Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam następujące pytanie: czy rurki ogrzewania podłogowego mogą się krzyżować.

Aktualnie w projekcie mam tak zaprojektowane, że przewody zasilający i powrotny z rozdzielacza, idąc do jednego z pomieszczeń, muszą "przeskoczyć" nad przewodami zasilającym i powrotnym innej pętli. Patrzyłam na aktualny projekt i taka sytuacja, z uwagi na układ rozdzielaczy i pomieszczeń jest nie do uniknięcia.

Pytanie zatem jak takie rurki powinny się mijać w grubości wylewki? Czy są na to jakieś normy, przepisy?

Będę wdzięczna za Wasze opinie.

Pozdrawiam,

Aneta

https://forum.murator.pl/topic/244999-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-krzy%C5%BCowanie-si%C4%99-rurek/

Jak to dobiegi, to nie powinny być w wylewce, tylko w warstwie styropianu - więc na mijanie pewnie masz kilkanaście centymetrów wysokości do dyspozycji.
Jak to dobiegi, to nie powinny być w wylewce, tylko w warstwie styropianu - więc na mijanie pewnie masz kilkanaście centymetrów wysokości do dyspozycji.

Jak zwykle...

A co przeszkadzają rurki zasilania i powrotu z jakiegoś dalszego obwodu biegnące obok jakiegoś innego obwodu grzewczego...?

@jasiek71 Nie obok, tylko nad albo pod.

@Kaizen. Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem.

Na warstwie ocieplenia będzie ułożona specjalna folia z uchwytami do rurek, na tym rurki, a na to przyjdzie wylewka.

W miejscu, gdzie poszczególne rurki dobiegowe będą się krzyżować z innymi należy zejść w dół, w warstwę styropianu, grubość wylewki betonowej pozostawiając bez zmian. Czy tak?

Czyli przebić folię?

@jasiek71 Nie obok, tylko nad albo pod.

Na warstwie ocieplenia będzie ułożona specjalna folia z uchwytami do rurek, na tym rurki, a na to przyjdzie wylewka.

W miejscu, gdzie poszczególne rurki dobiegowe będą się krzyżować z innymi należy zejść w dół, w warstwę styropianu, grubość wylewki betonowej pozostawiając bez zmian. Czy tak?

Czyli przebić folię?

Normalnie położyć na siebie i tyle...

Może nie wygląda to fachowo i estetycznie ale pod wylewką nikt tego oglądać nie będzie...

To tylko estetyka...

Czyli przebić folię?

Tak , dobrze kolega podpowiada, należy przebić folię(przeciąć) a styropian wyciąć na grubość rurki. Na rurkę dolną położyć kawałek foli i na folię rurkę krzyżującą się.

Stosuje się też zamiast foli owijkę( z taśmy izolacyjnej lub kawałka rozciętego peszla) po to, aby krzyżujące rurki się nie dotykały.

Stosowanie rurki na rurkę nie zagłębiając się w warstwie ocieplenia zdarza się jednak w wylewkach powyżej 8 cm i więcej- zbyt cienka warstwa wylewki nad skrzyżowaną rurką może powodować w tym miejscu jej pękanie, a tym samym pękanie okładziny np ceramicznej.

:yes: tak jak CityMatic radzi, u mnie było podobnie , na krzyżujące się rurki założyli dedykowaną otulinę do Pex- a(kawałek może z 10cm) hydraulik mówił aby się nie ocierały? ale jak to nie wiem - nic się złego nie dzieje.
:yes: tak jak CityMatic radzi, u mnie było podobnie , na krzyżujące się rurki założyli dedykowaną otulinę do Pex- a(kawałek może z 10cm) hydraulik mówił aby się nie ocierały? ale jak to nie wiem - nic się złego nie dzieje.

Tylko uważaj bo wszystkie rurki "ocierają" się o beton w którym są zalane...:D

Tak samo z tym pękaniem wylewek na skrzyżowaniu rurek...??

Jak zwykle robienie "statku kosmicznego" z chałupy...

Jak zwykle...

A co przeszkadzają rurki zasilania i powrotu z jakiegoś dalszego obwodu biegnące obok jakiegoś innego obwodu grzewczego...?

Poza tym, że trudno zmieścić przecinające się rury nie osłabiając wylewki?

A no przeszkadzają, że grzeją tam, gdzie nie chcesz. Dobiegi zazwyczaj są w korytarzu, pośrodku bryły budynku. Gdzie zapotrzebowanie jest małe. Puszczone tu dobiegi bez izolacji bez sensu grzeją podłogę i bez sensu zmniejszają ilość ciepła docierającego do docelowego pomieszczenia.

A rozwiązanie proste - umieścić w warstwie izolacji.

Poza tym, że trudno zmieścić przecinające się rury nie osłabiając wylewki?

A no przeszkadzają, że grzeją tam, gdzie nie chcesz. Dobiegi zazwyczaj są w korytarzu, pośrodku bryły budynku. Gdzie zapotrzebowanie jest małe. Puszczone tu dobiegi bez izolacji bez sensu grzeją podłogę i bez sensu zmniejszają ilość ciepła docierającego do docelowego pomieszczenia.

A rozwiązanie proste - umieścić w warstwie izolacji.

Rozwiązanie dla samego rozwiązania...

Oczywiście nikt nikomu nie broni się narobić dla jakiejś idei...

Tylko po co...?

Jak dla mnie to już sam projekt w którym trzeba skrzyżować rurki w OP świadczy o fachowcu który to projektował...

Zrobiłem w swoim życiu pewnie coś koło setki podłogowych systemów grzewczych ale taka sztuka jeszcze mi nie wyszła aby była potrzeba zrobienia krzyżówki...