Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Moje pytanie dotyczy dostosowania pomieszczenia do podłączenia kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania. Obecnie w pomieszczeniu (kuchnia) znajduje się kocioł z otwartą komorą otwór nawiewowy w ścianie pod oknem- pytanie czy ten otwór nawiewowy można wykorzystać przy podłączaniu kotła z zamkniętą komorą w celu doprowadzenia świeżego powietrza? Mam na myśli doprowadzenie rury wewnątrz kuchni do tego otworu od pieca. Komin rura w rurze chyba nie wchodzi w grę ze względu na długość przewodu kominowego(ok 15m). Dziękuję z góry za odpowiedź.

https://forum.murator.pl/topic/245136-kocio%C5%82-z-zakmni%C4%99t%C4%85-komor%C4%85-spalania-dostosowanie/

A wracając do mojego pytania- można odprowadzić spaliny przewodem kominowym a doprowadzić powietre właśnie tym nawietrznikiem pod oknem? Piec ma możliwość podłączenia 2 rur 80mm.
Piec ma możliwość podłączenia 2 rur 80mm.

???

Tak przewód doprowadzający powietrze możesz rozdzielić od spalinowego. Po prawej.

.

z12056415V,Montaz-przewodow-powietrzno-spalinowych---polaczenie.jpg

Niewiele to zmienia, gdyż to ten sam wentylator przepycha spaliny i pobiera powietrze.

Porozmawiaj z serwisem kotła

A wracając do mojego pytania- można odprowadzić spaliny przewodem kominowym a doprowadzić powietre właśnie tym nawietrznikiem pod oknem? Piec ma możliwość podłączenia 2 rur 80mm.

Witam

możesz tak zrobić lub nie prowadzić rury z powietrzem do kotła .

Kocioł będzie pobierał powietrze z pomieszczenia tym bardziej ,że jest nawiew.

(zostanie na opłaty za gaz 2 do 3 mies.)

Edytowane przez kaju
Komin rura w rurze chyba nie wchodzi w grę ze względu na długość przewodu kominowego(ok 15m). Dziękuję z góry za odpowiedź.

15m dla wielu urządzeń jest dopuszczalne .

Greengaz #2 ma rację.

Witam

możesz tak zrobić lub nie prowadzić rury z powietrzem do kotła .

Kocioł będzie pobierał powietrze z pomieszczenia tym bardziej ,że jest nawiew.

(zostanie na opłaty za gaz 2 do 3 mies.)

Przy zamknietej komorze spalania pobieranie powietrza z pomieszczenia? W XXI wieku? :wtf:

Przy zamknietej komorze spalania pobieranie powietrza z pomieszczenia? W XXI wieku? :wtf:

Wiek nie ma nic do pobierania powietrza.

Wentylacja- bo na pewno jest grawitacyjna będzie prawidłowo działać.

Po to zbudowano piece z zamkniętą komora spalania aby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania wewnątrz budynku np. rezygnacja z kotłowni. Kto miał doświadczenia z tlenkiem węgla zakończone pozytywnie (bez sekcji zwłok) ten zrozumie o co chodzi. To były czasy otwartych komór spalania w urządzeniach typu PG-6.

Wiek XXI względem wieku XX kojarzy mi się z postępem. Przynajmniej w dziedzinie przyborow gazowych.

Po to zbudowano piece z zamkniętą komora spalania aby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania wewnątrz budynku np. rezygnacja z kotłowni. Kto miał doświadczenia z tlenkiem węgla zakończone pozytywnie (bez sekcji zwłok) ten zrozumie o co chodzi. To były czasy otwartych komór spalania w urządzeniach typu PG-6.

Wiek XXI względem wieku XX kojarzy mi się z postępem. Przynajmniej w dziedzinie przyborow gazowych.

Pobór powietrza nie ma nic wspólnego z wytwarzaniem z tlenkiem węgla .

O czym Ty piszesz???

W termosie wentylacja grawitacyjna nie działa.

Skąd wiesz czy kuchnia nie jest otwarta na inne pomieszczenia, nie ma podcięcia w drzwiach itp

Pobór powietrza nie ma nic wspólnego z wytwarzaniem z tlenkiem węgla .

O czym Ty piszesz???

Wiem o czym piszę, znam to od strony praktycznej i teoretycznej. Więc nie .......

Sprostuję temat, kuchnia jest otwarta na pokój.

Tak przewód doprowadzający powietrze możesz rozdzielić od spalinowego. Po prawej.

Niewiele to zmienia, gdyż to ten sam wentylator przepycha spaliny i pobiera powietrze.

Ale w takim układzie nie dojdzie do pobierania chłodnego powietrza z zewnątrz do pomieszczenia tylko bezpośrednio do kotła prawda? Nie rozumiem aluzji z tym samym wentylatorem. Jeśli zostawię tak jak jest to nie zdecyduję się również na wymianę kotła z otwartej komory na zamkniętą bo nie widzę sensu.