andre202 03.02.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Witam. Od 2 lat użytkuję nowy dom i mam problem z ogrzewaniem w pokojach gdzie są panele podłogowe. W pomieszczeniach gdzie są kafelki np mam 23 stopnie a gdzie panele to tam 19 stopni. Przy wyborze paneli i podkładu zwracałem uwagę żeby były przystosowane do podłogówki. Próbowałem już w tych pokojach zwiększać przepływ na rotametrach ale nic to nie dało. Dodam tylko że pan który kładł panele położył pod podkładem folię paroizolacyjną. Czy ktoś ma pomysł jak się uporać z tym problemem? Czy zostało mi tylko zrywanie paneli:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 03.02.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 podnieś delikatnie temperaturę zasilania, zmniejsz przepływy tam gdzie kafelki, podnieś gdzie panele odczekaj 2 doby i musi być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 03.02.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) aby się ustrzec tego dałem wszędzie płytki takie jak panele 120 x 20 . jak by nie było drzewo/sklejka jakiś podkład to wszystko to w jakimś stopniu izolatory . Jedno dobre jest w tym to , że jak się wkurzysz , albo panele już tak " wytłuczesz" że będą nadawały się do wymiany poprostu położysz płytki zamiast nowych paneli.. ja puszczam w podłogę max 30 stopni i temperatura w pomieszczeniach to 22-23 nigdy niżej . Edytowane 3 Lutego 2019 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.02.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Moim zdaniem to nie jest wina paneli lecz petli w tym pokoju. Petle za slabo grzeja. Mhsisz zwiekszac gemlerature doplywu i przykrecic petle tam gdzie teraz masz cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Projekt podłogówki był? Czy poszło "panie, zawsze tak robię, i wszyscy są zadowoleni"?Czy zmieniłeś okładzinę względem projektu? Bez grubszych modyfikacji rób tak, jak brusss_2008 napisał.Jak dalej będzie za gorąco tam, gdzie kafle - zmniejsz przepływ w tych pętlach.Jak wszędzie będzie za gorąco - obniż TZ.Jak wszędzie będzie za zimno - zwiększ TZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Projekt podłogówki był? Czy poszło "panie, zawsze tak robię, i wszyscy są zadowoleni"? Czy zmieniłeś okładzinę względem projektu? . Po co pytac skoro sie zna odpowiedz? Nie było zadnego dokladnego projektu, ile był jakikolwiek. Gdyby był, nie byłoby zadnego problemu, a tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2019 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Gdyby był, nie byłoby zadnego problemu, a tak jest. Gdyby nie było żadnego projektu instalacji ogrzewczej, to projekt nie spełniałby wymogów z Rozporządzenia w sprawie zawartości projektu budowlanego i nie powinno być PnB. Za to mógł być projekt oparty na grzejnikach - a podłogówka mogła być radosną twórczością instalatora. Edytowane 4 Lutego 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2019 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) aby się ustrzec tego dałem wszędzie płytki takie jak panele 120 x 20 . jak by nie było drzewo/sklejka jakiś podkład to wszystko to w jakimś stopniu izolatory . Jedno dobre jest w tym to , że jak się wkurzysz , albo panele już tak " wytłuczesz" że będą nadawały się do wymiany poprostu położysz płytki zamiast nowych paneli.. ja puszczam w podłogę max 30 stopni i temperatura w pomieszczeniach to 22-23 nigdy niżej . Ja zaryzykowałem i mam w połowie domu dębinkę 13 mm przyklejoną ,rewelacja.Zrobię zdjęcia termokamerką . Edytowane 4 Lutego 2019 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts