Valerie Thompson 10.02.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dobry wieczór,chcialabym ulozyc parkiet, np. deske barlinecka, na pływająco na kaflach ceramicznych z ogrzewaniem podlogowym. Kafle wygladają tak: https://photos.app.goo.gl/oPsT7HLYAVtDNVPg6 Budynek jest wzglednie nowy, ma ok. 10 lat, plytki sa w bardzo dobrym stanie.Zalezy mi na tym, by desek nie przyklejac.Zastanawiam się, czy będą duże straty ciepła?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.02.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Temat trzeba rozpatrzeć w 4 aspektach: 1- straty ciepła z tytułu podwyższenia temperatury płyty grzewczej w odniesieniu do jej ocieplenia. 2 - zmniejszenie sprawności źródeł ciepła, ze względu na wyższą temperaturę "tz" w przypadku PC i KK 3- spowolnienie przepływu ciepła z powodu zwiększonego oporu cieplnego na granicy płyta grzewcza - ogrzewane pomieszczenie. 4 - potrzeby cieplne ogrzewanego pomieszczenia i ich zbilansowanie.To trzeba policzyć, "na oko" się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.02.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ze tak nieprofesjonalnie podejdę do tematu. Jak macie jakieś dywany przykryjcie kafelki i zobaczcie jak będzie. Dywany powinny w przybliżeniu zasymulować położenie podłogi pływającej. Może to śmieszne, ale tak na gorąco przyszło mi do głowy, a że sezon grzewczy to można sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.02.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 (edytowane) Dobry wieczór, chcialabym ulozyc parkiet, np. deske barlinecka, na pływająco na kaflach ceramicznych z ogrzewaniem podlogowym. Kafle wygladają tak: https://photos.app.goo.gl/oPsT7HLYAVtDNVPg6 Budynek jest wzglednie nowy, ma ok. 10 lat, plytki sa w bardzo dobrym stanie. Zalezy mi na tym, by desek nie przyklejac. Zastanawiam się, czy będą duże straty ciepła? Pozdrawiam! Problem dodatkowy oprócz tego o czym pisze parkiet to, adhezja kleju do kafli. Stan wilgotnościowo termiczny kafli i pod kaflami poza sezonem grzewczym. Kafle mają zawsze niższą temperaturę wraz zpodłożem pod kaflami, co może prowadzić do kondensowania się pary wodnej w tych obszarach. Warto to przemyśleć... Ups. Teraz zauważyłe, że deski będą nie klejone. Trochę zmienia to mój wpis. Edytowane 10 Lutego 2019 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 11.02.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Co jest najlepszym izolatorem w naszych domach oraz w naturze ?...Powietrze,zamknięte w jakieś przestrzeni;)Folia izolacyjna,podkład akustyczny i deska...Nie róbmy z naszej chacjenty statku kosmicznego.Sęk w tym,aby nie przekraczać dozwolonej ,bezpiecznej temperatury dla paneli,przy ogrzewaniu podłogowym .W okresie letnim i tak złapie wilgoć ,tak jak drewniane drzwi,meble itp.Aaa,jeszcze jedno mamy płytki nie kafle,boli mnie to, więc przypominam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2019 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Co jest najlepszym izolatorem w naszych domach oraz w naturze ?...Powietrze,zamknięte w jakieś przestrzeni;) To po jakiego w oknach argon? A w termosach próżnia (no, względna)? Aaa,jeszcze jedno mamy płytki nie kafle,boli mnie to, więc przypominam;) Ja mam duże kafelki, wg definicji ze słownika PWN - czyli kafle. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 12.02.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 To po jakiego w oknach argon? A w termosach próżnia (no, względna)? Ja mam duże kafelki, wg definicji ze słownika PWN - czyli kafle. A swetry wełniane,futro zwierząt,wełna izolacyjna,bloczki...można tak ciągnąc,w powietrzu też występuje argon : https://pl.wikipedia.org/wiki/Powietrze ...ale nie to jest tematem.Chodzi o proste rozwiązania Co do kafli nigdy nie układałem,może jak będę stawiał piec kaflowy. Deska też będzie izolatorem,więc komfort cieplny będzie mniejszy niż przy płytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.02.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 A swetry wełniane,futro zwierząt,wełna izolacyjna,bloczki...można tak ciągnąc,w powietrzu też występuje argon : https://pl.wikipedia.org/wiki/Powietrze ...ale nie to jest tematem.Chodzi o proste rozwiązania Co do kafli nigdy nie układałem,może jak będę stawiał piec kaflowy. Deska też będzie izolatorem,więc komfort cieplny będzie mniejszy niż przy płytkach. Dlaczego przy panelach i deskach ma być mniejszy komfort niż przy płytkach? Mam w domu to i to, i nie zauważyłem jakiejś różnicy w komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.02.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Deska też będzie izolatorem,więc komfort cieplny będzie mniejszy niż przy płytkach. Akurat z komfortem cieplnym to jest odwrotnie. Gorsze przewodniki dają lepszy komfort cieplny. Przy podłogówce, sztuką jest znaleźć wspólny mianownik dla zapewnienia komfortu cieplnego dla użytkownika i utrzymania stałej temperatury w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts