Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyciszyć piecyk gazowy?

precelik

Recommended Posts

Witam,

Mamy w piwnicy piecyk gazowy (typ junkers dwufunkcyjny) który grzeje wod do CO, problem w tym że jest głośno, bardzo zależy nam na wyciszeniu, zastanawiam się jak ten dźwięk się niesie.

Generalnie wyczaiłem ze nie chodzi o sam piecyk ale o pompkę - wbudowaną w obudowie piecyka, dźwięk niesie sie po rurach - instalacja jest miedziana. Zmniejszenie biegów pompki pomogło, ale i tak buczy.

Na dzień dzisiejszy mam takie pomysły:

- Wymiana części instalacji na PP (po takich rurach mniej niesie) lub nawet bardziej elastyczne pex. (jak nie da ciszy to całości)?

- Wyjecie pompki z piecyka i uruchomienie jej gdzieś poniżej piecyka podłączonej na tym samym obiegu ale na rurach pp (lub pex) bo obecnie cały piecyk buczy a wraz z nim wszystkie rury. Pytanie czy tak można czy piecyk się jakoś nie zepsuje?

- Wymienić piecyk lub pompkę tylko pytanie na co?

Pytanie co robić?

Wiem ze oba rozwiązania są nieprofesjonalnym rozwiązaniem, ale nie mam za bardzo pomysłu fachowiec nie za bardzo zrozumie problem dźwięku (jak przyszedł i to wszystko zainstalował to zostawił ustawione wszystko na maxa - czyli wyło)

• 2 weeks później...