Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - nigdy wiecej - podsumowanie wydatkow

Recommended Posts

Trochę muszę uscislic. Jestem na etapie szacowania budżetu, jeszcze nic nie wybudowałem. Szacunek 180 tyś to 100 tyś CALA papierologia do końca budowy, a nie tylko na stan 0.

Kilka najdrozszych:

- projekt indywidualny 20 tyś. W gotowych ciągle mi coś nie pasuje.

- podłączenie prądu, wody i kanalizy - 10 tyś

- kierbud (taki co jest i się czepia) 10 tyś

- utwardzenie 65m (3,5m szeroka, przed domem szerokość 8m) - 30 tyś

Płyta fundamentów- kolejne 80 tyś

- wykop 2 tyś

- pospółka - 5 tyś

- chudziak - 4,5 tyś

- xps (12cm) - 13 tyś

- beton (25 cm) - 9,5 tyś

- robocizna - 22 tyś

- drenaż opaskowy - 9 tyś

Takie dostaję ceny niestety. Może są wysokie, może trzeba szukać innych tańszych wykonawców

Ale tak to na razie wygląda

Uparlem się na płytę fundamentową, ale jeśli to będą takie koszty, to przemyśle zwykle ławy.

Edytowane przez Lukasz11

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale jakaś hydroizolacja będzie potrzebna.

Wyszukaj "hydroizolacja" w megawątku o płytach. Większość uznaje ją za zbędną nie wiem czemu (w swoich wyliczeniach też jej nie uwzględniałem). Przy ławach większość twierdzi, że ściany fundamentowe trzeba dobrze izolować (dysperbit to za mało) i dać dobrą izolację poziomą (najlepiej papę termozgrzewalną) na chudziaku. Z tym pierwszym się nie zgadzam, bo IMO to drugie załatwia wszystko jak nie ma piwnicy.

Przy płycie robi się ciekawa dyskusja. Jak idzie na płytę EPS i wylewka - to można zrobić jak na chudziaku. Ale nie zapewnia to odcięcia od wilgoci termoizolacji pod płytą - więc lepiej byłoby papę położyć na chudziaku pod XPS i i wywinąć na ściany ze 20-30cm powyżej poziomu gruntu.

chudzial 1680zł. Papy nie dawałem. położyłem kawałek foli na chudziaku. wilgoć się nie zbierała więc dałem 2 warstwy foli budowlanej. Jeżeli tak liczysz to przy zwykłych fundamentach musisz doliczyć styropian na posadzkę i wylewkę z miksokreta (choć nie wiem czy udaje się zrobić idealną płytę aby przy niej nie trzeba bylo wylewać posadzki)

Też tak myślę. Tylko do papy potrzebny jest w tym wypadku chudziak. Chudziak plus papa to kolejne kilka tysięcy. I stąd się potem robi spory koszt stanu 0.

Jest tu jeden haczyk logiczny. Przyjmujemy, że papa będzie szczelna? Jeżeli tak, to można dać EPS - ale AFAIK tylko jeden (Neopor) ma zadeklarowane parametry potrzebne do obliczeń konstruktorowi. Jednak wielu daje nawet bez hydroizolacji zwykły EPS. Więc można rozważyć, czy środków na papę nie znaleźć w oszczędności na termoizolacji. Temat do przeanalizowania i przegadania z konstruktorem płyty, kierbudem i wykonawcą.

Ja tez nie wiem skad te ceny niektorzy biora. 170m2 parterowki 3lata temu kosztowalo mnie 140k, ssz z papierologia i przylaczami kolo 200k.

Obecnie byloby to okolo 20-25%wiecej (zaczynam budowac nastepny dom i mam aktualne wyceny)

Lukasz11, zacznij myslec bo samodzielnie, bo jak bedziesz sluchal innych to sie w ogole nie wybudujesz. Jak to jeden szanowny forumowicz mawia jestes/bedziesz typowa owca do strzyzenia.

PS ta droge mozesz zrobic bez problemu za 10k a nie za 30.

Przy rozsądnym projekcie płyty i przy wybraniu wykonawcy który będzie nam budował dom od razu do stanu SSO czy SSZ kwota robocizny za płytę powinna być dużo dużo niższa niż kwota robocizny za zwykłe fundamenty.

