sonic302 10.02.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dzień Dobry Kilka dni temu moim rodziców odwiedził przedstawiciel firmy Hermes i namówił rodziców na zmianę dostawcy energii elektrycznej. Cena za samą energię elektryczną jest niższa (Hermes 0,237kWh, PGE: 0.241) Tylko, że jako składowe rachunku są jeszcze inne opłaty, akurat jest to oczywiście, bo PGE jest właścicielem infrastruktury. Czy ktoś z was mógłby mi napisać jak to wygląda przy zmianie dostawcy, czy są dwa rachunki? I czy opłaty typu: składnik zmienny, opłata OZE, składnik stały i opłata abonamentowa będą przychodziły na oddzielnym rachunku od PGE? Okazuje się również, że razem ze zmianą dostawcy rodzice podpisali umowę na ubezpieczenie mieszkania, niby w papierach pisze, że składkę pokrywa Hermes, ale coś mi się zdaje, że to jest za piękne żeby było prawdziwe Czy ktoś z forumowiczów korzysta z usług tego dostawcy i może się ze mną podzielić opinią o nim? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 10.02.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Twoi rodzice będą otrzymywali 2 faktury, jedną za prąd od Hermesa (na podstawie wskazań/odczytu z PGE), a drugą od PGE za opłaty przesyłowe, stałe, zmienne, itd. Osobiście dziwię się, że się połakomili na 1,5 grosza, wczytałbym się w umowę i cennik, czy przypadkiem Hermes nie będzie pobierał jakiejś opłaty stałej miesięcznej/kwartalnej/półrocznej. Co do ubezpieczenia domu, wszystko jest możliwe, może Hermes ma promocję i jedną składkę pokrywają z własnej kieszeni, a później już ubezpieczony płaci.Poza tym, umowy zawierane poza lokalem przedsiębiorstwa można wypowiedzieć bez żadnych konsekwencji w terminie 14 od dnia podpisania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.02.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 ...Osobiście dziwię się, że się połakomili na 1,5 grosza, ... hola, to nawet nie 1,5 grosza tylko 0,4, niecała połowa grosza,ja to się nie dziwię ale jestem w szoku, i pełen podziwu dla kunsztu akwizytora tej firmy:o tak sobie policzyłem że przy moim rocznym zużyciu ok. 1500kWh mógłbym w rok zaoszczędzić całe 6zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 10.02.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Sorki racja 0,4 grosza, zaćmienie posobotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Zależy od rodzaju umowy. Może być kompleksowa i dostajesz jedną fakturę i to sprzedawca prądu rozlicza się z zakładem świadczącym usługi dystrybucji, mogą być osobne faktury na prąd i dystrybucję.To 0,241 to netto? W jakiej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonic302 10.02.2019 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 @Kaizen Taryfa G11 No niestety Panowie przyszli, ładnie na ściemniali, że cena prądu nie wzrośnie po podpisaniu umowy (czytałem umowę i nic takiego tam nie piszę) na szczęście nie minęło jeszcze 14 dni, więc można spokojnie złożyć rezygnację. Na skanie, który załączyłem widać wykaz pakietów i tam jest taka pozycja jak "Wartość pakietu/msc" zakładam, że jest to dodatkowa opłata, dzięki której jest to "darmowe" ubezpieczenie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 @Kaizen Taryfa G11 U mnie kosztuje (PGE) 0,2989 zł/kWh brutto (czyli 0,2430zł/kWh netto). Skąd to 0,241? Jak weźmiesz różnicę w cenie (0,2989-0,2915=0,0074zł) to ta opłata za pakiet niepotrzebnych korzyści zwróci się, jak MIESIĘCZNIE zużyjesz 2325,68kWh. Chyba, że faktycznie coś z tego "pakietu" potrzebujesz i na rynku kosztuje tyle, że sprowadza ilość kWh potrzebnych do pokrycia kosztów poniżej Twojego zużycia. Ale wczytaj się w dokładne warunki tych "bonusów" - np. franszyza redykcyjna, integralna w ubezpieczeniu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonic302 12.02.2019 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 U mnie kosztuje (PGE) 0,2989 zł/kWh brutto (czyli 0,2430zł/kWh netto). Skąd to 0,241? Rodzice tyle rocznie nie zużywają ile tu trzeba by zużyć miesięcznie Wartość odczytałem z faktury, tylko dopiero teraz zauważyłem że to jest cena z 2017 roku, mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts