Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Mam taki*przypadek*i potrzebuję pomocy. Może ktoś już przerabiała taką sytuację, albo*zna kogoś z kim mógłbym nawiązać kontakt.

Listopad*2018

Kupuje mieszkanie na kredyt ze środkami na*wykończenie. Wchodzę na mieszkanie i odkrywam, że*jest okno przecieka i*jest zastosowany zły montaż.*Zgłaszam

Przychodzi człowiek i „naprawia”. Okno dalej przecieka. Robię wykończenie, bo obsługa*zapewnia*mnie o usunięciu wady.

Grudzień

Przychodzi człowiek znowu naprawia i*dalej przecieka.

Styczeń

Zero reakcji mimo*próśb. Wykończenie zostało wstrzymane, nie*mogę*położyć podłogi i ruszyć z innymi*tematami. Mam zrobioną łazienkę i płytki w kuchni oraz gładzie i malowanie,.

Luty

Tutaj deweloper ma ostateczny termin na usunięcie wady.*która*juz*była naprawiana, w przeciwnym razie*przysługują*mi prawa z 560*kc*włącznie z odstąpieniem od umowy.

Przed przesłaniem pisma pojawił się człowiek od regulacji okien i stwierdził nieprawidłowy montaż i ogólnie zasugerował naprawę „tymczasową”.

Jestem przekonany, że nie usuną tej wady. Mam pytanie. Czy w takim przypadku możliwe jest*odstąpienie*od umowy? Co z kredytem? Jak to zostanie rozwiązane?

Deweloper brakiem*reakcji*na wadę wpłynął na moją sytuację z wykończeniem. Nie chcę*mieszania, które ma tka wadę. Po prosiłem kilku ekspertów i powiedzieli,*ze*tragedia, że bez wyjęcia okna i zrobienia progu zawsze będzie*skazane na przeciek.

Będę wdzięczny za pomoc.ą Cześć wszystkim. Mam taki*przypadek*i potrzebuję pomocy. Może ktoś już przerabiała taką sytuację, albo*zna kogoś, z kim mógłbym nawiązać kontakt.

Pismo od prawnika już poszło. Wiem, że tego nie naprawią w prawidłowy sposób. Sąsiadka właśnie ma taką sytuację. Chodzi mo to, że jak już będę wiedział, że oni podjęli ostatnia próbę naprawy i pozostaje mi odstąpienie od umowy, to jak to wygląda dalej.
Nie masz mieszkania, masz kredyt. I cieszysz się, jak odzyskasz kasę od dewelopera - która nie pokryje prowizji i odsetek od kredytu. Ani wykończenia.
Tak, ale to deweloper mnie naraził na taką sytuację nie wywiązując się ze swoich zobowiązań. Z tego co zdążyłem się zorientować, to jest to ich wina. W kwestii kredytu to wiem, że można to też prawnie rozwiązać. Wykończenie było w kredycie. Wykończenia nie mogę dokończyć, bo deweloper nie chce usunąć wady. Wszytko było załatwiane przez dewelopera i jego pośrednika, więc czemu to ja mam być poszkodowany.
więc czemu to ja mam być poszkodowany.

A czemu bank ma być poszkodowany, jak wykonał usługę i wywiązał się ze swojej strony?

Pismo od prawnika już poszło. Wiem, że tego nie naprawią w prawidłowy sposób. Sąsiadka właśnie ma taką sytuację. Chodzi mo to, że jak już będę wiedział, że oni podjęli ostatnia próbę naprawy i pozostaje mi odstąpienie od umowy, to jak to wygląda dalej.

Nie strzelasz przypadkiem z armaty do muchy?

Ile może kosztować naprawienie, czy nawet wstawienie takiego okna od nowa? 1-2 tyś zł? Masz kredyt, włożyłeś już spore pieniądze w remont - jak się wycofasz to stracisz wielokrotnie więcej. Pieniędzy włożonych w wykończenie nie odzyskasz, opłat bankowych, prowizji też nie, sprawa pewnie oprze się o sąd, kto wie ile będzie się ciągnąc. Zostaniesz z kredytem i bez mieszkania.

Jak już, to szedłbym w kierunku żeby to naprawić na swój koszt, a później domagać się zwrotu od dewelopera. Chyba, że widzisz, że w mieszkaniu jest więcej takich kwiatków a nie jedno cieknące okno.

