asd111 05.02.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Witam, Mam w kuchni dwa obwody miedziane jednofazowe zabezpieczone bezpiecznikami B16. Jeden do osobnego gniazdka, drugi do pozostałych. Do podłączenia jest: Piekarnik ~3kW Lodówka ~100W (mała) Zmywarka ~2kW Chcę to podzielić następująco: Obwód z osobnym gniazdkiem -> Piekarnik + Lodówka - zostaje jeszcze zapas mocy Obwód ogólny -> Zmywarka + Reszta - przy pracy zmywarki zostaje ~1600W Zmywarka i Piekarnik prawdopodobnie może zabraknąć ~0,5m do gniazdka... tu pytanie - orientuje się czy producenci oferują usługę montażu dłuższego przewodu? bo jak zrobię to sam to po gwarancji , druga opcja bez przesuwania gniazdek to przedłużacze - tu zastosował bym przewód 2,5mm z gniazdem i wtykiem - jakieś inne sensowne propozycje (poza kuciem) ? Chciałbym również płytę indukcyjną, jako że brak zasilania trójfazowego zostaje 2-polowa ale to mi akurat nie przeszkadza. Natomiast problemem jest instalacja: - problem pierwszy - miejsce na płytę jest ~2-3m od gniazdka, tu przedłużacz 2,5mm dałby radę (przeciągnął bym go w zabudowie) ? - problem drugi - taka płyta przy pracy 2 pól ciągnie ~3kW, używając zmywarki zostało by jedno pole, przy 2 po pewnym czasie wywali bezpiecznik, poza tym są jakieś przeciwwskazania ? Orientuje się ktoś jaki jest orientacyjny koszt zrobienia bruzdy max 10m żeby doprowadzić 3 obwód od puszki ? Duży przy tym jest "syf" zakładając że nie trafię na partacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleserwis 06.02.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Syf różny. Wskazany odkurzacz i bruzdownica a także zabezpieczenie podłóg i innych powierzchni pod bruzdą. Mimo tego i tak się trochę nakurzy. Jak już bruzdować i układać obwód to ułożyć tyle ile trzeba, a także ew poprzesuwać te gniazda w odpowiednie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Do piekarnika, zmywarki i płyty powinieneś mieć osobne kable (do każdego z tych urządzeń). No, jak do płyty podłączysz dwie fazy a kabel będzie trzyfazowy to trzecią fazę możesz podpiąć do piekarnika. Prz dobrej bruzdownicy można znacząco ograniczyć syf. Ale jak ktoś założy tarczę na szlifierkę kątową - to będzie rzeźnia. Edytowane 6 Lutego 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Witam, Mam w kuchni dwa obwody miedziane jednofazowe zabezpieczone bezpiecznikami B16. Jeden do osobnego gniazdka, drugi do pozostałych. Czy to jest na pewno instalacja 400V(trójfazowa) , czy tylko rozdzielona jest instalacja jednofazowa na dwa obwody z zabezpieczeniami po 16A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts