jammo 03.02.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) Witam , mam ochotę postawić za domem garaż o wymiarach 6x7mm, gdzie 7m to długość garażu z drzwiami o szerokości 3.5m .Konstrukcja nośna oparta będzie na belkach drewnianych o wymiarach płatwi 14x14 cm, które to zamocowane będą przy ziemi na kotwach metalowych umieszczonych w betonie .Stopy wykonane będą na zasadzie wierconych otworów w ziemi zalanych betonem. Konstrukcja garażu nie będzie miała podparcia na środku pomieszczenia dlatego słupy mam zamiar postawić z belki 14x14 cm w rozstawie co 2- 2,3 m i wykonać zastrzały do belki wieńcowej aby wzmocnić konstrukcję. Pomiędzy nimi wstawić jeszcze wzmocnienia z belek o wymiarach krokwi 14x7 cm. Wieniec górny wykonany byłby z belki o wymiarach płatwi czyli 14x14 cm i na tym zawieszony dach 2 spadowy. Trzeba zaznaczyć , że garaż z jednej strony byłby dobudowany do domu, a płatwie, czyli belki wieńca jak i belka szczytowa (kalenicowa) umieszczone byłyby dodatkowo w ścianie. Przy ścianie myślę postawić belkę podpierającą kalenicę. Dach będzie dwuspadowy z krokwi 12x6 cm ustawionych co 80 cm. Wszystko z zewnątrz obite byłoby płytą OSB a od środka albo też cieńsza OSB, albo od razu karton gips oczywiście z foliami. W środek planuję wsadzić wełnę (jest trochę rozdrobniona ) którą wyciągnąłem z dachu domu ,gdyż obecnie ocieplenie mam z piany PUR. Nigdy nie stawiałem dotychczas takich konstrukcji z drewna , ale wiosną 2018 roku zmieniałem w domu dach i nieco podpatrzyłem jak fachowcy robili więźbę, dlatego stwierdziłem , że raczej dałbym sam radę z tą robotą. Mam jednak kilka pytań do fachowców . - Czy te przekroje belek i krokwi są prawidłowe czy można zastosować inne?- Czy pomiędzy słupami 14x14cm można dać większe odległości np. 3- 3.5 m a pomiędzy nimi wstawić np. 3 belki z krokwi 14x7 cm?- Czy przy szerokości drzwi segmentowych 3,5 m belkę nad nimi, która zarazem będzie spełniać rolę wieńca powinna być szersza niż te 14x14 cm?.- Czy można śmiało upchać tą starą wełnę pomiędzy płytami ( garaż będzie miał zrobioną elewację może za rok lub 2, razem przy ocieplaniu domu).- Jaki zakrętarkę udarową do skręcania płatwi i krokwi tymi długimi wkrętami ciesielskimi sobie kupić, oczywiście z tych tańszych, mniej profesjonalnych, gdyż nie zajmuję się tym zawodowo i potem może być mało używana. Mam wiertarko- wkrętarkę Bosch GSR 140-LI 14V z aku 1500 mAh ,ale ona jest zdecydowanie za słaba i w dodatku bez udaru. Wklejam dla zobrazowania przykładowy wygląd jak będzie wyglądał mój garaż z tym , że jedna strona będzie przy ścianie budynku.https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/dYGby5dr6DpqpWhPXxDrf_GaY0Teir Edytowane 3 Lutego 2019 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.02.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Można zastosować inne;-) Belka nad drzwiami nie wystarczy, będzie się opierał na tym kawałek dachu. A nie myślałeś nad wiązarami dachowymi bo te krokiewki to takie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 04.02.2019 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Co do tych wiązarów to owszem myślałem nad takim rozwiązaniem, był nawet moment, że zastanawiałem się nad zleceniem wykonania konstrukcji gotowych ścian szkieletowych, ale z tego co poczytałem to wychodzi dość drogo. Cena podana była w ogłoszeniu w granicach chyba 200 zł za m2 . Krokwie , płatwie jak i inne kantówki będą dopiero kupowane, czyli cięte na wymiar w tartaku, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby uciąć krokwie np. 14x7 cm. Jest jeszcze możliwość przy tych cieńszych krokwiach, aby pomiędzy płatwią na kalenicy a płatwią wieńca zrobić w połowie dodatkowe podparcie z belki 14x14cm, lub jak nie takiej grubej 14x14 to np. cieńszej tej 14x7cm. Zresztą na belkach wieńcowych mam zamiar i tak dawać przez całość jakieś belki stropowe np. krokwie, aby było do czego przykręcić płyty OSB, żeby wykonać sufit , tak więc można je wykorzystać do zamocowania podpórek i zrobienia podparcia. Nad drzwiami jako że dach będzie ze spadkiem na stronę drzwi, potrzebował będę trochę wyższe nadproże, dlatego zastanawiałem się nad zrobieniem go z 2 płatwi 14x14 między które wsadzone będą jeszcze kawałki drewna o tej samej średnicy skręcone razem ze sobą.więc będą raczej wytrzymałe. Początkowo zastanawiałem się nad zrobieniem dwóch słupów z kształtek betonowych 36x36 cm zalewanych w srodku betonem i zbrojonych drutem a na nich wykonać sklepienie drzwi. Mam 9 kształtek U 36cm z Itonga, które kupiłem właśnie do wykonywania wieńców i sklepień na oknami, ja robiliśmy modernizację dachu z dobudową lukarn w zeszłym roku. Można by je ułożyć, wsadzić zbrojenie i zalać betonem, wykonując sklepienie nad drzwiami z zatopionymi śrubami na płatew. Nie wiem jednak, czy warto mieszać konstrukcję drewnianą z ta betonową i podnosić koszty. Co do tylnego podparcia krokwi, to stopy betonowe w ziemi pod słupy nośne, będą w rozstawie co 2 m, dodatkowo między nimi planuję wstawić jeszcze ze 2 belki o wymiarach 14x7 cm z poprzeczkami poziomymi da konstrukcję jak w budowie szkieletowej. Myślę, że oparta na tych słupach płatew 14x14 powinna śmiało starczyć. Czy kolega nie orientuje się czasem, ile faktycznie kosztowało by zakupienie takich gotowych wiązarów dachowych o długości około 7-8 m dołem wraz z okapami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.02.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Niestety nie wiem ile kosztują gotowe wiązary ale to chyba nie problem ustalić np. u producenta takowych.Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jakie siły i w jakim kierunku działają na dachu zwłaszcza krokwiowym czy krokwiowo-jętkowym.Przecież ten garaż powinien mieć projekt, co z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 04.02.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Zbyt duża rozpiętość,idź:do konstruktora niech ci to przeliczy!:yes::yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 04.02.2019 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Zbyt duża rozpiętość,idź:do konstruktora niech ci to przeliczy!:yes::yes Nie wiem co kolega rozumie przez zbyt dużą rozpiętość? W domu mam dach prawie 300m2, i na poddaszu też duże pomieszczenia .Przy długości krokwi 7m od kalenicy do murłaty , krokwie mają tylko jedno podparcie z trzeciej płatwi na środku.Wszystko jest ok od lat. Tu będzie max.4-4.5 m długości krokwi po skosie, tzn. od płatwi na kalenicy do wieńca, gdyż spadek połaci będzie nie za wielki .Różnica poziomów pomiędzy płatwią szczytową a wieńcem to coś w okolicach 1 - 1.2 m max. Co do projektu to będzie a jakże. Córka jest architektem i mamy własne biuro, więc konstruktor na pewno przeliczy, jednakże na razie robię przymiarki i nie zawracam im głowy. Poza tym , zawsze chcę poznać opinie osób z doświadczeniem, zanim zacznę wdrażać projekt i inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.02.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Kąt nachylenia dachu też ma znaczenie, tutaj siła rozpierająca spora do tego obciążenie śniegiem. Proponuje porozmawiać z córką zamiast pitać o byle czym na forum. Projekt będzie to robimy zgodnie z projektem i już. Nie trzeba będzie tyle drewna i będzie pewnośc co i jak;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts