pabllo-amator 13.02.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Witam, w weekend kupiłem nowy TV w jednym z elektromarketów i gratis był montaż TV na ścianie, z czego skorzystałem. Montaż odbył się wczoraj a ja dalej zastanawiam się czy wszystko jest prawidłowo zrobione. Dlatego też tutaj jestem. Telewizor to 49 cali o wadze około 14 kg. Uchwyt został zamontowany taki: http://m.ceneo.pl/56272537 Ściana na której został zamontowany TV to ściana betonowa (pomiędzy pokojem a klatką schodową). Kołki i śruby jakie były w zestawie i które zostały użyte to: Fischer SX 10 (8-6). Nie znam się na tym kompletnie dlatego podaje to co jest napisane na kołku. Zaniepokoiło mnie to że w zestawie były 4 kołki a Panowie użyli tylko trzech (dwa na górze, jeden na dole a pominięty został ten na środku uchwytu) i stwierdzili że na takiej ścianie betonowe trzy kołki to spokojnie wystarczą. TV wisi mniej więcej 1,5 metra od ziemi. TV wisi od wczoraj i jak na ten moment jest wszystko ok, uchwyt pracuje dobrze, nic nie trzeszczy itp. Czy jest się czego obawiać? Czy jednak wszystko jest dobrze zrobione? TV mało nie kosztował i nie chciałbym zobaczyć go na ziemi zwłaszcza że pod nim jest Xbox One X i PS4 Pro to straty byłyby większe. Oczami wyobraźni już widziałem jak TV spada i chciałem demontować go ze ściany. Na koniec dodam że uchwyt mimo iż ruchomy to przez większośc czasu będzie w jednej pozycji. Ruchomy będzie tylko w celu podłączenia nowego urządzenia czy większego sprzątania. Dziękuję za pomoc! Edytowane 13 Lutego 2019 przez pabllo-amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 18.02.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dołóż jeszcze po 3 kołki i TV na pewno nie spadnie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 21.03.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 jak w zestawie były 4 kołki i 4 otwory montażowe to powinny być zamontowane 4ry.Każdy uchwyt ma swoje dopuszczalne obciążenie, które jest oszacowane jedynie przy montazu prawidłowym - zgodnym z instrukcją i zaleceniami producenta.Robienie czegoś "bo i tak ściana to nie karton" to lenistwo, gdzie oszczędzając 2 minuty pracy w bliżej nieokreslonym czasie może powstać problem - oczywiście nie będzie to problem osób zajmujących się montażem. Prawdopodobieństwo, że coś się stanie jest raczej bardzo małe, tymbardziej, że jak sam zauważyłeś funkcja odchylania uchwytu używana będzie sporadycznie.Prawdopodobieństwo, że coś się stanie przy montazu zgodnym z zaleceniem producenta jest raczej zerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafiRuX 10.04.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 jak w zestawie były 4 kołki i 4 otwory montażowe to powinny być zamontowane 4ry. Każdy uchwyt ma swoje dopuszczalne obciążenie, które jest oszacowane jedynie przy montazu prawidłowym - zgodnym z instrukcją i zaleceniami producenta. Robienie czegoś "bo i tak ściana to nie karton" to lenistwo, gdzie oszczędzając 2 minuty pracy w bliżej nieokreslonym czasie może powstać problem - oczywiście nie będzie to problem osób zajmujących się montażem. Prawdopodobieństwo, że coś się stanie jest raczej bardzo małe, tymbardziej, że jak sam zauważyłeś funkcja odchylania uchwytu używana będzie sporadycznie. Prawdopodobieństwo, że coś się stanie przy montazu zgodnym z zaleceniem producenta jest raczej zerowe. Zgadzam się w zupelności. Owi fachowscy wykazali się prawdziwą niefrasobliwością i świadczy o ich lenistwie. Jeżeli producent przewiduje montaż przy użyciu 4 kołek - powinno sie ich tyle wykorzystać. Teraz, albo spadnie, albo nie - jeżeli tak, nie obciążysz producenta uchwytu. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 10.04.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 To zależy od ciężaru tematów poruszanych w tv. A na poważnie to jest dobrze z trzema śrubami. Przy tych rozstawach to śruba w środku i tak by nie pracowała a osłabiałaby niepotrzebnie ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 To zależy od ciężaru tematów poruszanych w tv. A na poważnie to jest dobrze z trzema śrubami. Przy tych rozstawach to śruba w środku i tak by nie pracowała a osłabiałaby niepotrzebnie ścianę. Z pierwszym zdaniem można się zgodzić. Z drugim nie do końca. Siły pionowe przekazują się na 3 lub na 4 śruby więc jakaś różnica jest. Ostatnie zdanie to bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Zaniepokoiło mnie to że w zestawie były 4 kołki a Panowie użyli tylko trzech (dwa na górze, jeden na dole a pominięty został ten na środku uchwytu) i stwierdzili że na takiej ścianie betonowe trzy kołki to spokojnie wystarczą. TV wisi mniej więcej 1,5 metra od ziemi. A jak było pokazane w instrukcji montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulep 23.04.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Przecież w zestawie jest instrukcja montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts