Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja w kuchni i podłączenie sprzętu AGD

Recommended Posts

Witam,

Mam w kuchni dwa obwody miedziane jednofazowe zabezpieczone bezpiecznikami B16. Jeden do osobnego gniazdka, drugi do pozostałych.

Do podłączenia jest:

Piekarnik ~3kW

Lodówka ~100W (mała)

Zmywarka ~2kW

Chcę to podzielić następująco:

Obwód z osobnym gniazdkiem -> Piekarnik + Lodówka - zostaje jeszcze zapas mocy

Obwód ogólny -> Zmywarka + Reszta - przy pracy zmywarki zostaje ~1600W

Zmywarka i Piekarnik prawdopodobnie może zabraknąć ~0,5m do gniazdka... tu pytanie - orientuje się czy producenci oferują usługę montażu dłuższego przewodu? bo jak zrobię to sam to po gwarancji :(, druga opcja bez przesuwania gniazdek to przedłużacze - tu zastosował bym przewód 2,5mm z gniazdem i wtykiem - jakieś inne sensowne propozycje (poza kuciem) ?

Chciałbym również płytę indukcyjną, jako że brak zasilania trójfazowego zostaje 2-polowa ale to mi akurat nie przeszkadza. Natomiast problemem jest instalacja:

- problem pierwszy - miejsce na płytę jest ~2-3m od gniazdka, tu przedłużacz 2,5mm dałby radę (przeciągnął bym go w zabudowie) ?

- problem drugi - taka płyta przy pracy 2 pól ciągnie ~3kW, używając zmywarki zostało by jedno pole, przy 2 po pewnym czasie wywali bezpiecznik, poza tym są jakieś przeciwwskazania ?

Orientuje się ktoś jaki jest orientacyjny koszt zrobienia bruzdy max 10m żeby doprowadzić 3 obwód od puszki ? Duży przy tym jest "syf" zakładając że nie trafię na partacza ?

Do piekarnika, zmywarki i płyty powinieneś mieć osobne kable (do każdego z tych urządzeń). No, jak do płyty podłączysz dwie fazy a kabel będzie trzyfazowy to trzecią fazę możesz podpiąć do piekarnika.

Prz dobrej bruzdownicy można znacząco ograniczyć syf. Ale jak ktoś założy tarczę na szlifierkę kątową - to będzie rzeźnia.

Edytowane przez Kaizen

Witam,

Mam w kuchni dwa obwody miedziane jednofazowe zabezpieczone bezpiecznikami B16. Jeden do osobnego gniazdka, drugi do pozostałych.

Czy to jest na pewno instalacja 400V(trójfazowa) , czy tylko rozdzielona jest instalacja jednofazowa na dwa obwody z zabezpieczeniami po 16A ?