marcin225 07.07.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Jesli szef ma 10tys to dlaczego mlody mialby nie miec 3? Taki mlody przewaznie najbardziej zasuwa i nie rozumiem dlaczego mialby byc wyzyskiwany Widać nigdy firmy nie pyowadziłeś. Młody niczym nie ryzykuje A szef całym majątkiem. Zresztą w budowlance pensje się od 3 zaczynają obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikta13 07.07.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Jasne ,że da sie się takie schody zrobić za 2300, trzeba tylko dobrze poszukać .Kupić w tartaku i dać do stolarni do obróbki. Chciałabym w Warszawie znaleźć taką firmę, która zrobi mi za tyle schody... najtaniej 10 tysięcy usłyszeliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 07.07.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Chciałabym w Warszawie znaleźć taką firmę, która zrobi mi za tyle schody... najtaniej 10 tysięcy usłyszeliśmy. Firma musi zarobić ,tyle kosztują schody wykonane własnoręcznie,trzeba tylko materiał znależć w dobrej cenie ,bo wiadomo jest boom budowlany i każdy chce z inwestora wycisnąć ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.07.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Widać nigdy firmy nie pyowadziłeś. Młody niczym nie ryzykuje A szef całym majątkiem. Zresztą w budowlance pensje się od 3 zaczynają obecnie.Dziwne bo prowadze od 10lat. Szef ryzykuje dlatego zarabia 10, a nie 3. Niektorzy twierdza ze 3 to duzo gdzie budowlaniec przewaznie tyra na 1,5etatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.07.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Trzy tysiące, to rozumiem, że netto i do tego pracownik zarejestrowany? Pytanie tylko, czy pracodawca odprowadza składki od faktycznej kwoty wynagrodzenia, czy od najniższej krajowej? Napiszę tak: Większej patologii, jak branża budowlana, to chyba w tym kraju nie ma! Są jeszcze warsztaty samochodowe, które jak ognia unikają płacenia podatków, ale to jednak nie ta skala. Mam nadzieję, że w końcu tym "firmom" Zenek&Spółka, rząd dobierze się do tyłka i zyskają na tym uczciwi przedsiębiorcy (są jeszcze tacy w budowlance?). Bo to, co oni uskuteczniają, jak migają się od płacenia podatków i wykorzystują "roboli" płacąc im 120 zł. dniówki, w szarej strefie, sami budując sobie domy, to jest zwykłe sukinsyństwo! Rząd szuka pieniędzy na 500+? Niech się weźmie za budowlankę i warsztaty samochodowe - tam są nieopodatkowane miliardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 08.07.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 To ciekawe ile wtedy kosztowalby dom Ja tam zaczalbym od lekarzy, chociaz za nich troche sie juz wzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.07.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) To ciekawe ile wtedy kosztowalby dom Nie drożej. Byłaby uczciwa konkurencja. I szef, zamiast zarabiać na krzywdzie "roboli", zadowoliłby się tymi rzeczonymi 10-cioma tysiącami, a gdyby zaczął być uczciwy wobec inwestorów i pracowników, zarobiłby więcej. Lekarze to pikuś - nie ta skala. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.07.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Nie drożej. Byłaby uczciwa konkurencja. I szef, zamiast zarabiać na krzywdzie "roboli", zadowoliłby się tymi rzeczonymi 10-cioma tysiącami, a gdyby zaczął być uczciwy wobec inwestorów i pracowników, zarobiłby więcej. Lekarze to pikuś - nie ta skala. Także ja czekam na ustawę, gdzie każdy metr budowy, czy remontu, będzie musiał być udokumentowany fakturą. Ty też, jako uczciwy przedsiębiorca, powinieneś się z tego cieszyć, nieprawdaż? A co z tymi, którzy własnymi siłami budują? Faktury na materiały, daty na fakturach i wtedy się zobaczy, czy cała rodzina budowała ten dom 24/h na dobę, czy też może ekipa, której podatki są obce... Ja mam sklep i odprowadzam podatki uczciwie. I nienawidzę takich Januszów, kombinatorów. którym wydaje się, że są "mundrzejsi"od innych, bo mogą nie płacić podatków. Całe szczęście, że ktoś się w Polsce za takich wziął. Bo ja płacę na 500+, na zarobki nie narzekam i tego samego wymagam od innych! Edytowane 8 Lipca 2019 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 09.07.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) Z mechanikami to już nie te czasy jak 5 lat temu. Teraz to już rzadkość, że którys chce dopłate jak sie poprosi o FV VAT. Niektorzy dają papier nawet bez pytania. Ostatnio przy wymianie opon, mówie gościowi że nie potrzebuje paragonu a on i tak mi drukuje i tekst "za 10zł się nie wzbogacę" Generalnie panuje strach przed kontrolami w tej branży. Ale wiem że na wsiach jest inaczej i tam wszystko idzie bokiem.Co do budowlanki to tu jest podatkowe eldorado jeśli chodzi o jednosobowe działalności. Tutaj najczesciej tylko szefu ma działalność oficjalnie i placi sobie zus a reszta ekipy jedzie na lewo. Wystawiają jedną fakture na miesiąc dla ściemy. Fajnie jakby wszyscy płacili uczciwie podatki ale trzeba pamiętać o tym że wtedy budowa malego domu nie będzie kosztować 500tys tylko bliżej miliona.W ekipach które robią na zewnątrz jest inaczej, bo też się boją np nie ma problemu na fakturę za elewację czy ogrodzenia. Edytowane 9 Lipca 2019 przez booot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.07.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Ludzie sie dziwią dlaczego zbudowanie czegoś z pieniędzy publicznych tak dużo kosztuje... bo w zamowieniach publicznych firmy muszą mieć wszystkich legalnie, płacić wszystkim zus, podatki i jeszcze utrzymywać związki zawodowe (jesli duża firma). Do tego dochodzi opłacanie audytorów itp itd i inwestycja która kosztowałaby normalnie 5mln, kosztuje 12. Takie są koszta biurokracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 09.07.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 to wersja oficjalna... nieoficjalnie i tak 3/4 "przetargów" z góry jest ustawiona a każdy przy okazji swoje musi zarobić. ile to razy słychać jak wykonawcy znacząco odbiegają od "standardów" i tak walą lewizny...nawet na "państwowywch" zamówieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.07.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 to wersja oficjalna... nieoficjalnie i tak 3/4 "przetargów" z góry jest ustawiona a każdy przy okazji swoje musi zarobić. ile to razy słychać jak wykonawcy znacząco odbiegają od "standardów" i tak walą lewizny...nawet na "państwowywch" zamówieniach. Bzdury. Tak było kiedyś ale ciemny lud nadal myśli , że wszystko się załatwia kopertami. Akurat biorę udział w przetargach od ponad 10 lat i nie ma już żadnego ustawiania. Tyle tylko, że zamawiający może wymagania dać duże w kwestii doświadczenia firmy ( np w ciągu ostatnich 5 lat 3 roboty na ileś tam mln zł). Wtedy automatycznie odpadają wszystkie Ziutki i Janusze którzy założyli biznes miesiąc wcześniej a już chcieliby najlepiej budować autostrady Frofo dobrze pisze widać w kwestiach prowadzenia firmy itp. Nikt nie będzie całego swojego życia ryzykował zarabiając tyle co pracownik (albo parę tyś więcej). Przy obecnym zapotrzebowaniu na pracowników na rynku ktoś dzisiaj pracuje w jednej firmie a jutro w innej i niczym nie odpowiada. Ty natomiast sraj pod siebie za każdym razem jak są opóźnienia w fakturach bo istnieje prawdopodobieństwo , że nie zapłacą . Poczekasz pół roku na płatność natomiast US nie będzie czekało nawet miesiąca tylko poblokuje konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 10.07.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) Człowieku skończ tyle pić i przestań pisać takie bzdury. Każda faktura dokumentowana no i nowy urząd + 10tyś etatów, który to będzie kontrolować? Wiesz ile to będzie kosztować? Wiesz ile to będzie nowych obowiązków dla inwestora (jakby teraz było ich mało)? Co Cię to obchodzi, że ktoś coś kupi/zrobi bez faktury za połowę mniej? Widzę, że w dupce się pali, skoro używasz z d... wziętych argumentów. Tyle mnie to obchodzi, że ja (w przeciwieństwie do ciebie) płacę podatki i niejako siłą rzeczy, mam więcej do powiedzenia na temat, na co idą moje pieniądze, aniżeli ty, Januszu biznesu, który myślisz tylko o tym, jak tu zachachmęcić, byle tylko tobie się rachunek zgadzał. Czyli co? Ja mam płacić podatki, a ty nie musisz? I cała reszta ludzi zatrudnionych legalnie, też musi płacić podatki do skarbu państwa, żebyś ty mógł tymi samymi drogami jeździć na budowę? A może tak bardzo dbasz o inwestorów, którzy ci kieszeń napełniają, że aż ci ich szkoda, że musieliby płacić za tę samą robotę 20% więcej? Ech... ty mój altruisto... egoisto... EDIT: I teraz postaw się na miejscu inwestora, który wybiera takie firmy Janusz&Nikt. A potem taki Janusz biznesu, bez podpisanej umowy, może się w każdej chwili wypiąć i odejść z budowy, bo co mu zrobisz, jak on coś źle wykona? Nic mu nie zrobisz, bo nie masz umowy. Ile to już takich przypadków na forum było opisywanych, że wykonawca ma w d... inwestora i stawia warunki? A chyba powinno być odwrotnie, nieprawdaż? No ale takim podejściem, jakie tu uskutecznia Frofo007, to my do niczego nie dojdziemy. Patologia. Edytowane 10 Lipca 2019 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 10.07.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Z mechanikami to już nie te czasy jak 5 lat temu. Teraz to już rzadkość, że którys chce dopłate jak sie poprosi o FV VAT. Oj, oj... obeszli to już dawno. Teraz w hurtowniach mają "lewe" konta pozakładane i tak jak wcześniej biorą części "na paragon". Być może w dużych miastach, kiedy nie znają klienta, wygląda to inaczej i wolą dać jednemu na trzech paragon. Ale w miasteczkach i na wsiach, gdzie ludzi się zna "z widzenia" wszystko idzie na lewo. I dopóki w tym kraju się nie wezmą za takich cfaniaczków, to ty i ja będziemy bulić na ich dzieci, samochody i domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 11.07.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Przeczytałem to wszystko jeszcze raz na spokojnie i nie sposób odmówić ci części racji, bo teraz zacząłeś pisać rozsądnie, w przeciwieństwie do wcześniejszych niektórych zdań i wypowiedzi. Twoje argumenty do mnie przemawiają, aczkolwiek mógłbym się czepić jeszcze paru kwestii, tylko że to już byłoby niepotrzebne kopanie się o pierdoły. Także możesz poczuć się moralnym zwycięzcą, chociaż wiem, że nie taki był twój zamiar Ja nie mam problemu z przyznaniem się do błędów. Pozdrawiam i dziękuję za rzeczową argumentację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Frofo - zasiedlanie budki jerzyka trwa ok. 2-3 lat. To jest czas potrzebny ptakom na oswojenie się z nowym siedliskiem. To nie jest tak, że zawieszą budkę w maju a dwa tygodnie później ptak jajka wysiaduje. To nie kury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 12.07.2019 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Mój dom budowala firrna, która do domu miała prawie 300km.. Po pierwsze daruj sobie polityczne przytczki w nos, to forum budowlane. Druga sprawa, to to co piszesz było przed boomem budowlanym. Robiłem wyceny budowy kilka miesięcy temu. Ja mam działkę w południowej części Wroclawia, a namiary miałem na murarzy z okolic Wrocławia (północ miasta). Nie byli zainteresowani budowa, dojazd 35-55 kilometrów to było dla nich za dużo. Argumentował to tym, że wokół ich miejsc zamieszkania mają tyle pracy, że nie muszą dojeżdżać. Naprawdę niektórym ciężko zrozumieć, że dziś rynek usług budowlanych wygląda zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.07.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Zaraz przyjdzie Arturo i napisze że jesteście nieudaczni ( I wyborcy PiSu) bo 8 lat temu u niego robiła ekipa z Rzeszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Nie, oni właśnie spod Radomia byli. A Arturo już przyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.07.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 No nie, mimo wszystko Arturo okazywał swój ból doopy z powodu pińcet plus jednak trochę bardziej wyrafinowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts