Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzanie

misiekle1985

Recommended Posts

WITAM

Pisze tu może mi ktoś coś podpowie. Mam wykonaną instalację c.o. otwartą grzejniki według projektu i podłogówki 10m. i 6m. na podłogówkach zawór RTL. Piony i grzejniki wykonywałem sam na rozdzielaczach odpowietrzniki na belkach. Teraz mi podłączyli kocioł z podajnikiem na ekogroszek+zbiornik 200l zawór 4 drożny pompy elektryczne samodpowietrzające się.2 nitki jedna parter 2 poddasze. Podłączyli piec napełniłem instalację z mauzera pompą głębinową(nie mam tam jeszcze wody miejskiej) i tu chyba zawaliłem bo szło na fula prawie i zapowietrzyło instalacje chyba na amen. Zaczałem odpowietrzać na początku szła woda z grzejników później powietrze póżniej nic się nie działo mało wody dolaliśmy znowu. Goście odpalili kocioł . I zaczęły się cyrki grzejniki raz grzeją raz połowa raz raz nic.Tak jakby mało było wody. Chodzę już 6 dzień i odpowietrzam instalację próbowałem na zimnej ciepłej instalacji.W instalacji bulgoce świszczy 2 razy wygaszałem kocioł żeby wody dolać(tym razem wolno).Bojler raz grzeje raz nie. Dzwoniłem do gościa przyjechał odpowietrzył bojler(spużscił z 10 litrów wody) grzejniki. Na następny dzień zaś połowa grzejników na poddaszu nie grzeje. Ile może trwać takie odpowietrzanie instalacji.?

Jakieś porady?

Proponuję tak. Nie rozpalaj na zimnym. Włącz pompę od jednego obiegu, na belce zakręć wszystkie obwody oprócz jednego, aby przepchnąć wodę w tym jednym i odpowietrzaj możesz co chwilę zatrzymywać pompę poczekać i odpowietrzać belkę i grzejnik. Tak postępuj po kolei z wszystkimi obwodami. Może masz korki powietrzne pomiędzy belką a grzejnikami.

Co z naczyniem wyrównawczym ile jest wyżej nad najwyższym grzejnikiem.

Zawsze po odpowietrzeniu dolewaj wody aż do przelania z naczynia.

Ile czasu trwa odpowietrzanie może godzinę a może dwie.

Świeża woda jest napowietrzona i będzie trzeba odpowietrzać co jakiś czas, prawie przez sezon, ale tylko z odpowietrzników bez kombinacji co opisałem na wstępie.

Może trzeba przykryzować grzejniki, aby wyrównać przepływy. Otwarcie na ful każdego obiegu może powodować też takie objawy jak podajesz.

Mógłbyś pokazać tą instalację?

Jak kocioł jest dobrze podłączony to musi sam odpowietrzyć się do naczynia. Aby odpowietrzyć instalację otwórz zawór 4d na ful, zamknij obieg na bojler, zamknij nitkę prowadzącą do góry, włącz pompę na najwyższy bieg (pompę co chwilę wyłączaj) i odpowietrzaj po jednej pętli, grzejniku ( reszta zakręcona). Za każdym razem dobijaj wody do instalacji.

No to problem jest z tymi pompkami one są elektryczne niby samodpowietrzające i na sterowniku najniższą temperaturę jaką da się ustawić na sterowniku to 30 stopni jak będzie niżej to pompka się nie włończyć? trzepa rozpalić bo nie ruszy?(taki chłam). Zbiornik wyrównawczy ok. 3-3,5m. ponad najwyższy grzejnik. Jak odpowietrzam grzejniki to zakręcać je na belkach zasilanie , czy głowica przy grzejniku czy nic nie zakręcać tylko pozostałe grzejniki?

A jakby rozgrzać piec do 30 stopni wtedy się pompa włączy wyłączyć sterownik wtedy pompa się wyłączy podgrzać wodę do 40 stopni w jakimś naczyniu i wlewać ją przez zbiornik wyrównawczy przez odpowietrznik. I tak odpowietrzać i wlewać? Mogło by tak być czy muszę dolewać przez kocioł?

Wypnij te pompki ze sterownika i podłącz je kablem sieciowym z wtyczką prosto do gniazdka. Po kilku godzinach jak przepompuje wodę odpowietrzaj kolejno wszystkie grzejniki po kolei idąc od parteru i podłogówki. Musisz uzupełniać wodę przez kocioł bo dolanie jej przez naczynie w najwyższym punkcie spowoduje że będziesz to robił jeszcze pół roku.

Jak odpowietrzam grzejnik to pompki mają być włączone czy nie?

Jak są bąble powietrza w rurkach od rozdzielacza do grzejników to proponowałbym włączanie pompy na chwilę i wyłączyć. Odczekać i odpowietrzyć grzejnik. Można tak spróbować kilka razy, aż nie będzie powietrza tylko woda w odpowietrzaczu. Jak pompa silnie miesza, przypadek z włączonym jednym grzejnikiem, powietrze może mieszać się z wodą i wychodzi woda sodowa z bąbelkami. Trzeba robić to z wyczuciem i trochę poeksperymentować.

A jakby rozgrzać piec do 30 stopni wtedy się pompa włączy wyłączyć sterownik wtedy pompa się wyłączy podgrzać wodę do 40 stopni w jakimś naczyniu i wlewać ją przez zbiornik wyrównawczy przez odpowietrznik. I tak odpowietrzać i wlewać? Mogło by tak być czy muszę dolewać przez kocioł?

Czy Ty masz przy zbiorniku wyrównawczym odpowietrznik?

Chłopie daj zdjęcia instalacji, rozdzielaczy, grzejników, kotłowni, naczynia,bo nie wiadomo jak to jest pomieszane.

Mam odpowietrznik.

Wczoraj dolałem wody i zacząłem odpowietrzać na piętrze zaczęło lecieć powietrze znowu dolałem znowu zaczęło lecieć znowu dolałem.. Włączyłem pompy na krótko do gniazdka pierwsze jeden pion późnej drugi i po kolei grzejniki. Co dziwne po przemieszaniu jak odpowietrzałem tak jak mówiliście to leci woda nie powietrze. Zauważyłem coś niepokojącego, kiedy szedł obieg tylko podłogówki gdy nagle zamknąłem zawór zasilający na tą podłogówkę to zaczyna coś mocno głośno strzelać w łazience w podłodze (zawór RTL na powrocie otwarty na maxa)? co to może być podłogówka grzała.

na oby dwóch podłogówkach to zjawisko występuję tak ma być?

Czemuż? i zostawić tak nie zaślepiać niczym?

Przecież instalacja dla kotła na paliwo stałe, gdzie może wystąpić zagotowanie wody, nie może być zamknięta. Masz zrobiony przelew z tego zbiornika do kanalizacji?

Kurde czy czasem nie zrobiłeś bomby w domu, mówię poważnie.

Jakieś zdjęcia by się przydały.

A strzały w instalacji jak zamkniesz gwałtownie przepływ to nie wiesz dlaczego, To tak jakbyś zapiął linkę z tyłu samochodu a drugi koniec np do drzewa i rozpędził samochód i co się stanie jak lina się napręży. Tymi rurkami narabia w wylewce i stąd te strzały.

Edytowane przez Stermaj

No jest zrobiony przelew ze zbiornika do kotłowni do odpływu instalacja jest otwarta jak uzupełiam w kotle wodę to przelewaz sie przez zbiornik do odpływu oprócz tego w najwyższym punkcie zbiornika jest odpowietrznik automatyczny. Nie jestem aktualnie na budowie więc problem ze zrobieniem zdjęcia. Odkręcać ten odpowietrznik czy zostawić. Jak będe na miejscu to porzeźbię jakieś zdjęcia. Powód dudnienia w podłogówce podczas gwałtownego zamykania zaworu jaki może być? Ile śie wa nagrzewa kocioł od 10 do 65 stopni orientacyjnie? Jak jest zawór 4 drożny i mam tam temperaturę czerwoną i niebieską to jak dam bardziej na czerwone to zawór się otwiera czy zamyka? już gupieje z tego

No jest zrobiony przelew ze zbiornika do kotłowni do odpływu instalacja jest otwarta jak uzupełiam w kotle wodę to przelewaz sie przez zbiornik do odpływu oprócz tego w najwyższym punkcie zbiornika jest odpowietrznik automatyczny. Nie jestem aktualnie na budowie więc problem ze zrobieniem zdjęcia. Odkręcać ten odpowietrznik czy zostawić. Jak będe na miejscu to porzeźbię jakieś zdjęcia. Powód dudnienia w podłogówce podczas gwałtownego zamykania zaworu jaki może być? Ile śie wa nagrzewa kocioł od 10 do 65 stopni orientacyjnie? Jak jest zawór 4 drożny i mam tam temperaturę czerwoną i niebieską to jak dam bardziej na czerwone to zawór się otwiera czy zamyka? już gupieje z tego

Powód dudnienia Ci opisałem. Co do czasu nagrzewania kotła to nie wiem, zależy to od wielu czynników najbardziej od obciążenia czyli odbioru mocy przez grzejniki. Zawór 4 drogowy to taki przełącznik. Ma w sobie taką łopatkę co się w nim obraca a resztę musisz sobie sam wyobrazić, on się nie otwiera i zamyka tylko przełącza obwody. Bardziej Ci nie mogę wytłumaczyć. Może wujek google coś Ci podpowie.

Witam

Już Tobie ktoś pisał wywal ten odpowietrznik automatyczny z naczynia (naczynie ma być otwarte)