Przy zwyklych fundamentach jest sporo więcej pracy , sporo więcej robót ziemnych i itd więc jest dużo więcej roboczo-godzin i sporo więcej pracy wiec i wycena musi być dużo wyższa , no chyba że jakiś wykonawca robi wolontariat ;)

Znajomy deweloper który buduje osiedle domków od kilku lat i domki te robi na płycie powiedział mi że w jego przypadku płyta kosztuje go mniej niż zwykłe fundamenty , bo sporo mniej robót ziemnych i płytę robią mu w 2-3 dni ...

Oczywiście u niego płyta jest raczej niezbyt "przewymiarowana" bo wiadomo koszty i w jego przypadku jest 20cm betonu B20 , zbrojenie z gotowych siatek fi8 i pod płytą styropian EPS100 i co ciekawe domy stoją już kilka lat i się nie zawaliły ;)

Przy dobrych warunkach gruntowych i przy dobrym projekcie płyty cena za płytę powinna być w cenie zbliżonej do zwykłych fundamentów albo zbliżona.

Niestety często dla wykonawców jak słyszą że inwestor chce płytę to znaczy że kasiasty , wiec trzeba go "skroić" ...

Edytowane przez kaszpir007

Przy rozsądnym projekcie płyty i przy wybraniu wykonawcy który będzie nam budował dom od razu do stanu SSO czy SSZ kwota robocizny za płytę powinna być dużo dużo niższa niż kwota robocizny za zwykłe fundamenty.

Przy zwyklych fundamentach jest sporo więcej pracy , sporo więcej robót ziemnych i itd więc jest dużo więcej roboczo-godzin i sporo więcej pracy wiec i wycena musi być dużo wyższa , no chyba że jakiś wykonawca robi wolontariat ;)

Znajomy deweloper który buduje osiedle domków od kilku lat i domki te robi na płycie powiedział mi że w jego przypadku płyta kosztuje go mniej niż zwykłe fundamenty , bo sporo mniej robót ziemnych i płytę robią mu w 2-3 dni ...

Oczywiście u niego płyta jest raczej niezbyt "przewymiarowana" bo wiadomo koszty i w jego przypadku jest 20cm betonu B20 , zbrojenie z gotowych siatek fi8 i pod płytą styropian EPS100 i co ciekawe domy stoją już kilka lat i się nie zawaliły ;)

Przy dobrych warunkach gruntowych i przy dobrym projekcie płyty cena za płytę powinna być w cenie zbliżonej do zwykłych fundamentów albo zbliżona.

Niestety często dla wykonawców jak słyszą że inwestor chce płytę to znaczy że kasiasty , wiec trzeba go "skroić" ...

Czekaj, czekaj. Nie rozumiem. Strasznie mieszasz . To jak to jest fundamenty droższe czy płyta?

Płyta to też są fundamenty :p

Płyta i fundament tradycyjnych na ławach - jedno i drugie rozwiązanie może być tańsze lub droższe w zależności od warunków na działce i zastosowanych rozwiązań (czy dajemy XPS30cm czy EPS100 10cm ;)).

:eek: Dzięki nie wiedziałem, że płyta to płyta fundamentowa, a fundament to "fundament tradycyjnych na ławach ". Gość jesteś. A ten EPS i XPS to chodziło płytę czy fundament? :rolleyes:

Także moim zdaniem ceny na rok 2018 to okolice 2500zł za stan deweloperski i 3500zł pod klucz przy domu około 200m2. .

W moim przypadku podany wyżej przelicznik mniej więcej się zgadza. Stan deweloperski prostej 138m2 parterówki wyszedł mnie 328 tyś., budowa (2016 - 2017), bez kosztów papierologi oraz przygotowania do budowy, przyłącza itp....

Co do utwardzenia terenu przez kolegę za 30 tyś., w zeszłym roku utwardzałem 80m2 drogi oraz 100m2 przed domem, teren przygotowany pod kostkę, trzeba dosypać drobnej trakcji i podbudowa gotowa. Kruszywa wyszło około 190T, miałem trochę terenu do wyrównania. Całość, łącznie z wybudowaniem zjazdu z drogi z kostki, szerokość 5m z łukowaniem wyszła mnie 12 tyś.

Roboty wykonywał mój kolega który prowadzi dość dużą firmę więc podszedł do tego na zasadzie, pracownicy sobie dorobią. W 3 dniówki skończyli, wykorytowali, zagęścili, ubili i pojechali... Niezależne wyceny miałem około 5 tyś. droższe.

Nie wiem ile bym zapłacił w tym roku ale sąsiad szuka firmy do wykonania kostki i zaczyna się powoli prosić wykonawców żeby ktoś raczył przyjść do niego robić o negocjacjach cenowy nie wspomnę. Jeden wykonawca na pytanie czy jest możliwość negocjacji ceny, parsknął śmiechem i się rozłączył.... Region Gliwice.

Edytowane przez karol_sc

Dzięki za słowo uznania.

A co to za różnica? Przecież piałem że i jedno i drugie rozwiązanie może być droższe i tańsze w zależności od rozwiązań, które zostaną zastosowane. Przecież nie będziemy porównywać np. dobrze ocieplonej płyty fundamentowej XPS i tzw. tradycyjnych fundamentów słabo zaizolowanych zwykłym styro.

Nie ma za co. Proszę bardzo.

Daje ktos EPS 100 10 cm pod płytę? Znasz i polecisz takiego projektanta co się pod tym podpisze?

Ale kto każe dawać pod płytę? Możesz dać na płytę i zrobić wylewkę jak w przypadku fundamentów na ławie. Dlatego tak jak pisałem oba rozwiązania mogą być tańsze i droższe bo wiele zależy od tego jak zostanie to zaprojektowane.

Co do płyt to są również zwolennicy aby w ogóle ich nie ocieplać. Pod ziemią jest zawsze 8C. Także w lato w domu jest chłodno, natomiast zimą dużo więcej "podobno" się nie dopłaci do ogrzewania. XPS jest drogi więc być może jego zakup przy takiej koncepcji nigdy się nie zwróci. Ja się na takie rozwiązanie nie odważyłem bo jeszcze za mało osób je zastosowało abym mógł sobie wyrobić pogląd jak to jest w praktyce.

No ale "wannę" chyba trzeba zrobić też EPS 100 10cm. Ja się na tym nie znam, więc pytam. Po to robię płytę, aby nie było mostów itp itd. Dobra, bo i tak to do niczego nie prowadzi, bo takie gdybanie.

Czekaj, czekaj. Nie rozumiem. Strasznie mieszasz . To jak to jest fundamenty droższe czy płyta?

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem ...

Przy zwykłych fundamentach dużo wyższa cena robocizny (bo sporo więcej pracy) , sporo więcej robót ziemnych i wymiany gruntu - czyli znów drożej ...

Przy płycie więcej stali i trochę więcej betonu ..

Więc pytanie czy wolimy więcej zapłacić za piasek , roboty ziemne , robociznę czy te pieniądze przeznaczyć na stal i beton i otrzymać w zbliżonej cenie dużo bardziej energooszczędną , dużo bardziej wytrzymały nowoczesny fundament ...

Bo szczerze mówiąc jak ktoś dobrze tu podsumował większość budowanych domów poza jedynie grubszym ociepleniem niczym nie różni się od domów budowanych kilkadziesiąt lat temu ....

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem ...

Przy zwykłych fundamentach dużo wyższa cena robocizny (bo sporo więcej pracy) , sporo więcej robót ziemnych i wymiany gruntu - czyli znów drożej ...

Przy płycie więcej stali i trochę więcej betonu ..

Więc pytanie czy wolimy więcej zapłacić za piasek , roboty ziemne , robociznę czy te pieniądze przeznaczyć na stal i beton i otrzymać w zbliżonej cenie dużo bardziej energooszczędną , dużo bardziej wytrzymały nowoczesny fundament ...

Bo szczerze mówiąc jak ktoś dobrze tu podsumował większość budowanych domów poza jedynie grubszym ociepleniem niczym nie różni się od domów budowanych kilkadziesiąt lat temu ....

No czytałem i nie zrozumiałem. Bo raz piszesz, że fundament droższy, a potem ze płytę można zrobić w cenie fundament. Jak to rozumieć?

Nie ma za co. Proszę bardzo.

Daje ktos EPS 100 10 cm pod płytę? Znasz i polecisz takiego projektanta co się pod tym podpisze?

Znajomy deweloper robi płyty jak pisałem z 20cm B20 , 2 siatki gotowe z fi8 , a pod płytą 20cm styropianu EPS100.

Ktoś ten projekt wykonał , ktoś podpisał i na takiej płycie jest już kilkadziesiąt domów przez niego zbudowanych ...

Znajomy deweloper robi płyty jak pisałem z 20cm B20 , 2 siatki gotowe z fi8 , a pod płytą 20cm styropianu EPS100.

Ktoś ten projekt wykonał , ktoś podpisał i na takiej płycie jest już kilkadziesiąt domów przez niego zbudowanych ...

No fakt przy takie płycie to jest taniej niż fundamenty. Dzięki.

Piszecie o owcach do strzyżenia, myśleniu i bulwersujecie się że piszę o takich, a nie innych cenach. Oczywiście, że nie mam ochoty tyle płacić. Ale takie wyceny niestety dostaję.

Wysyłam zapytania do różnych firm i osób. Większość pozostaje bez odpowiedzi. A tam gdzie ktoś raczy wycenić, to co zamierzam zrobić, to takie, a nie inne ceny.

Na tę przykładową drogę dostałem wyceny od 27 do 35 tyś. I nic nie niżej. A na plecach gruzu czy tlucznia nie przyniosę, muszę zamówić wywrotkę. I komuś zapłacić.

a może problemem jest pytanie jakie zadajesz. Jeżeli idziesz do jakiegoś murarza i mówisz że chcesz płytę o grubości takiej i takiej aby wylał za tydzień to już cena jest x2 albo i x3. Przy terminach pilnych często dają wyceny z kosmosu bo dla nich to problem bo będą mieli opóźnienia na innych budowach więc cena zaporowa a jeżeli klient się jednak i tak zgodzi to za taką kase trochę nadgodzin warto złapać. Najlepiej pójść dużo wcześniej (najlepiej rok albo jeszcze więcej) z projektem, pokazać zapytać jak murarz to widzi czy może widziałby jakąś zmianę. Wtedy nie dość, że pochłepczesz jego ego jako specjalisty to i widzi, że nie ma do czynienia z zapaleńcem który zapłaci ile sobie zachce.

Piszecie o owcach do strzyżenia, myśleniu i bulwersujecie się że piszę o takich, a nie innych cenach. Oczywiście, że nie mam ochoty tyle płacić. Ale takie wyceny niestety dostaję.

Wysyłam zapytania do różnych firm i osób. Większość pozostaje bez odpowiedzi. A tam gdzie ktoś raczy wycenić, to co zamierzam zrobić, to takie, a nie inne ceny.

Na tę przykładową drogę dostałem wyceny od 27 do 35 tyś. I nic nie niżej. A na plecach gruzu czy tlucznia nie przyniosę, muszę zamówić wywrotkę. I komuś zapłacić.

No cóż prawda jest taka że obecnie od około 2-3 lat ludzie budują się na potęgę. Powód tego to także 500+ i większe możliwości wzięcia kredytu a także sporo Polaków którzy pracują poza Polską a w PL się budują.

Fachowców mało , bo sporo pracuje poza PL.

Zawodówki polikwidowane i nie ma fachowców ..

Wykonawcy teraz wybierają w ofertach i "testują" jak wysoko można podnosić ceny. Co póki będą chętni aby zapłacić czasami z kosmosu takie ceny a i chętnych do budowy będzie aż tylu to na "normalne" ceny nie ma już co liczyć ...

Jak to mówią , tanio to już było ...

Z tą drogą jest tak, że jest to droga gminna. Oczywiście gmina (miasto) ma w poważaniu utwardzenie i zrzuca to na mnie. Ale droga jest ich i to oni muszą pozwolić utwardzic i mogą mieć wymagania, co do użytej technologii. Na razie jestem na etapie rozmów z miastem, może by się raczyli choć trochę dołożyć.

Te 30 tyś, to za 300 mkw. 65m x 3,5m szerokości plus jakiś plac manewrowy. Takie wymagania dostałem z pierwszej lepszej betoniarni, co by gruszka i pompa dojechały i się rozłożyły.

Pytałem o koszt wykorytowania na 40cm i wysypanie po 20cm tłucznia i klinca.

Jeśli macie doświadczenia, to napiszcie, jakie wymagania drogowe ma najmniejszą(24m?) pompa do betonu i grucha.

Edytowane przez Lukasz11