Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z zakmniętą komorą spalania- dostosowanie

jokohama

Recommended Posts

Dzień dobry,

Moje pytanie dotyczy dostosowania pomieszczenia do podłączenia kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania. Obecnie w pomieszczeniu (kuchnia) znajduje się kocioł z otwartą komorą otwór nawiewowy w ścianie pod oknem- pytanie czy ten otwór nawiewowy można wykorzystać przy podłączaniu kotła z zamkniętą komorą w celu doprowadzenia świeżego powietrza? Mam na myśli doprowadzenie rury wewnątrz kuchni do tego otworu od pieca. Komin rura w rurze chyba nie wchodzi w grę ze względu na długość przewodu kominowego(ok 15m). Dziękuję z góry za odpowiedź.

A wracając do mojego pytania- można odprowadzić spaliny przewodem kominowym a doprowadzić powietre właśnie tym nawietrznikiem pod oknem? Piec ma możliwość podłączenia 2 rur 80mm.

Witam

możesz tak zrobić lub nie prowadzić rury z powietrzem do kotła .

Kocioł będzie pobierał powietrze z pomieszczenia tym bardziej ,że jest nawiew.

(zostanie na opłaty za gaz 2 do 3 mies.)

Edytowane przez kaju

Po to zbudowano piece z zamkniętą komora spalania aby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania wewnątrz budynku np. rezygnacja z kotłowni. Kto miał doświadczenia z tlenkiem węgla zakończone pozytywnie (bez sekcji zwłok) ten zrozumie o co chodzi. To były czasy otwartych komór spalania w urządzeniach typu PG-6.

Wiek XXI względem wieku XX kojarzy mi się z postępem. Przynajmniej w dziedzinie przyborow gazowych.

Po to zbudowano piece z zamkniętą komora spalania aby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania wewnątrz budynku np. rezygnacja z kotłowni. Kto miał doświadczenia z tlenkiem węgla zakończone pozytywnie (bez sekcji zwłok) ten zrozumie o co chodzi. To były czasy otwartych komór spalania w urządzeniach typu PG-6.

Wiek XXI względem wieku XX kojarzy mi się z postępem. Przynajmniej w dziedzinie przyborow gazowych.

Pobór powietrza nie ma nic wspólnego z wytwarzaniem z tlenkiem węgla .

O czym Ty piszesz???

Sprostuję temat, kuchnia jest otwarta na pokój.

Tak przewód doprowadzający powietrze możesz rozdzielić od spalinowego. Po prawej.

Niewiele to zmienia, gdyż to ten sam wentylator przepycha spaliny i pobiera powietrze.

Ale w takim układzie nie dojdzie do pobierania chłodnego powietrza z zewnątrz do pomieszczenia tylko bezpośrednio do kotła prawda? Nie rozumiem aluzji z tym samym wentylatorem. Jeśli zostawię tak jak jest to nie zdecyduję się również na wymianę kotła z otwartej komory na zamkniętą bo nie widzę sensu.