Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki z mixokreta - czy wykonane prawidłowo

faltra

Recommended Posts

Witam

Pewna firma wykonała u mnie wylewki z miksokreta. Generalnie wizualnie wyglądają dobrze (jeśli chodzi o zatarcie). Mam wątpliwości co do równości tej wylewki. W wielu miejscach jest ona w miarę równa ale są miejsca do których mam pewne wątpliwości o które chciałem się spytać doświadczonych forumowiczów.

1. Brak poziomów pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, w przejściach, nierówności w granicach 3-5 mm, film:

2. W salonie w pewnym momencie mam przełamanie na którym jak położę poziomicę to różnica między jednym a drugim poziomem wynosi około 1 cm, poniżej filmy:

Chciałem na to położyć panele albo deskę barlinecka. Chciałem się dowiedzieć czy te nierówności mogą być problemem i powinienem to reklamować.

PS: Jak powinienem sprawdzić poziom na całym salonie (około 30 m2) aby dowiedzieć się jaki poziom jest między naprzeciwległymi kątami.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Witam

Pewna firma wykonała u mnie wylewki z miksokreta. Generalnie wizualnie wyglądają dobrze (jeśli chodzi o zatarcie). Mam wątpliwości co do równości tej wylewki. W wielu miejscach jest ona w miarę równa ale są miejsca do których mam pewne wątpliwości o które chciałem się spytać doświadczonych forumowiczów.

1. Brak poziomów pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, w przejściach, nierówności w granicach 3-5 mm, film:

2. W salonie w pewnym momencie mam przełamanie na którym jak położę poziomicę to różnica między jednym a drugim poziomem wynosi około 1 cm, poniżej filmy:

Chciałem na to położyć panele albo deskę barlinecka. Chciałem się dowiedzieć czy te nierówności mogą być problemem i powinienem to reklamować.

PS: Jak powinienem sprawdzić poziom na całym salonie (około 30 m2) aby dowiedzieć się jaki poziom jest między naprzeciwległymi kątami.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

pomiar wykonuje się dla łatwiejszego ustalenia nierówności w powierzchni łatą 2mb. Łata kontrolna musi być oparta na obu końcach a między tymi punktami podparcia nie powinno być więcej, niż 3mm. Dopuszcza się trzy takie nierówności na dł. 2mb. Odchylenie od poziomu nie może być większe, niż 5mm w każdą stronę pomieszczenia na całej jego długości i szerokości.

Wylewka robiona w listopadzie. Pielęgnowana według wytycznych wykonawcy. Czyli podlana po dwóch dniach od wykonania i następnie na 2 tygodnie pokryta folia.

Jak i kiedy wygrzewana?

Te uskoki między pomieszczeniami - to od nowości? Czy po odpaleniu ogrzewania? Czy nie masz podłogówki?

Jak i kiedy wygrzewana?

Te uskoki między pomieszczeniami - to od nowości? Czy po odpaleniu ogrzewania? Czy nie masz podłogówki?

Dokładne poziomy robiłem po około miesiącu od momentu wykonania wylewki więc nie wiem jak było wcześniej. Mam podłogówkę ale jeszcze nie mam odpalonego odgrzewania.

Nie wiem jakie będziesz kładł panele, ale w opisach poczytaj jakie nierówności tolerują. Zalecane do podłogówki, na cieniutkim podkładzie to często max 2mm dołeczki o niewielkiej średnicy a nieco większe już trzeba równać a górki szlifować - tu np. opisane w instr. montażu - https://www.quick-step.com.pl/pl-pl/podlogi/winyl/montaz

Oczywiście, można tego nie robić...bo przecież to tylko 2mm :D

Tyle że nie jest to na grubym podkładzie jak to kiedyś bywało a inwestorowi skrzypienie czy wykruszanie Vfugi nie będzie przeszkadzać.

Od lat mam takie coś i jak kogoś masz w pobliżu z takim laserem, to niech Ci sprawdzi tę "równą" posadzkę.

Edytowane przez Pytajnick