Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie zwariowalem ? 366 m2 100% podlogówka?

voitaskawa

Recommended Posts

Czesc,

Zaraz zaczynam instalacje, czy nie zwariowalem ? 366 m2 100% podłogowki?, 4 pompy (4strefy) 2 pelne pietra. Sam juz niewiem czy dobrze robie ? Do tego awaryjnie 2 kominki z malym rozprowadzeniem ciepla na 2 pietra + reku z odzyskiem. Przyszlosciowo odrazu instalacje pod wpiecie PC. Narazie gaz. Czy o czyms powinenem jeszcze pomyslec ?. W lazienkach drabinki z elektr grzalkami ???. Zbiornik na cwu 300l biwalentny ? Bo 6 osob i 4 lazienki? Czy wiekszy ? Czy ktos mi ladnie powie ze dobrze robie ale nie dlatego ze sam ma i musi chwalic ?

Niby dlaczego? Przecież to klasyczne i zupełnie typowe obecnie rozwiązanie.

W łazienkach nie warto od razu wieszać drabinek i wpinać ich do instalacji. Zrób tylko gniazdka elektryczne w miejscach, w których docelowo mają wisieć, a decyzję podejmiesz, jak pomieszkasz w tym domu jakiś czas.

Jeśli planujesz WM z reku, to drabinki nie będą konieczne do suszenia ręczników, przy WM nie ma takich problemów.

Że zapytam. Dlaczego najpierw gaz, a później PC? Dziwne postanowienie. Chcesz zapłacić za przyłącze, kupić kocioł i za parę lat wyrzucić? Nie możesz od razu pójść w PC?

"kotłownia na gazie " 9999zł z dobrym kotłem, przyłącze 2000zł skrzynka 2500 rura 300zł projekt 250zł całość

PC na dobrym sprzęcie około 28-30 tys.

różnica w rachunkach 500zł rocznie :) 41 zł miesięcznie

przegląd kotła 150 kominiarz 100zł

przegląd PC od 300 zł

a i dodatkowo jeżeli masz gaz w działce to na PC nie ma dotacji na gaz dostaniesz od 30%

Edytowane przez robos2234

Niby dlaczego? Przecież to klasyczne i zupełnie typowe obecnie rozwiązanie.

W łazienkach nie warto od razu wieszać drabinek i wpinać ich do instalacji. Zrób tylko gniazdka elektryczne w miejscach, w których docelowo mają wisieć, a decyzję podejmiesz, jak pomieszkasz w tym domu jakiś czas.

Jeśli planujesz WM z reku, to drabinki nie będą konieczne do suszenia ręczników, przy WM nie ma takich problemów.

Że zapytam. Dlaczego najpierw gaz, a później PC? Dziwne postanowienie. Chcesz zapłacić za przyłącze, kupić kocioł i za parę lat wyrzucić? Nie możesz od razu pójść w PC?

Zgadzam się z przedmówcą, wydałem nie małe pieniądze na grzejniki drabinkowe w łazienkach i do tej pory służą jedynie jako wieszaki na ręczniki. Nawet ich wodą nie zalłem. Poprawnie zaprojektowana i wykonana WM spokojnie upora się z wysuszeniem prania.

Potwierdzam, gaz w drodze gmina nieda na pc dofinansowania. Robie instalke pod PC jako alternatywne zrodlo. Co bedzie za 10 lat? Pozatym dobra pc dla mojego zapotrzebowania to 35-45k. Wiec kasa kasa kasa musze sie liczyc a i tak wiecej wydaje :) z tymi drabinkami dobra sugestia moze wyeliminuje je.