Aneta B. 06.02.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Dzień dobry,mam następujące pytanie: czy rurki ogrzewania podłogowego mogą się krzyżować. Aktualnie w projekcie mam tak zaprojektowane, że przewody zasilający i powrotny z rozdzielacza, idąc do jednego z pomieszczeń, muszą "przeskoczyć" nad przewodami zasilającym i powrotnym innej pętli. Patrzyłam na aktualny projekt i taka sytuacja, z uwagi na układ rozdzielaczy i pomieszczeń jest nie do uniknięcia. Pytanie zatem jak takie rurki powinny się mijać w grubości wylewki? Czy są na to jakieś normy, przepisy? Będę wdzięczna za Wasze opinie. Pozdrawiam,Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jak to dobiegi, to nie powinny być w wylewce, tylko w warstwie styropianu - więc na mijanie pewnie masz kilkanaście centymetrów wysokości do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jak to dobiegi, to nie powinny być w wylewce, tylko w warstwie styropianu - więc na mijanie pewnie masz kilkanaście centymetrów wysokości do dyspozycji. Jak zwykle... A co przeszkadzają rurki zasilania i powrotu z jakiegoś dalszego obwodu biegnące obok jakiegoś innego obwodu grzewczego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta B. 06.02.2019 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 @jasiek71 Nie obok, tylko nad albo pod. @Kaizen. Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem.Na warstwie ocieplenia będzie ułożona specjalna folia z uchwytami do rurek, na tym rurki, a na to przyjdzie wylewka.W miejscu, gdzie poszczególne rurki dobiegowe będą się krzyżować z innymi należy zejść w dół, w warstwę styropianu, grubość wylewki betonowej pozostawiając bez zmian. Czy tak?Czyli przebić folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 @jasiek71 Nie obok, tylko nad albo pod. @Kaizen. Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem. Na warstwie ocieplenia będzie ułożona specjalna folia z uchwytami do rurek, na tym rurki, a na to przyjdzie wylewka. W miejscu, gdzie poszczególne rurki dobiegowe będą się krzyżować z innymi należy zejść w dół, w warstwę styropianu, grubość wylewki betonowej pozostawiając bez zmian. Czy tak? Czyli przebić folię? Normalnie położyć na siebie i tyle... Może nie wygląda to fachowo i estetycznie ale pod wylewką nikt tego oglądać nie będzie... To tylko estetyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 @Kaizen. Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem. Na warstwie ocieplenia będzie ułożona specjalna folia z uchwytami do rurek, na tym rurki, a na to przyjdzie wylewka. W miejscu, gdzie poszczególne rurki dobiegowe będą się krzyżować z innymi należy zejść w dół, w warstwę styropianu, grubość wylewki betonowej pozostawiając bez zmian. Czy tak? Czyli przebić folię? Tak , dobrze kolega podpowiada, należy przebić folię(przeciąć) a styropian wyciąć na grubość rurki. Na rurkę dolną położyć kawałek foli i na folię rurkę krzyżującą się. Stosuje się też zamiast foli owijkę( z taśmy izolacyjnej lub kawałka rozciętego peszla) po to, aby krzyżujące rurki się nie dotykały. Stosowanie rurki na rurkę nie zagłębiając się w warstwie ocieplenia zdarza się jednak w wylewkach powyżej 8 cm i więcej- zbyt cienka warstwa wylewki nad skrzyżowaną rurką może powodować w tym miejscu jej pękanie, a tym samym pękanie okładziny np ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 06.02.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 tak jak CityMatic radzi, u mnie było podobnie , na krzyżujące się rurki założyli dedykowaną otulinę do Pex- a(kawałek może z 10cm) hydraulik mówił aby się nie ocierały? ale jak to nie wiem - nic się złego nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 tak jak CityMatic radzi, u mnie było podobnie , na krzyżujące się rurki założyli dedykowaną otulinę do Pex- a(kawałek może z 10cm) hydraulik mówił aby się nie ocierały? ale jak to nie wiem - nic się złego nie dzieje. Tylko uważaj bo wszystkie rurki "ocierają" się o beton w którym są zalane... Tak samo z tym pękaniem wylewek na skrzyżowaniu rurek...?? Jak zwykle robienie "statku kosmicznego" z chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Jak zwykle... A co przeszkadzają rurki zasilania i powrotu z jakiegoś dalszego obwodu biegnące obok jakiegoś innego obwodu grzewczego...? Poza tym, że trudno zmieścić przecinające się rury nie osłabiając wylewki? A no przeszkadzają, że grzeją tam, gdzie nie chcesz. Dobiegi zazwyczaj są w korytarzu, pośrodku bryły budynku. Gdzie zapotrzebowanie jest małe. Puszczone tu dobiegi bez izolacji bez sensu grzeją podłogę i bez sensu zmniejszają ilość ciepła docierającego do docelowego pomieszczenia. A rozwiązanie proste - umieścić w warstwie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Poza tym, że trudno zmieścić przecinające się rury nie osłabiając wylewki? A no przeszkadzają, że grzeją tam, gdzie nie chcesz. Dobiegi zazwyczaj są w korytarzu, pośrodku bryły budynku. Gdzie zapotrzebowanie jest małe. Puszczone tu dobiegi bez izolacji bez sensu grzeją podłogę i bez sensu zmniejszają ilość ciepła docierającego do docelowego pomieszczenia. A rozwiązanie proste - umieścić w warstwie izolacji. Rozwiązanie dla samego rozwiązania... Oczywiście nikt nikomu nie broni się narobić dla jakiejś idei... Tylko po co...? Jak dla mnie to już sam projekt w którym trzeba skrzyżować rurki w OP świadczy o fachowcu który to projektował... Zrobiłem w swoim życiu pewnie coś koło setki podłogowych systemów grzewczych ale taka sztuka jeszcze mi nie wyszła aby była potrzeba zrobienia krzyżówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts