Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem. Słabo grzeje pod panelami.

andre202

Recommended Posts

Witam. Od 2 lat użytkuję nowy dom i mam problem z ogrzewaniem w pokojach gdzie są panele podłogowe. W pomieszczeniach gdzie są kafelki np mam 23 stopnie a gdzie panele to tam 19 stopni. Przy wyborze paneli i podkładu zwracałem uwagę żeby były przystosowane do podłogówki. Próbowałem już w tych pokojach zwiększać przepływ na rotametrach ale nic to nie dało. Dodam tylko że pan który kładł panele położył pod podkładem folię paroizolacyjną. Czy ktoś ma pomysł jak się uporać z tym problemem? Czy zostało mi tylko zrywanie paneli:(

aby się ustrzec tego dałem wszędzie płytki takie jak panele 120 x 20 . jak by nie było drzewo/sklejka jakiś podkład to wszystko to w jakimś stopniu izolatory .

Jedno dobre jest w tym to , że jak się wkurzysz , albo panele już tak " wytłuczesz" że będą nadawały się do wymiany poprostu położysz płytki zamiast nowych paneli.. ja puszczam w podłogę max 30 stopni i temperatura w pomieszczeniach to 22-23 nigdy niżej .

Edytowane przez toommm

Projekt podłogówki był? Czy poszło "panie, zawsze tak robię, i wszyscy są zadowoleni"?

Czy zmieniłeś okładzinę względem projektu?

Bez grubszych modyfikacji rób tak, jak brusss_2008 napisał.

Jak dalej będzie za gorąco tam, gdzie kafle - zmniejsz przepływ w tych pętlach.

Jak wszędzie będzie za gorąco - obniż TZ.

Jak wszędzie będzie za zimno - zwiększ TZ.

Projekt podłogówki był? Czy poszło "panie, zawsze tak robię, i wszyscy są zadowoleni"?

Czy zmieniłeś okładzinę względem projektu?

.

Po co pytac skoro sie zna odpowiedz?

Nie było zadnego dokladnego projektu, ile był jakikolwiek. Gdyby był, nie byłoby zadnego problemu, a tak jest.

Gdyby był, nie byłoby zadnego problemu, a tak jest.

Gdyby nie było żadnego projektu instalacji ogrzewczej, to projekt nie spełniałby wymogów z Rozporządzenia w sprawie zawartości projektu budowlanego i nie powinno być PnB. Za to mógł być projekt oparty na grzejnikach - a podłogówka mogła być radosną twórczością instalatora.

Edytowane przez Kaizen

aby się ustrzec tego dałem wszędzie płytki takie jak panele 120 x 20 . jak by nie było drzewo/sklejka jakiś podkład to wszystko to w jakimś stopniu izolatory .

Jedno dobre jest w tym to , że jak się wkurzysz , albo panele już tak " wytłuczesz" że będą nadawały się do wymiany poprostu położysz płytki zamiast nowych paneli.. ja puszczam w podłogę max 30 stopni i temperatura w pomieszczeniach to 22-23 nigdy niżej .

Ja zaryzykowałem i mam w połowie domu dębinkę 13 mm przyklejoną ,rewelacja.Zrobię zdjęcia termokamerką .

Edytowane przez fachman19