Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom wolnostojący 155m2 piętrowy ogrzewanie gazowe wycena i opcja samej podłogowki

vinci89

Recommended Posts

Na każdej wysokości, temperatura oscyluje wokół tej wartości, od podłogi po sufit, różnica max do 0,5 oC. Temperatury podłogi nie rozpatrujemy.

Podziwiam za przenikliwość i wiedzę w temacie temperatury posadzki w mojej łazience i jej temperatury zasilania. Niestety, muszę cię zmartwić, do temp. którą podajesz, kocioł nie zbliża się. Jakoś specjalnie nie zaglądam w temp zasilania, ale podłoga w łazience nigdy nie była jakaś gorąca, raczej letnia, przyjemnie ciepława. Jeśli bardzo cię to interesuje, to zerknę na temp zasilania przy okazji i podam na forum.

byłoby po drodze, bo różnica temperatur 0,5 C od podłogi do sufitu, jest dość horrendalna :)

Właśnie sprawdziłem wspomnianą łazienkę i... nieco zdziwiłem się. Mianowicie przy podłodze temp 25,3oC, a pod sufitem 24,9oC, spora różnica. Przed paroma dniami mierzyłem to samo w salonie, przy podłodze było bodajże 23oC, a pod sufitem 22,8oC-podałęm w wątku o WM. W obu przypadkach ogrzewanie wyłączyło się rano, pomiar po południu. W salonie leżą panele na podłodze, w łazience płytki, może to daje jakąś różnicę? Choć to dla komfortu jakoś nie ma znaczenia, jest wystarczająco ciepło, choć nieco odczuwalnie cieplej jest w łazience, gdy ogrzewanie działa, albo zaraz po zaprzestaniu (rano i wieczorem), czuć cieplejszą podłogę.

Co do temp. zasilania jeszcze kocioł nie włączył się, podam później

"Podziwiam za przenikliwość i wiedzę w temacie temperatury posadzki w mojej łazience i jej temperatury zasilania. Niestety, muszę cię zmartwić, do temp. którą podajesz, kocioł nie zbliża się"

Oczywiście żartowałem z tą temp.50st.Ale co będziemy się "przekrzykiwać" spytaj może kol.Asolta który takie projekty wykonuje na co dzień w jakim procencie projektów sama podłogówka dogrzeje łazienkę.

Właśnie sprawdziłem wspomnianą łazienkę i... nieco zdziwiłem się. Mianowicie przy podłodze temp 25,3oC, a pod sufitem 24,9oC, spora różnica. Przed paroma dniami mierzyłem to samo w salonie, przy podłodze było bodajże 23oC, a pod sufitem 22,8oC-podałęm w wątku o WM. W obu przypadkach ogrzewanie wyłączyło się rano, pomiar po południu. W salonie leżą panele na podłodze, w łazience płytki, może to daje jakąś różnicę? Choć to dla komfortu jakoś nie ma znaczenia, jest wystarczająco ciepło, choć nieco odczuwalnie cieplej jest w łazience, gdy ogrzewanie działa, albo zaraz po zaprzestaniu (rano i wieczorem), czuć cieplejszą podłogę.

Co do temp. zasilania jeszcze kocioł nie włączył się, podam później

Interesujące... dodaj więcej danych; To co obiecałeś, czyli temp. zasilania,

temp. posadzki i powietrza po zakończeniu grzania

i o ile się uda temp. przed włączeniem ogrzewania.

Przekrój posadzki w łazience ?

Interesujące... dodaj więcej danych; To co obiecałeś, czyli temp. zasilania,

temp. posadzki i powietrza po zakończeniu grzania

i o ile się uda temp. przed włączeniem ogrzewania.

Przekrój posadzki w łazience ?

Jest temp zasilania, 41oC, tyle pokazuje od jakiegoś czasu (około 0,5h). Co obiecałem poza temp zasilania, gdzie to widzisz?

Temp posadzki nie zmierzę, nie mam odpowiedniego termometru, a nie będę kupował następnego dla twojej zachcianki, nie czuję takiej potrzeby. Ewentualnie jak będzie mi się chciało, to zmierzę temp powietrza po wyłączeniu grzania. Ale niekoniecznie, bo taki prowokująco-złośliwy ton, wcale mnie nie skłania do biegania z termometrem i pilnowania temperatur. Jeśli czujesz taką potrzebę, podaj swoje temp i podziel się na forum.

"Podziwiam za przenikliwość i wiedzę w temacie temperatury posadzki w mojej łazience i jej temperatury zasilania. Niestety, muszę cię zmartwić, do temp. którą podajesz, kocioł nie zbliża się"

Oczywiście żartowałem z tą temp.50st.Ale co będziemy się "przekrzykiwać" spytaj może kol.Asolta który takie projekty wykonuje na co dzień w jakim procencie projektów sama podłogówka dogrzeje łazienkę.

W małym, dotyczy to tylko łazienek wewnątrz budynku (bez sciany zewnetrznej) lub łaziennek o duzej powierzchni (ok 10 m2 i wiekszych). W łazienkach mniejszych chcąc zachowac sensowną Tz dla całej instalacji zawsze uzupelniam deficyt mocy dodatkowym grzejnikiem zasilanym taką samą Tz. Tak statystycznie to ok 95 % wszystkich przypadków (moich).

Jest temp zasilania, 41oC, tyle pokazuje od jakiegoś czasu (około 0,5h). Co obiecałem poza temp zasilania, gdzie to widzisz?

Temp posadzki nie zmierzę, nie mam odpowiedniego termometru, a nie będę kupował następnego dla twojej zachcianki, nie czuję takiej potrzeby. Ewentualnie jak będzie mi się chciało, to zmierzę temp powietrza po wyłączeniu grzania. Ale niekoniecznie, bo taki prowokująco-złośliwy ton, wcale mnie nie skłania do biegania z termometrem i pilnowania temperatur. Jeśli czujesz taką potrzebę, podaj swoje temp i podziel się na forum.

Ty, a gdzie widzisz złośliwość ? co?

Interesuje mnie , a raczej interesowało, ale już przestało. I nie biegaj z termometrem bo się zmęczysz.... teraz jest odrobinę złośliwe.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyczerpującą dyskusję. Z racji, że będzie to dobrze ocieplony dom instalacja na piętrze to grzejniki plus podłogowka w łazience na RTL i na dole sama podłogowka wszędzie plus grzejnik z poglogowej przy wejściu do domu.

Pytanie o robocizne jaka znalazłem dotychczas najtaniej za drugi etap, po tynkach, bo to nad interesuje teraz: położenie podłogowki 30 zl/m2 i kotłownia z kominem 3000 zł. Success cena pod Krakowem?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyczerpującą dyskusję. Z racji, że będzie to dobrze ocieplony dom instalacja na piętrze to grzejniki plus podłogowka w łazience na RTL i na dole sama podłogowka wszędzie plus grzejnik z poglogowej przy wejściu do domu.

Nie wiem jak duża jest ta łazienka na poddaszu ale rozważ rezygnację z tego RTL-a w łazience dla podłogówki i puścić ją bezpośrednio z dołu. Może nie z samego rozdzielacza PEX-em ale dodatkowa rurka za mieszaczem nie przysporzy tu wielkiego kłopotu a działanie będzie bardziej odpowiednie.

Edytowane przez Mareks77

Czytam Was uważnie i to nie jest tak że nie słucham. Doceniam rady i trudno się z nimi nie zgodzić... A co jak pierwszy etap już jest zrobiony? Tzn. Dom jest już przygotowany pod podlogowke na parterze i grzejniki na piętrze z łazienką na podłogowe. Czyli ten pierwszy etap co pisałem.

W Realu każdy mówi Ci co innego(hydraulicy), dodając fakty, że w sumie na górze siedzieć nie będziemy, nie mamy jeszcze dzieci to po co tam ciągle grzać podłogowym, że spanie na podłogowce to też nie zdrowe itd itd. Ze grzejnik się nagrzeje szybko (ale krótko) i ze w sumie dużych różnic w kosztach nie będzie. Pytanie jaka to może być różnica w kosztach przy trzech pokojach na górze na grzejnikach, a podłogowka?

Czytam Was uważnie i to nie jest tak że nie słucham. Doceniam rady i trudno się z nimi nie zgodzić... A co jak pierwszy etap już jest zrobiony? Tzn. Dom jest już przygotowany pod podlogowke na parterze i grzejniki na piętrze z łazienką na podłogowe. Czyli ten pierwszy etap co pisałem.

W Realu każdy mówi Ci co innego(hydraulicy), dodając fakty, że w sumie na górze siedzieć nie będziemy, nie mamy jeszcze dzieci to po co tam ciągle grzać podłogowym, że spanie na podłogowce to też nie zdrowe itd itd. Ze grzejnik się nagrzeje szybko (ale krótko) i ze w sumie dużych różnic w kosztach nie będzie. Pytanie jaka to może być różnica w kosztach przy trzech pokojach na górze na grzejnikach, a podłogowka?

Koszty zależą od projektu, nikt nie jest jasnowidzem, by określić różnicę kosztów obydwu projektów. Na podłogówce się nie śpi, lecz na łóżku raczej, a OP nie ma żadnego złego wpływu na zdrowie. To legendy powtarzane z czasów, gdy domy nie miały ocieplenia, a OP było grzane temp. grzejnikowymi. Podłogi latem, nieraz mają wyższe temp. niż zimą z OP i nikomu krzywda się nie dzieje.

Natomiast grzanie z naprzemiennym włącz/wyłącz, generuje wyższe zużycie paliwa, co nie raz forumowicze sprawdzali, poszukaj w wątkach. Z tego nie spodziewaj się oszczędności, wręcz przeciwnie. Ale skoro już masz prawie zrobione... .

Aha, jeszcze pytanie, czy to wykonawca kupuje materiały i sam dopasowuje projekt pod swoje wykonawstwo?

Precyzując poprzednika koszty są uzależnione od schematu instalacji i automatyki. Jeśli planujesz instalację łączoną to najgorszym rozwiązaniem jest umieszczenie regulatora w kotle i oparcie regulacji o automatykę utrzymania stałej temperatury wody w obiegu. Nawet jeśli będzie to regulacja pogodowa to i tak koszty ogrzewania bez wpływu czujnika temperatury pomieszczeń będą dość duże. Przy dwóch różnych typach instalacji oparcie regulacji o regulator umieszczony np. w salonie z podłogówką gdzie ogrzewanie poddasza i strefy grzejnikowej będzie uzależnione od temperatury w salonie także nie jest szczęśliwym rozwiązaniem.

Ze względu na koszty eksploatacyjne czyli zużycie gazu najlepsze efekty w takim typie instalacji daje oparcie regulacji o dwa regulatory czyli nadrzędny pogodowy umieszczony np. w strefie dziennej ( salonie ) oraz drugi podrzędny umieszczony w strefie grzejnikowej oraz rozdział instalacji poprzez strefę grzejnikową zasilaną bezpośrednio i główny mieszacz sterowany dla ogrzewania podłogowego.

Mniej więcej taka sama zasada obowiązuje przy 100% ogrzewaniu podłogowym ale z racji niższej temperatury zasilania wychodzi się tu troszkę oszczędniej.

Na poddaszu jest więcej przegród zewnętrznych i możliwości zaistnienia mostków cieplnych przez co możliwe są różnice temperatur. Przy 100% podłogówki czasem nie są one możliwe do skompensowania poprzez przepływy w pętlach.

Edytowane przez Mareks77

• 1 month później...

Witam,

Zastanawiał się już Pan nad wyborem gazowego kotła kondensacyjnego do swojego domu? Jeżeli jeszcze nie, to zachęcam Pana do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Logamax plus marki Buderus. Nasze kotły cechują się wysoką jakością wykonania, co gwarantuje wydajną oraz bezawaryjną pracę. W celu doboru gazowego kotła kondensacyjnego o odpowiedniej mocy najlepszym rozwiązaniem będzie bezpośredni kontakt z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Instalatorzy pomogą również z montażem i pierwszym uruchomieniem kotła. Wyszukiwarkę instalatorów w zależności od ich lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Bardziej szczegółowe informacje o naszych kotłach kondensacyjnych z rodziny Logamax plus, dostępne są również na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Daje rady bo temp.zewnętrzna w tym roku nie była niższa niż -15? nawet nie wiem czy aż tyle minusów było.Straty ciepła dla poszczególnych pomieszczeń są liczone w twojej strefie czyli III-ciej dla -20 a w łazience powinno być wtedy +24st.Jeszcze w żadnym projekcie się mi nie zdarzyło aby sama podłogówka w łazience dała radę być może jeszcze taka przede mną)Ciekawe na jakiej zasadzie ten samotny grzejnik w garażu współpracuje z podłogówką

U mnie w nocy bywało -18 i jakos nikt nie przemarzł. Woda na piecu ustawiona na 42stp, Rotometry na 1m3. i temperatura w domu na 21,5. i jakoś w domu w miare ciepło.

Jesli ktoś dobrze ociepli podłoge ok 15-20cm styro, scainy 15 grafitu lub 20 bialego i poddasze jak jak 15+10 ( a chcialem 15+15 tylko brakło miejsca ) isoverem super mata a nei jakąś najtansza wełną to mu podłogówka da rade. A ile dni takich mrozów jest te -20 czy -25 5,7,10 dni zazwyczaj.

U mnie w nocy bywało -18 i jakos nikt nie przemarzł. Woda na piecu ustawiona na 42stp, Rotometry na 1m3. i temperatura w domu na 21,5. i jakoś w domu w miare ciepło.

Jesli ktoś dobrze ociepli podłoge ok 15-20cm styro, scainy 15 grafitu lub 20 bialego i poddasze jak jak 15+10 ( a chcialem 15+15 tylko brakło miejsca ) isoverem super mata a nei jakąś najtansza wełną to mu podłogówka da rade. A ile dni takich mrozów jest te -20 czy -25 5,7,10 dni zazwyczaj.

Nie chodzi czy da rade tylko czy nagrzeje do 24 oC bo dla takiej temperatury sie oblicza podłogówkę w łazience. Jak komus nie przeszkadza 23, 22 lub 21 oC to owszem sama podłogowka w łazience da rade.