Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszerzenia okienne, mostki termiczne

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze,

jestem w trakcie budowy domku jednorodzinnego w technologi prefabrykowanej - ściany keramzytobetonowe. Jak widać na załączonym zdjęciu stanęły już ściany parteru.

IMG_20190119_123222.jpg

W każdej ze ścian pod oknami, które mają sięgać do podłogi sprefabrykowano także progi, poszerzenia okienne (?), co nas pierwotnie bardzo ucieszyło - nie trzeba się będzie martwić o ich murowanie. Jednak inspektor nadzoru zupełnie inaczej podchodzi do tematu, za wszelką cenę chce je wyciąć i wymurować z innego materiału, twierdzi że w takiej formie będą tworzyły mostek termiczny.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem, może ktoś także budował w tej technologii i poradzi co zrobił z tym fantem :D

Czy naprawdę wycinanie to jedyna opcja? Inspektor stwierdził także, że ewentualnie można się ratować hydroizolacją i innymi sposobami od zewnątrz, ale to nie będzie to samo.

1. Każdy wymurowany próg będzie w takim razie mostkiem termicznym.

2. Czy producent prefabrykatów zgodzi się na wycięcie bez utraty gwarancji?

3. hydroizolacja jest jak sama nazwa mówi jest izolacją wodną. Co ma więc do mostka cieplnego - termicznego?

Coś czuję, że to nie ostatni jego genialny pomysł.

Poproś inspkrora żeby Ci wyjaśnił w jaki sposób ciepły poniekąd próg może stanowić mostek termiczny.

Michał, ja juz sama nie jestem pewna o co chodzi, z tego co zrozumiałam to dość newralgiczne miejsce i wymurowanie tego np. z ytonga pozwoliłoby na lepszą izolację termiczną progu.

1. Każdy wymurowany próg będzie w takim razie mostkiem termicznym.

2. Czy producent prefabrykatów zgodzi się na wycięcie bez utraty gwarancji?

3. hydroizolacja jest jak sama nazwa mówi jest izolacją wodną. Co ma więc do mostka cieplnego - termicznego?

Coś czuję, że to nie ostatni jego genialny pomysł.

1. Też tak to sobie tłumaczę. Inspektor chyba nie ma przekonania do samego keramzytobetonu. Twierdzi, że beton jest "zimny", że inny materiał (np. ytong) lepiej by się tutaj sprawdził.

2. Dobre pytanie, o tym nie pomyślałam, dzięki!

3. Zgadza się. Z tą hydroizolacją, z tego co zrozumiałam, bardziej chodziło mu o to, że dzięki niej to miejsce styku keramzytobetonowego progu z płytą (a tutaj w głównej mierze mowa o tym progu) było by mniej narażone na oddziaływanie wilgoci. Ocieplenie swoją drogą. Ja już szczerze mówiąc troszkę zgłupiałam ;)

Chciałam się upewnić, czy nie wycinanie tych progów nie będzie z naszej strony istnym szaleństwem ;)

W momencie zamawiania okien pracownik pytał, czy będzięmy korzystać z ich poszerzeń pod okna tarasowe, czy będziemy je sobie murować. Wspomniał też, że oczywiście te ich gotowe poszerzenia są lepsze, bo w przypadku murowanych mogą się pojawić mostki termiczne, dlatego też zaczęłam się zastanawiać, czy aby inspektor nie ma racji z tym wycinaniem progów.

Przeczytałem chyba tylko tytuł i nie pokumalem że chodzi o wycięcie tego kermazytu. Nie podoba mi się za bardzo ten pomysł w ładnym prefabrykacie i przed taka akcja sugerowałbym skonsultować się z producentem prefabrykatu.

Jesli wycinac to beton najlepiej zastąpić bloczkiem isomur.

Jesli wycinac nie można to może warto dać poszerzenie do okna tutaj minimum to chyba 5cm, tylko ten zabieg podniesie Ci cały poziom o te 5cm. Osobiście bardzie sklanialbym się ku drugiej opcji. Brak ingerencji w prefabrykat, a utrata 5cm na wysokości nie powinna być odczuwalna. Jakie będą okna? Standardowe z wysokim progiem, niski próg, czy hs?

