Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw 2 hektary

Recommended Posts

Witajcie,

Mam zamiar wykonać staw o powierzchni ok 2hektarów, 2.5 metra głębokości w kształcie ziarnka fasoli. Chodzi mi o same kwestie techniczne, dostałem kilka ofert z firm w cenie ok 250.000 zł które kopią koparkami. Dostałem też ofertę wykonania stawu od firmy, która chce ten staw wykonać przy pomocy buldożerów/spychaczy z łychą z przodu o szerokości ponad 4m w cenie ok 100.000 zł. Co o tym myślicie?

Po cenie wydaje się wszystko jasne - po co przepłacać skoro jest taka różnica w cenie.

Taki spychasz za jednym przesunięciem zagłębia się na 36 cm i tyle też zdejmie ziemi. Skoro firma dała taka ofertę , to ktoś się orientuje w jaki sposób to wykona i ile to będzie go kosztowało.

Spisać umowę , co w niej jest zawarte tego egzekwować i po sprawie - czekać na efekt.

Zapewne różnica w cenie wynika właśnie z opcji zepchnięcia na bok i pozostawienie tego u inwestora vs załadowanie i wywiezienie.

Może spychacze po zepchnięciu utworzą szeroki nasyp ( który wytrzymałby napór wody coś jak wały przeciwpowodziowe) i nie trzeba by tak głęboko się wgryzać.

Pytanie czego oczekujesz , ile masz miejsca i czy jest ci potrzebna góra obok stawu.

Przypominam że temat traktuje o stawie a nie o Żydach...

Ktoś wplótł bez sensu jakieś bzdety.

Ten staw do czego ma służyć, do hodowli karpi? Masz tam obok jakiś ciek, który zasili ten staw bezproblemowo? A może do hodowli pstrągów tęczowych, do tego potrzebna jest większa ilość czystej, zimnej wody. Lub coś innego?

Generalnie spychacze do takich stawów, zwałują, ubiją.