Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy cop 1=1

Mateuzzzz

Recommended Posts

Czy jest sens myślenia nad ogrzewaniem prądem przy rocznym zapotrzebowaniu na energie 12MWh + panele fotowoltaiczne ?

Dach mi nie pozwoli na instalację fotowoltaiczną ale mam trochę gruntu na którym mógł bym to postawić.

Czy jest sens ładowania się w cop 1 czy lepszym w tym przypadku będzie pompa ciepła (jak już to tylko gruntowa) ?

Tak tylko tam nie jest uwzględniona instalacja fotowoltaiczna. A ja decydując się na ogrzewanie prądem chciał bym w 100% pokryć te zapotrzebowanie na energię

Rozumiem, że chodzi Ci o wrzucanie letniej nadwyżki produkcji prądu do ZE i odbiór 80%?

Podziwiam wiarę w niezmienność uregulowań prawnych tego kraju, który już nie raz pokazał, że potrafi zmienić zasady gry podczas trwania meczu. ;)

Idea jest b. dobra, ale ja bałbym się nagłych zmian w prosumencie, które mogą zostawić indywidualnych wytwórców prądu z przysłowiową ręką w nocniku. Czego, oczywiście, nie życzę.

Tak tylko tam nie jest uwzględniona instalacja fotowoltaiczna. A ja decydując się na ogrzewanie prądem chciał bym w 100% pokryć te zapotrzebowanie na energię

Wpisz w cenę kWh koszt amortyzacji PV w przeliczeniu na kWh. Ale do ogrzewania, gdy możesz grzać prądem po 21-35gr/kWh to się nie opłaca grzać prądem z PV.

Wpisz w cenę kWh koszt amortyzacji PV w przeliczeniu na kWh. Ale do ogrzewania, gdy możesz grzać prądem po 21-35gr/kWh to się nie opłaca grzać prądem z PV.

Zapytam, czy jesteś tego pewien biorąc po uwage cenę prądu 34grosze w PGE?

Oczywiście biorąc pod uwagę że nie masz dofinansowania na panele PV.

Zapytam, czy jesteś tego pewien biorąc po uwage cenę prądu 34grosze w PGE?

Oczywiście biorąc pod uwagę że nie masz dofinansowania na panele PV.

Czemu mnie pytasz o 34gr? Nie pisałem o 34gr.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=426718

temp.jpg

Ale do ogrzewania, gdy możesz grzać prądem po 21-35gr/kWh to się nie opłaca grzać prądem z PV.

Zrozumiałem to za zakres cen.

W PGE G12w wydawało mi się że 1kWh w 2T kosztuje brutto razem 34grosze, sprawdziłem zeszłoroczny cennik i kosztował 32gr. Wg nowej faktury nic się nie zmieniło, chyba że o czymś nie wiem.

Stąd moje pytanie -czy jesteś pewien, że dla grzania prądem w 2T w takiej cenie nie jest opłacalne zakładanie PV .

Raz jeszcze powtórzę, że mowa o braku dofinansowania zewnątrz oraz o nadprodukcji prądu w lecie z wykorzystaniem w zimie 80%.

Czy jest sens myślenia nad ogrzewaniem prądem przy rocznym zapotrzebowaniu na energie 12MWh + panele fotowoltaiczne ?

Dach mi nie pozwoli na instalację fotowoltaiczną ale mam trochę gruntu na którym mógł bym to postawić.

Czy jest sens ładowania się w cop 1 czy lepszym w tym przypadku będzie pompa ciepła (jak już to tylko gruntowa) ?

Jest wiele zmiennych i chyba trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie (każdy będzie bronił swoich wyborów ) . Instalacja w pompe jest na pewno drozsza od kabli. Natomiast możesz zapewnić sobie w przyszłości większą elastyczność w ogrzewaniu (zakładając że będziesz miał podłogówke/kaloryfery) - i się do tego przygotujesz (instalacja). Jeśli przewidujesz że ceny prądu się nie zmienią to rozsądnym wydaje się wybór kabli jeśli będzie inaczej to będziesz płakał i płacił w ostateczności to zostaje Ci sprzedaz domu bo inwestycja w wymianę kabli lub dodatkowy montaż instalacji kaloryferów i dodatkowego alternatywnego źródła ogrzewania może sie nie kalkulować.Podobnie jest z PV zwrot instalacji to ok 7-10 lat jeśli nie zamierzasz tak długo mieszkać to nie warto. Mogę tylko podpowiedzieć ze jeśli nie czułbym że to jest dom w ktorym będę chciał mieszkać na starość poszedł bym w kable jeśli chcesz ten dom na długie lata to wybór nie jest oczywisty.