Edytowane przez michal_wro

Jężeli to jest mostek to ściany i nadproża czym są?

Też tak sobie to tłumaczyłam. Teraz zaczynam się zastanawiać, czy aby jednak biorąc pod uwagę, że taki próg jest na styku z płytą fundamentową (bliżej gruntu, wilgoć itp.) nie jest bardziej narażony na niekorzystne warunki i tam przydała by się lepsza izolacyjność cieplna. Może się mylę, sama staram się to jakoś sobie wytłumaczyć i jestem osobiście za tym, żeby te progi zostawić. Nie chciałabym jednak później pluć sobie w brodę, jak zacznie się coś dziać przy oknach.

Przeczytałem chyba tylko tytuł i nie pokumalem że chodzi o wycięcie tego kermazytu. Nie podoba mi się za bardzo ten pomysł w ładnym prefabrykacie i przed taka akcja sugerowałbym skonsultować się z producentem prefabrykatu.

Jesli wycinac to beton najlepiej zastąpić bloczkiem isomur.

Jesli wycinac nie można to może warto dać poszerzenie do okna tutaj minimum to chyba 5cm, tylko ten zabieg podniesie Ci cały poziom o te 5cm. Osobiście bardzie sklanialbym się ku drugiej opcji. Brak ingerencji w prefabrykat, a utrata 5cm na wysokości nie powinna być odczuwalna. Jakie będą okna? Standardowe z wysokim progiem, niski próg, czy hs?

Kurcze, to 5cm mnie mimo wszystko troszkę przeraża. Wysokość okna w kuchni dobrana z myślą o wysokości blatu kuchennego itp. Tarasowe okno HS, ale tutaj nie wycinamy progu (na zdjęciu HS będzie po prawej stronie), bo tak były przywiezione ściany, że akurat pod HSem nie ma progu, tylko musimy murować. Poza tym mamy na dole 3 okna do ziemi (stałe szklenia) i jedne drzwi, wszystkie te progi inspektor zaleca powycinać :o

Edytowane przez domkrakow

Jasne, też miałem pod blat dobrana wysokośc okna i caly czas się tego trzymałem.

W takim razie tel. do producenta i jak pozwoli to można wyciąć tylko uważać na izolacje pozioma. Jak już wycinac to zamiast ytonga lepiej dać bloczek isomur. Będzie drożej ale ciepłej i na tych kilku metrach można przełknąć.

Teraz zaczynam się zastanawiać, czy aby jednak biorąc pod uwagę, że taki próg jest na styku z płytą fundamentową (bliżej gruntu, wilgoć itp.) nie jest bardziej narażony na niekorzystne warunki i tam przydała by się lepsza izolacyjność cieplna.

To samo przecież dotyczy całego obwodu muru zewnętrznego.

Jeżeli pod tym oknem będzie taka sama izolacja termiczna od zewnątrz, jak na reszcie muru - to nie ma sensu tu niczego zmieniać.

Jeżeli jednak to będzie wyjście na zewnątrz i do samego keramzytobetonu dojedzie taras (płyta betonowa, kostka czy cokolwiek innego) i dla stabilności trzeba tu będzie zrezygnować z izolacji - to jest to temat do przemyślenia. Ale bez akceptacji producenta prefabrykatów bym nie ruszał.

Jaką lambdę deklaruje producent tych prefabrykatów?

• 2 weeks później...
Jężeli to jest mostek to ściany i nadproża czym są?

Inspektor wyjaśnił mi wszystko łopatologicznie, a kierownik potwierdził, że inny inspektor na jego budowie także poprosił o usunięcie tych progów. Chodzi tu głównie o to, że jeśli do ściany dojdzie np. deska tarasowa to nie będzie w tym miejscu na ścianie termoizolacji, więc ściana do której dojdzie ta deska sama w sobie powinna mieć jak najlepsze parametry. Nawet styrodur się lepiej sprawdzi od tego gotowego progu.

Kierownik mówi, że nie tracimy gwarancji na ściany, już to przerabiali.

Osobom, które napotkają na taki sam dylemat podczas budowy polecam je mimo wszystko wyciąć ;)