Ale nikt, tutaj nie mówi o banku, tutaj chodzi o dewelopera, który kilkukrotnie nie wywiązał się ze swojego obowiązku.

Odstępujesz od umowy i strony zwracają sobie, co świadczyły. Ty oddajesz mieszkanie, deweloper kasę. Tę, którą mu zapłaciłeś. Jak niechętnie to zrobi, kiedy to zrobi - trudno zgadywać.

To, co włożyłeś ekstra - wykończenie, prowizja banku, odsetki od kredytu, spece i inne usługi - pozostają po Twojej stronie.

Dalej masz umowę kredytową - i musisz kredyt spłacić. Kwestia analizy umowy czy nie będzie jakichś dodatkowych problemów z bankiem, jak nie będziesz właścicielem mieszkania, na którym jest hipoteka.

Deweloper jest uziemiony, bo ma zapaskudzoną hipotekę, więc tego mieszkania nie sprzeda - a jak nie spłacisz kredytu w całości, to bank nie zejdzie. A dobre pytanie, co będzie jak spłacisz. Bo normalnie to kredytobiorca dostaje wtedy kwit i sam czyści sobie księgę wieczystą. Tu w sumie nie będziesz miał interesu w ponoszeniu opłat i czyszczeniu księgi.

Generalnie bez dokładnej analizy przez DOBREGO prawnika Twoich dokumentów i ustaleniu możliwych scenariuszy bym nie ryzykował.

Domyslam sie że to okno to nie jest jedyna wada przez którą ci sie to mieszkanie odwidziało. Normalnie to wziałbym sobie kumatego gościa który wyciałby to okno i wstawił ponownie poprawnie, dodając dodatkowe zabezpieczenia przed wodą... bedzie widać po demontażu którędy się dostawała. Ile to może kosztować? Pare stówek max. Potem możesz wyslać fakture do dewelopera. Nie sądze żeby nie zapłacili.

Odstąpić od umowy możesz... niestety żeby pieniązki odzyskać wydasz najpierw kilka tys na prawnika i poczekasz jakieś 2-3 lata na wyrok, potem jest zwykle apelacja.... No i musisz założyć że wygrasz a firma się nie zwinie w miedzy czasie.

Przy nabyciu mieszkania jednym z załączników do umowy kredytowej była umowa przelewu wierzytelności, którą podpisałeś Ty, Twój bank, deweloper oraz bank, w którym deweloper ma rachunek powierniczy. Zgodnie z nią w przypadku odstąpienia od umowy deweloper jest zobowiązany zwrócić środki na rachunek banku celem spłaty zaciągniętego przez Ciebie kredytu. Bank potrąci ewentualne dodatkowe opłaty, jak np. prowizja za wcześniejszą spłatę kredytu, a resztę środków przeleje na Twoje konto.

Oczywiście pozostaje kwestia dochodzenia tej wierzytelności od dewelopera, ale ścieżka jest jak wyżej.

Inaczej, ekspert stwierdził, że w przypadku mojego mieszkania nie powinno stosować się takiego okna. Uważa, że jest to błąd w sztuce budowlanej. W pozostałych budynkach zastosowano inne rozwiązanie. W moim budynku już kilka osób ma ten sam problem.

Naprawić to można w jeden sposób, wstawić nowe okno innego rodzaju, ale trzeba dorobić próg i zastosować ciepły montaż. Każdy inny rodzaj będzie podobny do pierwowzoru.

Pomyślałem, że ekspert się myli. Więc poprosiłem kilu innych, a dwóch z nich zapłaciłem i powiedzieli dokładnie to samo.

Dzięki za informacje prawne i porady. Na pewno nie będę podejmował pochopnie decyzji, ale nie sądziłem, że ta jedna rzecz zawadzi na wszystkim. Do tej pory sam usunąłem 14 usterek. Dostałem tylko materiał, bo się się spóźnili i nie chciałem aby się kręcili po domu. Okna nie jestem w stanie naprawić, bo najzwyczajniej tego się nie da. Jest to nieprzemyślane od samego początku.

Były kierownik, powiedział mi to na odchodne. Już nie krył się z niczym.