tabi88 21.03.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Odnośnie płyty fundamentowej: liczyłem to dość dokładnie i w moim przypadku cena wychodziła w zasadzie taka sama za taki sam stan, tylko przy ławach miałbym więcej roboty i w trudniejszych warunkach (wysoko woda gruntowa).Grunt miałem kiepski (nasypowe byle co, głównie glina) więc w obu przypadkach musiałem robić wymianę gruntu na 1,0-1,2m. Więc w oby przypadkach musiałem zrobić "dziurę w ziemi" do takiej głębokości. Przy płycie miałem tą zaletę, że mogłem to szybko zasypać piaskiem (z zagęszczeniem) i w krótkim czasie byłem 80cm wyżej, gdzie nie miałem już wody i mogłem sobie spokojnie xps układać. Przy ławach musiał bym kombinować z wodą gruntową (wypompowywanie, osypywanie się ścianek i inne kłopoty) żeby wylać ławy a potem wymurować ściany. A na koniec i tak bym musiał zasypywać wnętrze ław, żeby zrobić podbudowę. Przy płycie było łatwiej i szybciej. Dosłownie dziełkę obok sąsiad zaczynał budowę w tym samym czasie co ja. Ja robiłem płyte, on lane ławy. Efekt był taki, że ja zrobiłem dużo szybciej a do tego mam lepiej ocieplone fundamenty (bez mostków), już z wod-kan-co-cwu w płycie. Betonu poszło podobnie, zbrojenia w zasadzie też, wymiana gruntu była w obu przypadkach. Ja mam już docelową wysokość posadzki, przed sąsiadem jeszcze układanie styro, instalacji i posadzki. No i ocieplanie fundamentów + zasypywanie ścian fundamentowych. Zdaję sobie sprawę, że ceny mogą być rzucone na odczepnego ale w moim przypadku raczej tak nie było bo godziłem się z późniejszymi terminami (np. wejście za rok albo półtora), ceny to nie zmieniało. Prawie sam robiłem to 3 tygodnie, ale np. we trzy osoby na spokojnie dało by radę tę samą robotę zrobić w 5 dni dużo mniejszym nakładem sił na osobę (łatwiej nosić i układać długie pręty zbrojenia [lub korzystać z siatek], szybciej idzie wiązanie zbrojenia, łatwiej łatą niwelować teren, robić pomiary i domiary, ot taki efekt synergii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 24.03.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Oczywiście, że mam. Dachówka Creaton Goeteborg, 3 okna dachowe fakro, porządne okna Pagen bluevolution 3 szybowe z 3 uszczelkami i klamki secustick, porządne drzwi Mikea passive z ciepłą ościeżnicą oraz z progiem z przekładką. Jakbyś przeczytał cały wątek od początku to znajdziesz mój kosztorys szczegółowy. Musisz uwierzyć stingeros dachówka Goeteborg Creatona to dachówka cementowa a nie ceramika. Tak gwoli wyjaśnienia. Z ich cementowych to chyba jedyna która ma tą powłokę a'la glazura. Jaki kolor wybraliście i czemu ta modna ostatnio czerń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 25.03.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 stingeros dachówka Goeteborg Creatona to dachówka cementowa a nie ceramika. Tak gwoli wyjaśnienia. Z ich cementowych to chyba jedyna która ma tą powłokę a'la glazura. Jaki kolor wybraliście i czemu ta modna ostatnio czerń? Nigdzie nie pisałem, że mam ceramiczną tylko dachówka a nie blacha Kolor Grafit...taka moda. P.S. Wiecie czym różni się dachówka cementowa od ceramicznej? Ceną oraz gwarancją. Ceramiczna jest dwa razy droższa i ma gwarancję np. 50lat a ja mam "tylko" 30lat Chciałbym zobaczyć klientów, którzy chwalą się swoją ceramiką i gwarą za 40 lat hehe. Nikt nie będzie takich rzeczy pamiętał. Cementowa też jest luksio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Ceną oraz gwarancją. Czytałeś warunki gwarancji? Tak producenci blachy wszelakiej jak i dachówek cementowych chwalą się fafdziesiętoma latami gwarancji jednocześnie umieszczając w karcie takie zapisy, których praktycznie nikt nie spelnia. Bo nie wie albo zapomina - np. że trzeba zarejestrować gwarancję na stronie gwaranta bo inaczej jest tylko 5 lat. Czy np. wymóg stosowania wszystkich akcesoriów od gwaranta - a co, jak nie ma np. kominka do rekuperacji albo zbyt małe? A no gwarancja jest w całości nieważna. https://www.creaton.pl/pl-PL/download/file/pl/505db525d33c4bdab83da817007a5b6f/aktualny-wzor-karty-gwarancyjnej-creaton-dla-dachowki-cementowej?rev=f2135d72-b786-4224-babc-4a598af81f3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 25.03.2019 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Czytałeś warunki gwarancji? Tak producenci blachy wszelakiej jak i dachówek cementowych chwalą się fafdziesiętoma latami gwarancji jednocześnie umieszczając w karcie takie zapisy, których praktycznie nikt nie spelnia. Bo nie wie albo zapomina - np. że trzeba zarejestrować gwarancję na stronie gwaranta bo inaczej jest tylko 5 lat. Czy np. wymóg stosowania wszystkich akcesoriów od gwaranta - a co, jak nie ma np. kominka do rekuperacji albo zbyt małe? A no gwarancja jest w całości nieważna. https://www.creaton.pl/pl-PL/download/file/pl/505db525d33c4bdab83da817007a5b6f/aktualny-wzor-karty-gwarancyjnej-creaton-dla-dachowki-cementowej?rev=f2135d72-b786-4224-babc-4a598af81f3f Akurat tak się składa, że mam pełną gwarę bo faktycznie tylko 5 lat jak nie wyczaisz. Brałem pełny system z creatona więc mam nadzieję uniknąć kruczków gwarancyjnych. P.s. mam nadzieję, nie korzýstać z gwary. Dachówka to nie takie dziadostwo jak elektronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 26.03.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 P.S. Wiecie czym różni się dachówka cementowa od ceramicznej? Ceną oraz gwarancją. Ceramiczna jest dwa razy droższa i ma gwarancję np. 50lat a ja mam "tylko" 30lat Chciałbym zobaczyć klientów, którzy chwalą się swoją ceramiką i gwarą za 40 lat hehe. Nikt nie będzie takich rzeczy pamiętał. Cementowa też jest luksio. no na pewno , tak jak z tymi 15 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konat77 26.04.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Kaizen ale każdy producent w dachówek ma takie zapisy w gwarancji. Brass w swojej "systemowej" na 15 lat którą się chwali, ma zapis że to obejmuje wybrane elementy i montowane przez ich specjalistów. Najciekawsze są właśnie te wybrane elementy. Poza drabinkami itd to tylko odpowietrzniki instalacji, kominki wentylacyjne, pierścienie uszczelniajace. Czyli jak będziesz chciał zamontować np fotowoltanikę albo panele to sie nie da, bo elementy z odpowiednim przejściem naruszają gwarancje systemową. W Creatonie chodzi o cały system bez wybierania które systemy są w tym uwzględnione. No i u Creatona widziałem odpowiednie elementy pod instalacje nadachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 27.04.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak się zastanawiam czy ktoś oprócz jakichś wyjątków korzystał kiedyś z gwarancji na materiały budowlane? Co tam może się zepsuć? Co mi po 30 letniej gwarancji na krycie dachu jak za 10 lat albo mniej wszystkie papiery zakupowe pójdą do kosza. Już widzę jak za 20 lat udam się do producenta i on uwzględni taką gwarancję... Dajcie spokój. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 27.04.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Trafione w punkt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Kaizen ale każdy producent w dachówek ma takie zapisy w gwarancji. Możesz zacytować z gwarancji Robena? Tak się zastanawiam czy ktoś oprócz jakichś wyjątków korzystał kiedyś z gwarancji na materiały budowlane? Jakby to nie były wyjątki, to by firma poszła z torbami. Było trochę takich przypadków opisywanych na FM - np. tutaj Pewnie, że gwarancja nie jest kwestia najważniejszą. Jednak stanowi IMO dobre źródło informacji o jakości produktu i jego trwałości. Jak np. jest warunek corocznego mycia i robienia przeglądu to znaczy dla mnie, że jest to produkt dla pracowitych i bez dbania ulegnie zniszczeniu. A jak producent robi podchody typu konieczność zarejestrowania gwarancji w dwa tygodnie od nabycia żeby była ona na 30 lat to dla mnie informacja, że to gwarancja wymyślona przez dział marketingu nie jest to deklaracja działu technicznego a marketing liczy na to, że mało kto zarejestruje. Ale na reklamach można walić wielkie 30 LAT GWARANCJI. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 30.04.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Kaizen ale każdy producent w dachówek ma takie zapisy w gwarancji. Brass w swojej "systemowej" na 15 lat którą się chwali, ma zapis że to obejmuje wybrane elementy i montowane przez ich specjalistów. Najciekawsze są właśnie te wybrane elementy. Poza drabinkami itd to tylko odpowietrzniki instalacji, kominki wentylacyjne, pierścienie uszczelniajace. Czyli jak będziesz chciał zamontować np fotowoltanikę albo panele to sie nie da, bo elementy z odpowiednim przejściem naruszają gwarancje systemową. W Creatonie chodzi o cały system bez wybierania które systemy są w tym uwzględnione. No i u Creatona widziałem odpowiednie elementy pod instalacje nadachowe. Podejrzewam, że gwarancja to pic na wodę, ale mimo wszystko, żeby spać spokojnie kupiłem akurat Braas'a ze względu na warunki gwarancyjne (i kolor). W przeciwieństwie do konkurencji pokrywają koszty, transportu, wymiany dachówki, itp. https://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/gwarancje/Monier_gwarancja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.04.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Podejrzewam, że gwarancja to pic na wodę, ale mimo wszystko, żeby spać spokojnie kupiłem akurat Braas'a ze względu na warunki gwarancyjne (i kolor). W przeciwieństwie do konkurencji pokrywają koszty, transportu, wymiany dachówki, itp. No właśnie tu masz haczyk. Masz standardowo "w okresie tym wydajemy bezpłatnie loco zakład ". A tylko dodatkowa gwarancja od mrozu (przy ceramicznej tylko na 5 lat) obejmuje transport. Czyli jak zacznie łuszczyć się powłoka - nie masz ani transportu, ani montażu - tylko materiał do odebrania w zakładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 30.04.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Heh, teraz dopiero doczytałem (wyrwałeś mnie z błogiej nieświadomości) ... sprytnie wpletli tam te 5 lat. Wygląda troszkę nawet na celowe wprowadzenie w błąd (sprzedawca też był przekonany o obowiązywaniu dodatkowej gwarancji w okresie 20 lat). Ale trudno ... naturalny kolor Braas'a i tak mi się bardziej podobał niż w przypadku Koramic'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 13.06.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Cze. Dawno mnie nie było a mieszkam też już kilka miesięcy. Pamiętam, że komuś obiecałem napisać i wysłać zdjęcie jak zrobię całe schody i zmieszczę się w 3tyś Zdjęcie poniżej a koszt wykonania to 2300zł (materiał i praca własna). U stolarzy ok 8000-10000 za takie same. Schody całe bukowe z balustradą. Brakuje jeszcze zaakrylować w szparach między listwami ozdobnymi. Powodzenia w wydatkach P.s. NO HEJT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.06.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Brawo Ty! W dzisiejszych czasach niestety robocizna jest bardzo droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 13.06.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Nie wiem jakim cudem zrobileś to za 2300 z buku jak sam jeden stopien surowy kosztuje najtaniej 120zł, a gdzie podstopnice, listwy, balustrada, slupki, pianki, kołki, i mega drogie lakiery jeśli ma to być przynajmniej na kilka lat. Jeśli to są schody samonośne to już w ogole cuda na kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 13.06.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Nie wiem jakim cudem zrobileś to za 2300 z buku jak sam jeden stopien surowy kosztuje najtaniej 120zł, a gdzie podstopnice, listwy, balustrada, slupki, pianki, kołki, i mega drogie lakiery jeśli ma to być przynajmniej na kilka lat. Jeśli to są schody samonośne to już w ogole cuda na kiju. Da się. Stopnie po 73zł. Dąb był po 99zl. Podstopnice z paneli (nikt się nie kapnął). Listwy mdf 200zł. Zeszlý 2 pianki i 80szt kolków do stopni. Lakier hartzlack 200zł malowany 3 razy. Lakier bialy specjalny do drewna.... Sam sie zdziwiłem, że materiał jest dość tani. Robocizna kosztuje 2 razy więcej, dlatego robiłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.06.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ja nie wiem gdzie ty kupowałeś te stopnie. Ja byłem w najtanszej w regionie stolarni która zaopatruje duży procent wykonawców schodów w regionie i tam buk 1m x 30cm x 4cm kosztował dokładnie 110zł. Chyba że masz ciensze stopnice ale to już nie jest standardowy zalecany materiał. Różna jest też jakość klejów którymi łączą lamele stopnia ale to już wyjdzie po latach albo po pierwszej zimie kiedy zmieni sie wilgotnosc w domu diametralnie. Nawet odchudzona stopnica (35mm) w casto kosztuje ponad 140zł: https://www.castorama.pl/stopien-bukowy-kornik-1200-x-300-x-35-mm-id-19543.htmlRozmawiałem też z pracownikami gościa który robił mi schody i mówili że materiał na schody to okolo połowa ich kosztow. Czyli typowe schody za ktore chcą 10-12tyś kosztuje ich materiał ok 5tyś. Oczywiście podstopnice drewniane, tak samo jak listewki i slupy. Panele i mdf moze wyglądają tak samo ( z daleka) ale zobaczysz co im sie stanie po paru umyciach, strasznie ciagną wilgoć a silikon i akryl tego nie zabezpieczy na dłuzej. PRzygotowanie stopnic na wymiar, doszlifowanie, przygotowanie słupów, lakierowanie wszystkie 4 razy, suszarnia itp To wszystko trwa masę godzin i potem jeszcze montaż - u mnie praktycznie poltorej dniowki dwuosobowa ekipa. Stolarze mało nie zarabiają ale uważam że te 3tyś ktore mają na czysto po odliczeniu podatkow itp to uczciwa cena za tą robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 15.06.2019 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) 1. cofnąłbym nadproże okien aby móc je ocieplić ( oczywiście kierownik budowy powinien to zrobić )a tak ocieplone tylko pomiędzy systemowymi nadprożami i 2cm między roletą 2. nie montował bym pompy ciepła powietrznej teraz tylko gruntówkę ( Panasonic T-Cap) 3. położyłem papę na chudziak nie robiłbym tego 2 raz teraz boje się że coś może śmierdzieć ( chociaż na razie nic nie śmierdzi ale...) 4. nigdy więcej tarasu nad garażem straszne koszta 5. zrobiłbym tynk CW plus gładź wyjdzie taniej niż gipsowy plus gładź 6. na spokojnie bym się zastanowił co i jak ma byc zrobione w domu bo później przestawiliśy parę ścianek i znowu koszta 7. nie wiem czym ocieplić dach Edytowane 15 Czerwca 2019 przez robos2234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.06.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Jeden stopień fakt 120zl taniej można ale na pewno duże znajomości. Sam też 2 lata temu wykonałem schody do 3 tys. Firmy liczyły od 7 do 11 tys za wykonanie schodów zabiegowych. Kumpel pół roku temu dał 12 tys z balustrada z buku małopolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts