Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy cop 1=1

Mateuzzzz

Recommended Posts

Policz sobie instalację PV dla grzania 1:1, i instalację potrzebną do grzania pompa ciepła czyli 3 razy mniejszą. A wklejane rachunki za prąd... eh.. ewoluowały przez te parę miesięcy już tyle razy, w zależności od potrzeb :))) wielu chciało miec taką taryfe i temat się nagle urywał..... a mając na uwadze ciągłe grzanie kozą to .. lepiej je chyba skasować by nie wprowadzać forumowiczów w błąd.

Wskocz na stronę swojego operatora i zobacz aktualne ceny energii.

Policz sobie instalację PV dla grzania 1:1, i instalację potrzebną do grzania pompa ciepła czyli 3 razy mniejszą.

3x mniejsza instalacja PV (1,7kWp) + PC PW z wodną podłogówką to ponad 40K zł.

5kWp + kable i bojler to jakieś 30Kzł.

Dodaje Ci się PC?

A wklejane rachunki za prąd... eh.. ewoluowały przez te parę miesięcy już tyle razy, w zależności od potrzeb :)))

Gdzie wklejałem inne rachunki za prąd? Nie kłam.

wielu chciało miec taką taryfe i temat się nagle urywał....

Wielokrotnie pisałem. Taka cena była. Kilka razy. Czemu nie miałoby być w przyszłości takich okazji?

lepiej je chyba skasować by nie wprowadzać forumowiczów w błąd.

Wyjaśnisz mi, jak grzanie kozą wpływa na cenę kWh prądu? Zresztą pisałem, że w czasie, który obejmuje rachunek nie paliłem w kozie (nie miałem jeszcze jej podpiętej ani nawet nie miałem odbioru kominiarskiego).

Wskocz na stronę swojego operatora i zobacz aktualne ceny energii.

Aktualne ceny swojego operatora (od którego nie kupuję prądu) masz w tej kolorowej tabelce na poprzedniej stronie.

Teraz brałbym G12as. Rachunek byłby ze 200zł większy, niż wrzucałem. Ale trzeba pamiętać, że w czasie który obejmuje rachunek nie mieszkałem - a w G12as dzienny jest dużo tańszy, niż na rachunku. Więc różnica byłaby jeszcze mniejsza albo i G12as wyszłoby taniej. Zależy od zużycia w drogiej strefie. Tak czy inaczej każdy budujący ma do dyspozycji taryfę, która pogrąża sens ekonomiczny montażu pompy ciepła we współcześnie ocieplonym domu.

EOT z mojej strony

Edytowane przez Kaizen

chłopie posiedź w domu 24 h dobe x 7 dni x 4 tygodnie .

To jak odbiorę rachunek, jak mnie do takiego więzienia chcesz wsadzić. Sam tak mieszkaj.

potem wklejaj rachunki !

Tryb mojego życia nie wpływa na cenę kWh. A to miała wykazać faktura - ilość kWh niech każdy podstawi swoją.

Fortum nie odbiera prądu od prosumentów.

No popatrz. A taki jeden mi insynuował, że wystarczy mieć umowę kompleksową. A tu się okazuje, że montując PV pozbawiam się takich fajnych promocji. A myślałem, że tylko taryfy G12as.

Edytowane przez Kaizen

No popatrz. A taki jeden mi insynuował, że wystarczy mieć umowę kompleksową. A tu się okazuje, że montując PV pozbawiam się takich fajnych promocji. A myślałem, że tylko taryfy G12as.

Zaczynasz bez sensu się ośmieszać, to Ty twierdziłeś że można dowolnie zmieniać dostawcę w kontekście PV i obniżania rachunków , to Ty nie potrafisz rozróżnić umowy na umowę kompleksową no.wywozu śmieci od dostawy i odbioru prądu(wg Ciebie wystarczy nazwa umowy której nagłówek zresztą wkleiłes) i na koniec znowu nie rozumiesz że posiadając PV ograniczasz możliwość rozliczania a nie wyboru taryfy , jak to nazwać , indolencja czy ignorancja?

Ja rozumiem że za wszelką cenę próbujesz racjonalizować wybór kabli do grzania ( w psychologii to się nazywa słodzenie cytryny)

ale bez przesady.....

Zaczynasz bez sensu się ośmieszać, to Ty twierdziłeś że można dowolnie zmieniać dostawcę w kontekście PV

Zacytuj.

i obniżania rachunków , to Ty nie potrafisz rozróżnić umowy na umowę kompleksową no.wywozu śmieci od dostawy i odbioru prądu(wg Ciebie wystarczy nazwa umowy której nagłówek zresztą wkleiłes)

To Ty tak twierdziłeś:

rozmawiamy o PV sprobuj to zrobic bez umowy kompleksowej

Z Fortum miałem umowę tylko na dostawę prądu, i taką właśnie otrzymałem informację, że nie rozliczają prosumentów. Z uwagi na to właśnie, w momencie zainstalowania PV można wypowiedzieć umowę bez żadnych konsekwencji finansowych za rozwiązanie umowy przed datą jej zakończenia.

Zacytuj.

To Ty tak twierdziłeś:

Boshe....postaram się najprościej jak się da : czy mając umowę kompleksową na dostawę i ODBIOR energii ( czytaj mając PV) możesz zmienić dostawcę? Napisałem ci wcześniej ( co zresztą zacytowałes) , powtórzę : MAJĄC PV.

Nazwa Umowa kompleskowa której nagłówek wkleiłes nijak się ma do PV, jeśli uważasz inaczej pójdz do właściciela tej umowy ( jak rozumiem Fortum) której nagłówek raczyles wkleić i powiedz że masz PV.

Widzę że kolega powyżej napisał już podpowiedź....

Nazwa Umowa kompleskowa której nagłówek wkleiłes nijak się ma do PV

Umowa kompleksowa to umowa nazwana. Nie ma nic wspólnego z PV - tu masz rację (więc nie wiem po co o niej wcześniej wspominałeś). Widać nie masz podstawowej wiedzy - ale się wypowiadasz.

Prawo energetyczne tak ja definiuje:

3. Dostarczanie paliw gazowych lub energii może odbywać się na podstawie umowy zawierającej postanowienia umowy sprzedaży i umowy o świadczenie usług przesyłania lub dystrybucji tych paliw lub energii, zwanej dalej „umową kompleksową”;

Zaczynasz bez sensu się ośmieszać, to Ty twierdziłeś że można dowolnie zmieniać dostawcę w kontekście PV i obniżania rachunków , to Ty nie potrafisz rozróżnić umowy na umowę kompleksową no.wywozu śmieci od dostawy i odbioru prądu(wg Ciebie wystarczy nazwa umowy której nagłówek zresztą wkleiłes) i na koniec znowu nie rozumiesz że posiadając PV ograniczasz możliwość rozliczania a nie wyboru taryfy , jak to nazwać , indolencja czy ignorancja?

Ja rozumiem że za wszelką cenę próbujesz racjonalizować wybór kabli do grzania ( w psychologii to się nazywa słodzenie cytryny)

ale bez przesady.....

Trafiłeś w sedno. Koszty zmieniają się jak w kalejdoskopie, wszystko po to by wykazać opłacalność kabli względem PC. Tak samo jak kwoty za sprzęt, montaż i dofinansowania. Zawsze wychodzi że kable tańsze. A na dowód faktura z tamtego roku jak nikt nie mieszkał, z promocja z forum. A obecnie w zimie ile wychodzi? Tego się nie dowiemy, bo podważyło by to sens montażu kabli. Paru już się pytało o takie ceny prądu i tez chcieli takie mieć, jakoś rozmowa szybko się urywała... . Ale musi być grubo skoro trzeba dzień w dzień całodobowo palić kozą. Ale cel uświęca środki, może warto się czasem ośmieszyć by dowieść swojego i tylko swojego :)

U mnie po 6 latach koszt inwestycji i eksploatacji pompy ciepła wyrównuje się do kosztów zakupu i eksploatacji kabli. Po 6 latach już tylko wychodzę na plus w stosunku do prądu 1:1. A roczna różnica eksploatacji pomiędzy PC a kablami sprawia, że może mi spokojnie padać sprężarka co 2 1,5 roku :) I tak będę do przodu.

Czy z tego powodu realizuję się na forum w tematach o kablach? Nie. Czy muszę w temacie kabli udowadniać sobie i innym że dobrze zrobiłem? Nie. A kazien musi na forum pomp ciepła udowodnić sobie i innym, że dobrze wybrał. Serio, gdybyś był chlopie zadowolony i pewny swojego wyboru to nie wojowałabyś na forum o pompach ciepła.... Musi Cię ten wybór trochę gryźć. Trudno, źle zrobiłeś, ale da się z tym zyć, zaoszczędziłeś na początku, pożydowałeś trochę kasy, teraz dostajesz po tyłku rachunkami. Nie ty pierwszy, nie ostatni. Dasz radę. Najważniejsze, pomieszkaj trochę, poznasz swój dom, wiesz ile będzie Ci palił, zawsze masz kozę, będziesz palił mniej lub więcej, w zależności czy będziesz chciał płacić rachunki bardzo wysokie, czy tylko wysokie. Dasz radę stary. U nas gmina zbudowała bloki z mieszkaniami socjalnymi dla ludzi biednych, bezdomnych, zadłużonych itp..... W mieszkaniach zamontowali im ogrzewanie na prąd. Niewielu płaci......

Edytowane przez Szklara