Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosze na śmieci antybakteryjne

sabacyniak

Recommended Posts

Wiesz co? Generalnie to takie kosze antybakteryjne stosuje się raczej w szpitalach i przychodniach. Jeżeli chodzi o zastosowanie takiego kosza w domu, to z tego co ja z kolei czytałam, sens jest kupować taki kosz jak masz w domu alergika albo kogoś kto cierpi na astmę i potrzebuje bardziej sterylnych warunków w swoim otoczeniu.

Jeżeli twój dzieciak nie cierpi na żadne z wyżej wymienionych przypadłości, kupowanie kosza czy to Aldy, czy Brabanti czy jakiegokolwiek innego antybakteryjnego nie ma sensu. Zwykly kosz na śmeici z klapką załatwi sprawę ;)

Czy te kosze anty... mają jakieś specjalne klapki zamykające?

W koszach jest wkładka antybakteryjna a w niej jest worek foliowy na śmieci.

Czy ten worek jest specjalnie przykrywany i czy przy otwieraniu i zamykaniu kosza nie następuje"wentylacja" - przenoszenie bakterii na pomieszczenie

W instrukcji kosza antybakteryjnego pisze że przed wrzuceniem śmieci nalezy je umyć w zmywarce w temp. co najmniej 70 stC. Jest to koniecznie do utrzymania antybakteryjności całego systemu segregacji i przechowywania śmieci.

Powoli zaczyna to miec sens.

Nie rozumiem czemu od razu post został uznany za spam?

A czego się spodziewać, jak w pierwszych postach pojawia się nazwa firmy? Praktyka pokazuje, że na każdym forum to słaba reklama czy pozycjonowanie produktu/strony.

Tym bardziej, jak na forum budowlanym to post dosyć słabo związany z początkami budowania domu czy wykańczania mieszkania.

Czy te kosze anty... mają jakieś specjalne klapki zamykające?

W koszach jest wkładka antybakteryjna a w niej jest worek foliowy na śmieci.

Czy ten worek jest specjalnie przykrywany i czy przy otwieraniu i zamykaniu kosza nie następuje"wentylacja" - przenoszenie bakterii na pomieszczenie

Nie wiem czy jest sens używania w takich koszach worka. Chyba nie. U mnie worek mam tylko w koszu w kuchni. W zwykłym koszu w pokoju gdzie lądują głównie chusteczki, papiery a sporadycznie jakieś ogryzki czy skórki od mandarynek worka nie używam.

W specjalne pokrywy dzięki którym nie następuje przepływ powietrza też bym nie wierzyła ;) Przez powietrze bakterie raczej będą się przenosić. W koszu antybakteryjnym co najwyżej nie będą się mnożyć, a być może przy kontakcie z magicznymi właściwościami kosza nawet z czasem wyginą. Trzeba by sprawdzić pod mikroskopem. Ja niestety takiego nie mam ;)

Dzięki wszystkim za argumenty "za" i "przeciw". Dowiedziałm się kilku ciekawych rzeczy, które pomogły w podjęciu decyzji.

Z tymi zasmarkanymi chusteczkami, to musisz miewać Kaizen maga katary tudzież problemy z zatokami, nie zazdroszczę ;)

Kosze na recykling są czyste i nie ma sensu ich antybakteryjność. A na zmieszane i tak się upaprzą i trzeba regularnie myć jak nie włożysz worka.

A jak włożysz worek, to co za różnica, z czego kosz?

Może kosz antybakteryjny ma jednak sens?

Może w takim kosz nie używa się worka foliowego który później zanieczyszcza środowisko?

STOP workom foliowym !

Kurcze, a u mnie nakazują worki wystawiać przed furtkę. Jak wysypię na drogę, to nie zbiorą.

• 2 weeks później...
Kurcze, a u mnie nakazują worki wystawiać przed furtkę. Jak wysypię na drogę, to nie zbiorą.

Jasne że worki muszą być; inaczej nie zabiorą. Niemniej, jak jeszcze mieszkałem w bloku i chciałem być eko, to tak jak pisze d7d śmieci wyrzucałem do kubełka bez worka (albo worek re-używałem) a potem śmieci wysypywałem do kontenera na osiedlu. Teraz co prawda zabierają śmieci spod płotu w workach, jednak w domu stosuję dalej tą samą zasadę. Zbieram do kubełka a potem przesypuję dowiększych pojemników z workami na zewnątrz ;)