Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieprzyjemny zapach z kanalizacji przez miske klozetowa .

marianzs

Recommended Posts

Witam

Mam problem z nieprzyjemnym zapachem z miski klozetowej (podwieszana na geberit ). Miske sciagalem juz 3 razy i sprawdzalem czy napewno jest wszystko dobrze polaczone ( Woda sie nie cofa , wszystko jest tak jak powinno) .Aby sie uporac zadzwonilem po majstra ktory zrobil mi kontrole dymem calej instalacji kanalizacyjnej i jak sie okazalo to dym wydostawal sie z miejsc gdzie leci czyste woda ze spluczki . Gosc byl zdziwiony troche i ja tak samo , poniewaz z tego co sie orientuje to tam nie ma polaczenia z kanalizacja . Moze ktos mial podobny problem lub poprostu wie jak rozwiazac ten problem . Pozdrawiam Marcin

Jeżeli rura kanalizacyjna i woda idą w jednym szachcie, to znaczy że pion kanalizacyjny jest nieszczelny (brak uszczelki, pęknięta czy nawiercona rura) i dym wydostaje sie obok rury wodnej. Przecież dym nie wydostawał się z rury wodociągowej, lecz obok niej. Proszę dokładnie opisywać rzeczywistość.

Sprawdzalem uszczelki , nawet wymienilem na nowa ta z duzej rury kanalizacyjnej co wchodzi w rure od geberit . A uszczelka doprawadzajaca wode jest szczelna bo nie ma wycieku wody. Z tego co ogladalem ta miske to dojscie do splywu wody jest tylko przez ta rure od spluczki , dlatego tez nie rozumiem jak to mozliwe :) . Gdy zdemontowalem miske i zatkalem rure kanalizacyjna to nic nie bylo czuc . Jestem bezradny i nie wiem czy kupowac nowa miske .

Miska jest ok. Bertha ma racje gdzieś nieszczelność na kanalizacji w pionie i dym smród wydostaje się do góry i wychodzi gdzie są szczeliny.

Ale jak piszesz że jak zatkałeś rurę to nic nie czuć to może na uszczelnieniu rury - miska. Może miska-rura jajowata się nie uszczelnia. Po zatkaniu rury zrób jeszce raz próbę dymową i obacz. Mo jak robiłem dom to uszczelka na rurze się podwinęła i nieszczelność gotowa a z zewnątrz nic nie widać.

Woda płynie dołem a góra nieszczelność i smród masz.

Trudno tak wyrokować na odległość. Może rura za głęboko w ścianie o kibel dochodzi do niej tylko dołem a u góry nieszczelność. Pomierz ile kibel wchodzi w uszczelkę. Jak masz jakiś kawałek rury 100 z kołnierzem to załóż uszczelkę i załóż na kibel tak na środku wc i obacz czy wszystko dolega.