprzedawcę to nie będzie reklama. 20cm w dachu to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Witam serdecznie. Nigdzie nie udało mi się na forum odszukać doświadczeń osób które mieszkają w budynkach dwukondygnacyjnych z płaskim dachem. Wiem że wielkim minusem jest brak strychu. Poczytaj mój dziennik. Ale ja mam min. 60 styro na dachu Strych do niczego nie jest mi potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.02.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 20 cm styro w dachu to jest stanowczo zbyt mało. zimą nie będzie dużego dyskomfortu bo zimy są lekkie ale latem będzie gorąco na piętrze zwłaszcza jak słoneczko przypali dłuższy czas to będziecie klimę montować. 40cm i więcej ...liczy się też ciągłość izolacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 03.02.2019 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Upał w sypialni to najgorsze co może się przytrafić w nowym domu...Czyli dom tradycyjny (2 kondygnacje) ze strychem da lepszą termoizolację? (Na dachu dachówka ceramiczna angobowana i wełna 20 cm i 5cm styropianu na posłudze strychu, pokoje na piętrze bez skosów. Ściana kolankowa na strychu 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Poddasze użytkowe z oknami połaciowymi nagrzewa się latem o wiele bardziej. Nagrzewanie zależy od jakości wykonania budynku (izolacji, układu okien względem stron świata). Jeżeli deweloper oszczędza na jakości lub buduje niezgodnie z technologią, to niezależnie od kształtu dachu coś zawsze będzie szwankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.02.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 20cm styropianu przy lambdzie=0,04 daje U=0,19. Przy dodaniu warstwy stropu nośnego, grubość może spełniać wymagane na chwilę obecną U=0,18 dla stropodachu nad pomieszczeniem o temp. wewn. powyżej 16 stopni. Pytanie : z czego i jak gruby jest strop nośny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 05.02.2019 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 1. Folia EPDM kołkowana do stropu2. Polistyren XPS na zakład spad 2% 0,035 20-30cm3. Folia PE4. Płyta betonowa zbrojona 18cm5. tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Klima załagodzi problemy komfortu cieplnego latem tak jak ogrzewania łagodzi zimą.20cm styropianu to jest mało.Dodaj min. 10cm z własnej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 EPDM się klei a nie kołkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.02.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 - izolacja termiczna : 20cm XPS jako minimum na stropie to jest grubość wystarczająca i z zapasem !- izolacja wodochronna : faktycznie niepokojący montaż EPDM. " Kołkowanie " EPDM jest bez sensu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 20cm XPS to o ile jest więcej (lepiej) niż normowy wymóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 - izolacja termiczna : 20cm XPS jako minimum na stropie to jest grubość wystarczająca i z zapasem ! ! Typowe myslenie architekta którzy nie bedzie płacił zwiekszonych rachunków za ogrzewanie przez inwestora. Pomijam fakt bardzo słabej izolacji kanałów wentylacyjnych które byłyby ułozone na tym stropie. Coz z tego wymagania normy beda spełnione, minimalne wymagania. Takich rzeczy sie juz nie poprawia albo poprawa jest trudna i kosztowna. Rozmawiam z wieloma inwestorami, praktycznie nie zdarzyło sie aby kazdy z nich nie narzekał na pracę architektów którzy izolację dozują tak jakby była ona ze złota. Jest to wynik braku wiedzy z tego zakresu co zresztą przekazano nam podczas studiów audytorskich albo kierują (?)sie przesadną dbałoscią o finanse przyszłych inwestorów, byc moze są tez inne powody. Jakie by one nie były wszystkie są godne potępienia bo narazają inwestora na zwiekszone wydatki na ogrzewanie w czasie eksploatacji wybudowanego domu który czasem jest inwestycją i dorobkiem całego zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.02.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) asolt - odpuś sobie !zwróć uwagę co napisała osoba pytająca :" Dom ma być zakupiony od dewelopera " - czyli nie ma wpływu na warstwy przegród budowlanych" Polistyren XPS na zakład spad 2% 0,035 20-30cm "bądź uprzejmy i policz ile wynosi współczynnik peznikania ciepła dla samego XPS o grubości 20-30cm - skąd wiedza, że w XPS-ie będą biegły jakieś instalacje ? ( " kanały wentylacyjne na stropie " )- a może w ogóle ta dyskusja nie ma sensu skoro, np. budynek ma wentylację grawitacyjną ( ? ), a "kołki" mocowania EPDM zrobią dodatkowo swoje lub ... ciągłość izolacji jest w sferze marzeń ( ? ) Edytowane 6 Lutego 2019 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 asolt - odpuś sobie ! zwróć uwagę co napisała osoba pytająca : " Dom ma być zakupiony od dewelopera " - czyli nie ma wpływu na warstwy przegród budowlanych " Polistyren XPS na zakład spad 2% 0,035 20-30cm " bądź uprzejmy i policz ile wynosi współczynnik peznikania ciepła dla samego XPS o grubości 20-30cm - skąd wiedza, że w XPS-ie będą biegły jakieś instalacje ? ( " kanały wentylacyjne na stropie " ) - a może w ogóle ta dyskusja nie ma sensu skoro, np. budynek ma wentylację grawitacyjną ( ? ), a "kołki" mocowania EPDM zrobią dodatkowo swoje lub ... ciągłość izolacji jest w sferze marzeń ( ? ) Dlaczego mam odpuszczac? Ostatnio wykonywalismy instalacje wm w domu w którym architekt zaprojektował 8 cm styropianu na podłodze. Wiem o co pytał inwestor i wiem ile ma byc xps na stropie, ale takie zapewnienia o zgodnosci z normą powodują lekkie zamieszanie u innych inwestorów, skoro architekt twierdzi ze taka grubosc jest ok, to po co ma byc wiecej. W tym konkretnym przypadku inwestor nie ma wpływu na zwiekszenie grubosci, ale mowa o zapasie to przesada. Dlatego opinie o podejsciu architektów do termoizolacji sa takie a nie inne. Nie chciałbym cytowac wypowiedzi niezadowolonych inwestorów o błedach w izolacji termicznej bo one sie do cytowania nie nadają. Ja widzę problem, a mam do czynienia rocznie z klikaset projektami. Dlatego tez o tym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 07.02.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Ja dałem w płaski dach 20cm.. teraz dałbym pewnie ze 40cm - koszt inwestycji zwiększyłby się o max. 3000zł ale same plusy. Pewnie kiedyś dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 asolt- głupotą na Forum, jest podejście, że skoro ( przykładowo ) jeden / drugi architekt wydał gdzieś izolację po minimach, to cała grupa powinna być oceniana w sposób negatywny. Każdy może sobie tak twierdzić ( jego prawo ), ale absolutnie nie zgadzam się na uogólnianie i rozmydlanie tematu.- pytający zadał KONKRETNE pytanie, to w sposób KONKRETNY odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 08.02.2019 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Jeszcze 2 Pytania- A czy w domach parterowych z płaskim dachem jest lepszy komfort cieplny zakładając taką samą izolacje?- Czyli najlepiej wypadają na tym tle domy 2 kondygnacyjne (parter + piętro) z dachem tradycyjnym 2 spadowym (poddasze nieużytkowe) gdzie na piętrze nie ma skosów ani okien dachowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 - nie ma znaczenia - najlepszy dom to taki bez schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts