Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostateczny wybór pieca

Wo1tylla

Recommended Posts

Witam,

Proszę Was o pomoc w ostatecznym wyborze pieca. Mam jeszcze chwilę czasu na decyzje, ale chciałbym już ten temat zamknąć.

Piec przeznaczony do domu o powierzchni użytkowej ok. 180m2, w całości ogrzewany podłogówką sterowany pogodówką + regulator wewnątrz, zapotrzebowanie na ciepło ok 7-8kW.

Chciałbym zamontować piec o możliwie największej modulacji i najniższej mocy minimalnej przy zachowaniu jak największego komfortu CWU (2 łazienki, 4 osoby). Oczywiście tani, bezawaryjny, itd :)

Do każdego z poniższych modeli planuję zasobnik o pojemności 150-160l (w zależności co ma producent w zestawie).

Moje typy to:

Buderus:

GB192i- 15 - zakres od 2,5-18kW, max.19,3kW na CWU

GB192i- 25 - zakres od 2,5-25kW, max.24,1kW na CWU

Bosch:

GC9000iW-20E - zakres od 2,7-20kW, max.19,3kW na CWU

GC9000iW-30E - zakres od 3-31kW, max.30kW na CWU

Vaillant

VC 256/5-7 - zakres od 1,9-21kW, max.24kW na CWU

De Dietrich

AMC 15 - zakres od 3,4-15,8kW, max.15kW na CWU.

Czy możecie wyrazić swoje opinie na temat powyższych modeli. Najchętniej wybrałbym AMC15 ze względu na cenę, ale boję się małego komfortu CWU..

Pozdrawiam i dziękuję

Przy zapotrzebowaniu 7 - 8 kW może Immergas Victrix 1,9 - 12 kW tylko czy te zapotrzebowanie jest adekwatne do 180m2

AMC dla 100% podłogówki trochę duża moc minimalna, przy takiej powierzchni może się sprawdzić jednak zapotrzebowanie temu przeczy..

Jeśli odrzucimy poprzednie to poza tym Vaillant

VC 256/5-7 - zakres od 1,9-21kW

Przy zapotrzebowaniu 7 - 8 kW może Immergas Victrix 1,9 - 12 kW tylko czy te zapotrzebowanie jest adekwatne do 180m2

AMC dla 100% podłogówki trochę duża moc minimalna, przy takiej powierzchni może się sprawdzić jednak zapotrzebowanie temu przeczy..

Jeśli odrzucimy poprzednie to poza tym Vaillant

VC 256/5-7 - zakres od 1,9-21kW

To zapotrzebowanie jest wyliczone ze strony cieplowlasciwe - nie wiem na ile to zabawka, a na ile realny kalkulator. Dom jest/będzie raczej ciepły (izolacja od ziemi 20 cm styrodur, + 10 cm styropian, ściany 24 gazobeton + 20 styropian 0,038, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna), więc może i to prawda ze 7kW wystarczy :) W przypadku immegasa boję się o CWU przy 12 kW.

To zapotrzebowanie jest wyliczone ze strony cieplowlasciwe - nie wiem na ile to zabawka, a na ile realny kalkulator. Dom jest/będzie raczej ciepły (izolacja od ziemi 20 cm styrodur, + 10 cm styropian, ściany 24 gazobeton + 20 styropian 0,038, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna), więc może i to prawda ze 7kW wystarczy :) W przypadku immegasa boję się o CWU przy 12 kW.

Nie masz się czego bać, wode grzeje i jej nie brakuje nawet przy kąpieli w wannie. Zasobnik 150 l

Jeśli na stronie podałeś faktyczne dane i te częściowo przytoczone są zastosowane to wyliczenia są prawidłowe.

Przy 4 osobach masz prawo się obawiać i raczej to rozumiem bo sam pamiętam swoje rozterki., teraz chętnie sam zamienił bym swoje 20kW na model 14kW.

Nie wiem czy wartość zapotrzebowania była podana razem z cwu dla 4 osób więc dodał bym do podanych 8kW + 35% co daje 11kW.

Poza tym przy zbiorniku 150l zgromadzonych w temperaturze 55*C przy pobieraniu wody po pierwsze w kranie mieszasz ją z zimną, a po drugie to przy większym zużyciu dla pozostałych 100 - 120litrów kocioł załączy podgrzewanie przepływowe aby podgrzać wodę z 45*C do ustawionych 55*C więc tak naprawdę wody zgromadzonej jest naprawdę dużo, nawet w dużym domu z dwoma łazienkami z wanną i kabiną.

Jeśli nadal masz obawy i fundusze Ci na to pozwalają to polecam Vaillanta. Naprawdę porządny produkt i intuicyjną obsługą

• Like 1

Mam dom z roku 1936 co prawda docieplony ale jednak a mój kociołek ma moc 10kw i w 95 procent czasu on potrzebuje od 3-6 kw normalne dni to ok 5 kw średnio ale nigdy nawet do 7 kw się nie zbliżył , dom grzane bezpośrednio ma 160m2 a reszta ok 40m2 pośrednio , tam gdzie pośrednio temp ma ok 20 stopni w mrozy a grzane to ok 22-24 stopnie więc zachodzi pytanie do autora po co takie bydlaki po 19 czy 14kw ?

Mam dom z roku 1936 co prawda docieplony ale jednak a mój kociołek ma moc 10kw i w 95 procent czasu on potrzebuje od 3-6 kw normalne dni to ok 5 kw średnio ale nigdy nawet do 7 kw się nie zbliżył , dom grzane bezpośrednio ma 160m2 a reszta ok 40m2 pośrednio , tam gdzie pośrednio temp ma ok 20 stopni w mrozy a grzane to ok 22-24 stopnie więc zachodzi pytanie do autora po co takie bydlaki po 19 czy 14kw ?

Bo nikt Ci w takie dane nie uwierzy, a instalatorzy pytającego dali akurat takie propozycje. Autor buduje dom i inwestuje oszczędności całego życia więc opieranie się w tym wypadku na wypowiedzi internetowej anonimowego użytkownika było by raczej bezmyślnością.

Zaproś autora do siebie na kawę, pokaż mu te swoje 160m2 i kocioł 10kw wtedy zmieni zdanie.

To że wszyscy którzy użytkują kotły dobrze wiedzą że wysterowanie ich palnika prawie nigdy nie przekracza 50% skali jest całkiem normalnym zjawiskiem utartym przez kilkadziesiąt poprzednich lat kiedy to stosowano kotły z otwartą komorą spalania 24kW o sprawności do 85% max.

Edytowane przez Mareks77

Kupiłem ten dom prawie 4 lata temu i wg obliczeń wychodziło 23 kw instalator nalegał na 25kw ja z niewiedzy kupiłem zasypowy defro 20kw i już wtedy było widać że jest dużo za duży , ale w pierwszym roku poszło docieplenie 12cm grafitu 0,32 ściana z pustką powietrzną a pod krokwie poszło 15cm wełny i w poprzek drugie 30cm wełny razem 30cm i dopiero była jazda z tym kotłem czyli walka o ogień by nie zgasł , postanowiłem kupić nowy kocioł podajnikowy i zaryzykowałem na 10kw i to był strzał w dziesiątkę bo przy takiej wielkości domu spalam w mrozy ok 15kg ekogrocha a w temp powyżej 0 przeważnie ok 8kg , zasobnik 60 kg w mrozy 4 doby a powyzej zra nawet do 6 dni to idzie bez najmniejszego problemu . zauważyć trzeba że auto będzie miał podłogówkę ja też mam a to zdecydowanie mniej zasobożerne ogrzewanie pod warunkiem że jest zasilane 24 godz na dobę bez automatyki bo wtedy to najlepiej działa , każde wyłaczanie i startowanie podłogówki wydoi cały opał , wiem to z poprzedniego kotła i zanim te 12 ton betonu się zagrzało to 3/4 opału zjadło więc jedyna sensowna rada grzać stale ale niską temp u mnie to w mrozy ok 30 stopni a na kotle 65 stopni .

Jeszcze raz dokonałem obliczeń na stronie cieplowlasciwe i wyszło jeszcze mniej - 6,3kW+ CWU (wcześniej doliczyłem garaż co zwiększyło powierzchnię). Garaż jest dostawiony do budynku i w sumie ma być tam temperatura dodatnia - będzie tam podłogówka, ale pewnie rzadko używana. W sumie to powierzchnia użytkowa bez garażu to jakieś 155m2.

Mój wynik jest tutaj: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/56k8

Odpowiadając na powyższe - zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku moc pieca 20kW to sporo za dużo. Zastanawiałem się tylko czy skoro piec ma modulację np. od 2-3 kW to jego wartość maksymalna nie ma większego znaczenia, a tylko podnosi komfort CWU - chyba, że źle myślę ?

Ma znaczenie , duży kocioł więcej spali na małej mocy i to z gorszymi spalinami , no i teraz sterownik bo to z nim będzie problem a jak wiadomo do niektórych sterowników producent nie poda wam kodu serwisowego a co za tym idzie nie zjedziesz z mocą mniejszą niż 30 procent a np 30 procent w kotle 15kw to ile to jest ???? masz odpowiedź dlaczego nie powinno się brać kotła na zapas , komusze myśli dalej mamy w głowach jak widać e tam panie wezmę dwa razy większy będzie na zapas .

...... - zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku moc pieca 20kW to sporo za dużo. Zastanawiałem się tylko czy skoro piec ma modulację np. od 2-3 kW to jego wartość maksymalna nie ma większego znaczenia, a tylko podnosi komfort CWU - chyba, że źle myślę ?

Masz całkowitą rację. Kol. kryzys w swojej wypowiedzi ma na myśli ekogroszek.

Wybierając kocioł gazowy jak najbardziej masz możliwość zejścia z mocą do 2 - 3kW .

Technika poszła do przodu i palnik ma możliwość modulacji w niektórych modelach 10 - 100% jednak ta minimalna jest uzależniona od innych czynników także po stronie konstrukcji budynku np. ze względu na dopływ tlenu do spalania jest to wysokość i konstrukcja komina lub wietrznej pogody na zewnątrz, ciśnienia atmosferycznego lub wysokości nad poziomem morza na jakiej znajduje się dom. W takich przypadkach wentylator odpowiadający za dopływ powietrza i nadmuch na palnik jest zmuszony przez liczne zabezpieczenia i elektronikę kotła do pracy na wyższych obrotach które pociągają za sobą zmianę składu mieszanki przez co moc nie będzie na poziomie 2 a na przykład 3,5kW.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

Proszę Was o pomoc w ostatecznym wyborze pieca. Mam jeszcze chwilę czasu na decyzje, ale chciałbym już ten temat zamknąć.

Piec przeznaczony do domu o powierzchni użytkowej ok. 180m2, w całości ogrzewany podłogówką sterowany pogodówką + regulator wewnątrz, zapotrzebowanie na ciepło ok 7-8kW.

Chciałbym zamontować piec o możliwie największej modulacji i najniższej mocy minimalnej przy zachowaniu jak największego komfortu CWU (2 łazienki, 4 osoby). Oczywiście tani, bezawaryjny, itd :)

Do każdego z poniższych modeli planuję zasobnik o pojemności 150-160l (w zależności co ma producent w zestawie).

Moje typy to:

Buderus:

GB192i- 15 - zakres od 2,5-18kW, max.19,3kW na CWU

GB192i- 25 - zakres od 2,5-25kW, max.24,1kW na CWU

Bosch:

GC9000iW-20E - zakres od 2,7-20kW, max.19,3kW na CWU

GC9000iW-30E - zakres od 3-31kW, max.30kW na CWU

Vaillant

VC 256/5-7 - zakres od 1,9-21kW, max.24kW na CWU

De Dietrich

AMC 15 - zakres od 3,4-15,8kW, max.15kW na CWU.

Czy możecie wyrazić swoje opinie na temat powyższych modeli. Najchętniej wybrałbym AMC15 ze względu na cenę, ale boję się małego komfortu CWU..

Pozdrawiam i dziękuję

Witaj,

Mogę zapytać, dlaczego odrzuciłeś kotły marki Viessmann? A może nie znasz naszej oferty?

Zapraszam do zapoznania się z ofertą na kotły gazowe z rodziny Vitodens: TUTAJ

Chcesz szeroka modulację mocy i niską moc minimalną? Co powiesz na VITODENS 222-W już Vitodens 200-W?

Gdybyś miał jakiekolwiek pytania - służę pomocą!

Pozdrawiam!

Ma znaczenie , duży kocioł więcej spali na małej mocy i to z gorszymi spalinami , no i teraz sterownik bo to z nim będzie problem a jak wiadomo do niektórych sterowników producent nie poda wam kodu serwisowego a co za tym idzie nie zjedziesz z mocą mniejszą niż 30 procent a np 30 procent w kotle 15kw to ile to jest ???? masz odpowiedź dlaczego nie powinno się brać kotła na zapas , komusze myśli dalej mamy w głowach jak widać e tam panie wezmę dwa razy większy będzie na zapas .

Witam coś nie tak duży kocioł dużo gazu głupota .Liczy się minimum górną moc można ograniczyć.