Ale to tylko WYŁĄCZNIE moja opinia z którą się całkowicie zgadzam :D

Raz jeszcze powtórzę, że mowa o braku dofinansowania zewnątrz oraz o nadprodukcji prądu w lecie z wykorzystaniem w zimie 80%.

Jaką masz cenę na PV? Ponad 4000zł/1000kWh/r? Czyli do ogrzewania prawie wszystko trzeba przepuścić przez ZE - czyli z 1000kWh zostaje 700kWh/r przypadku z tego wątku.

4000/700/0,35=16,33 lat czas zwrotu. O ile nie zmienią się zasady rozliczania i nie poniesiesz żadnych dodatkowych kosztów (ubezpieczenie, naprawy itp.). IMO nie opłaca się. A można mieć cenę nawet 21,5gr/kWh i to bez żadnej promocji (a można i promocję trafić). PV może mieć sens na zużycie w drogiej strefie.

... będziesz płakał i płacił w ostateczności to zostaje Ci sprzedaz domu bo inwestycja w wymianę kabli lub dodatkowy montaż instalacji kaloryferów i dodatkowego alternatywnego źródła ogrzewania może sie nie kalkulować.

Nie kupiłbym raczej takiego domu, jeżeli wiem, że będę musiał wszystko skuć i robić instalację cwu i podłogi od nowa za grubą kasę. To inwestycja w zależności od pow. za minimum 30tys zł (demolka, instalacja, podłogi).

Jaką masz cenę na PV? Ponad 4000zł/1000kWh/r? Czyli do ogrzewania prawie wszystko trzeba przepuścić przez ZE - czyli z 1000kWh zostaje 700kWh/r przypadku z tego wątku.

4000/700/0,35=16,33 lat czas zwrotu. O ile nie zmienią się zasady rozliczania i nie poniesiesz żadnych dodatkowych kosztów (ubezpieczenie, naprawy itp.). IMO nie opłaca się. A można mieć cenę nawet 21,5gr/kWh i to bez żadnej promocji (a można i promocję trafić). PV może mieć sens na zużycie w drogiej strefie.

:) kolega jak zwykle się rozpędził :

Po pierwsze ulga termomodernizacyjna znakomicie poprawia obliczenia

Po drugie nie wiem jak to zrobić aby PV produkowała prad tylko na potrzeby ogrzewania - no ale człowiek się uczy całe życie :)

Po trzecie kupno działki pod budowę domu sterowane kosztami prądu , hmmmm (u mnie 0,39 gr/1kWh - mam przenieść dom w inny rejon energetyczny ? :) )

Po czwarte przy PV mozna sterować T1/T2 (nie tylko ogrzewaniem) co w efekcie wpływa na koszt kupowanego prądu (np. cena tylko T2 jesli PV wyprodukuje na zapotrzebowanie z T1)

Mi wyszło 7,2 lat zwrotu z czego leci już 3 rok

Po pierwsze ulga termomodernizacyjna znakomicie poprawia obliczenia

W jaki sposób wpływa na obliczenia, skoro zadane jest 12MWh/r na ogrzewanie?

Po drugie nie wiem jak to zrobić aby PV produkowała prad tylko na potrzeby ogrzewania - no ale człowiek się uczy całe życie :)

Wystarczy tak dobrać, żeby PV pokrywało zużycie bytowe. Siłą rzeczy na ogrzewanie trzeba kupić.

Po trzecie kupno działki pod budowę domu sterowane kosztami prądu , hmmmm (u mnie 0,39 gr/1kWh - mam przenieść dom w inny rejon energetyczny ? :) )

Nie trzeba się przeprowadzać, żeby zmienić sprzedawcę. Ja teraz kupuję prąd w taniej strefie po 0,2863zł/kWh łącznie z dystrybucją chociaż u "mojego" operatora kosztuje 0,3218. A przez pół roku płaciłem w taniej strefie po 0,1043zł/kWh (sama dystrybucja - prąd był za darmo). Domu nie przenosiłem.

Po czwarte przy PV mozna sterować T1/T2 (nie tylko ogrzewaniem) co w efekcie wpływa na koszt kupowanego prądu (np. cena tylko T2 jesli PV wyprodukuje na zapotrzebowanie z T1)

Mi wyszło 7,2 lat zwrotu z czego leci już 3 rok

Jakbym chciał udowodnić opłacalność PV, też wybierałbym drogiego sprzedawcę i jak najwięcej zużywał w drogiej strefie. Cel uświęca środki.

Jednak rozważając wybór A vs B - biorę pod uwagę optymalne zestrojenie A i optymalne zestrojenie B. A nie takie samo zestrojenie.

A jakbyś teraz sprzedał PV i przesiadł się na taryfę G12as. To na ile lat rachunków za prąd wystarczyłaby Ci kwota uzyskana za PV?

Edytowane przez Kaizen

W jaki sposób wpływa na obliczenia, skoro zadane jest 12MWh/r na ogrzewanie?

o taki :"Jaką masz cenę na PV? Ponad 4000zł/1000kWh/r?" w najgorszym przypadku z tego masz albo -19% albo nawet -32% ( w zależności w którym progu podatkowym jesteś)

Swoja droga to mozna juz zejsc ponizej 3500

Wystarczy tak dobrać, żeby PV pokrywało zużycie bytowe. Siłą rzeczy na ogrzewanie trzeba kupić.

a to trzeba policzyć bo zalezy to od przyjetego sposobu ogrzewania, funckjonowania w budyku czyli prad bytowy etc. (dobor taryfy itd)

Nie trzeba się przeprowadzać, żeby zmienić sprzedawcę.

rozmawiamy o PV sprobuj to zrobic bez umowy kompleksowej

Jakbym chciał udowodnić opłacalność PV, też wybierałbym drogiego sprzedawcę i jak najwięcej zużywał w drogiej strefie.

Jak wyzej sprawdz jak wyglada to przy umowie kompleksowej czy masz taka dowolność o ktorej piszesz (podpowiem - nie masz)

Do tego policz ile bys placil gdybys nie mogl rozliczyc T1 wiec bys musial zaplacic chcac nie chcac jeszcze wyzsza (no chyba ze jestes w stanie sie przeniesc z zyciem rodzinnym w tania strefe )

Cel uświęca środki.

A to juz Twoja interpretacja z ktora sie nie zgadzam , jak fakty nie zgadzaja sie z przyjeta wizja swiata tym gorzej dla faktow ? :)

Swoja droga to mozna juz zejsc ponizej 3500

Daj namiary. Jak katastroficzne wizje podwyżek cen prądu się ziszczą, to może zacznie mi się dodawać taka instalacja.

rozmawiamy o PV sprobuj to zrobic bez umowy kompleksowej

Masz na myśli taki rodzaj umowy?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=426723

Czyli mogę być prosumentem?

Tylko mi się nie opłaca. Pod koniec roku będę się zastanawiał, czy zmienić na G12as. Opłacalność zależy, jaki będę miał wzrost zużycia względem zeszłego roku. A nie wydając pieniędzy na nieopłacalne PV jestem free - w każdej chwili mogę skorzystać z dowolnej taryfy (g12as niestety nie jest dla prosumentów) i z dowolnej promocji - co jeszcze bardziej obniża opłacalność PV.

Już wrzucałem swój rachunek za wygrzewanie wylewki.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=426405

I jak przy takich cenach wykazać opłacalność PV? Trzeba uznać, że jak fakty nie zgadzaja sie z przyjeta wizja swiata tym gorzej dla faktow ?

temp.jpg

Edytowane przez Kaizen

Daj namiary. Jak katastroficzne wizje podwyżek cen prądu się ziszczą, to może zacznie mi się dodawać taka instalacja.

chyba pomyliles cytat, napisalem ze mozna zejsc z cena ponizej 3,5k a Ty o podywzkach , o co "kaman" ?

EDIT: tak przy okazji GOOGLE i masz kilka wynikow pierwsze dwa :

https://enerad.pl/aktualnosci/ceny-pradu-2019/

https://gazetalubuska.pl/ceny-pradu-2019-czekaja-nas-kosmiczne-podwyzki-za-energie-zaplacimy-nawet-3040-proc-wiecej-skad-te-ceny-jak-zaoszczedzic-na/ar/13675842

Masz na myśli taki rodzaj umowy?

A jest tam napisane że jestes prosumentem ? bo tylko naglowek widze (ladna grafika jedynie to potrafie ocenic :) )

A teraz sprawdz czy mozesz miec u jednego dostawcy dystrybucje i drugiego dostawce energii przy PV - tak zebys mogl sobie zmieniać jak napisales.

Już wrzucałem swój rachunek za wygrzewanie wylewki.

Brawo , sprawdz jak na wstepie czy mozesz dowolnie zmieniac dostawce jako prosument, ja mam tylko dzięki PV 0,39zl/kWh (PGE) i taniej sie nie da, no ale zawsze sie czegos moge nauczyc :)

Edytowane przez gogush

A jest tam napisane że jestes prosumentem ?

No, nie mam PV więc nie jestem. To chyba oczywiste?

Czy zmierzasz do tego, że Umowa Kompleksowa nie ma znaczenia (wbrew temu, co przed chwilą pisałeś)?

chyba pomyliles cytat, napisalem ze mozna zejsc z cena ponizej 3,5k a Ty o podywzkach , o co "kaman" ?

Pass. Na takim poziomie nieumiejętności czytania ze zrozumieniem się nie dogadamy. Naprawdę nie rozumiesz, że instalacja PV, która wyprodukuje 1000kWh/r za 3500zł może się opłacić, jak ceny prądu drastycznie pójdą w górę? Ale takiej oferty bez dopłat nie widziałem - więc pytam o namiary.

Edytowane przez Kaizen

No, nie mam PV więc nie jestem. To chyba oczywiste?

Czyli co ? nie znam sie ale sie wypowiem ?

Czy zmierzasz do tego, że Umowa Kompleksowa nie ma znaczenia (wbrew temu, co przed chwilą pisałeś)?

Chcesz mozemy razem podpisac umowe "kompleskowa" na wymiane komentarzy na forum , nazwa umowy nie czyni jej zawartości!. Jak powyzej rozmawialismy o tym ze mozna zmienic dowolnie dostawce energii bez wzgledu na podpisana umowe na dystrybucje majac PV on-grid. A wiec jako POSIADACZ takowej napisałem ze sie nie da (PGE) ale ty nie masz PV wiesz lepiej i nie majac umowy się wypowiesz...... nie wiem jak prosicej to wytłumaczyc. Czyli ja nie moge dowolnie dobierac sobie stawek majac PV bo ..... i tutaj fragment artykułu :

"Powiedzmy, że na terenie Enea Operator Sp. z o.o., gdzie na sprzedawcę zobowiązanego zostanie wyznaczony Enea S.A., odbiorca końcowy na mocy art. 4j ustawy Prawo energetyczne dokona zmiany sprzedawcy energii elektrycznej np. będzie kupował energie od PGE Sprzedawca S.A., rozliczanie energii w systemie net metering staje się niemożliwe ze względu na brak tożsamości podmiotowej pomiędzy „sprzedawcą zobowiązanym” mającym bilansować energię oddaną z energią pobraną z sieci, a sprzedawcą energii, od którego prosument będzie energię kupował."

Pass..

Mysle ze tak , jak bardziej ogarniesz temat PV mysle ze mozesz probowac doradzac co jest oplacalne , jakich umow wymagac bedzie takie przedsiewziecie i co mozesz w tych umowach z dostawca zmieniac a co nie. Powodzenia.