Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WM z wykorzystaniem istniejących kominów

Recommended Posts

Cześć.

Mieszkam w domu parter+ poddasze 130m po podłodze. Na parterze mam kuchnio salon, sypialnie i łazienkę. Na górze jest łazienka i 3 sypialnie. W każdym pomieszczeniu (oprócz wiatrołapu oraz holu na górze i na dole) pod sufitem mam kratkę wentylacyjną podłączona do jednego z dwóch kominów. Na dolnym holu przy podłodze mam nawiew z GWC. Z GWC nawet latem czuć znaczny strumień powietrza. W zimę nie ma potrzeby otwierania okien. Będę instalować pompę ciepła, więc myślę o kupnie rekuperatora, aby ciepło nie uciekało do nieba. Na pompę jak i rekuperator mogę mieć bardzo atrakcyjne dofinansowanie (80%).

Rekuperator planuje umieścić w piwnicy. Konkretnie to chcę zrobić cały jeden komin (łazienkowy) jako wyciąg, a drugi komin jako nawiew. Kominy są od siebie o niecała 6m. Kratki mam regulowane, więc myślę, że bez żadnych skrzynek, itp dałoby się jakoś ustawić, żeby w każdą kratkę dmuchało świeżym powietrzem. Domyślam się, że nie będzie super efektu, ale powinno być chyba i tak o wiele lepiej niż mam teraz?

Ewentualnie do dolnej sypialni 2 os mogę zrobić pod schodami mały nawiew (teraz jest wywiew), ale byłby on ok 1m powyżej podłogi.

Do kominów dostałbym się od strony strychu i szczelnie zatkał pianą.

Co o tym myślicie?

Operacja kosztowałaby max 1500zł

pzdr

wwqr.jpgBez tytułu.jpg

Mam podobnie zrobione, to znaczy wykorzystałem kanały WG do zrobienia WM, dom ma prawie 30 lat.

Czy w kominach masz tylko po jednym kanale?

Pamiętaj, w pokojach daje się nawiewy nie wywiewy. Na poddaszu masz możliwość przeciągnięcia strychem kanału do nawiewu do sypialni. Na poddaszu dałbym dodatkowy wywiew na korytarzu i stryszkiem do komina wywiewnego podłączył. Z tym wywiewem z kuchni to trochę nie tak, Trzeba zrobić tam wywiew a tylko okap na zewnątrz ewentualnie, ale według mnie może być podłączony do rekuperacji. Będą tego odradzać ze względu na tłuszcze itp ale to nie jest tak do końca prawda. Z kuchni pociągnij wywiew przez wiatrołap.

Mam podobnie zrobione, to znaczy wykorzystałem kanały WG do zrobienia WM, dom ma prawie 30 lat.

Pamiętaj, w pokojach daje się nawiewy nie wywiewy. Na poddaszu masz możliwość przeciągnięcia strychem kanału do nawiewu do sypialni. Na poddaszu dałbym dodatkowy wywiew na korytarzu i stryszkiem do komina wywiewnego podłączył. Z tym wywiewem z kuchni to trochę nie tak, Trzeba zrobić tam wywiew a tylko okap na zewnątrz ewentualnie, ale według mnie może być podłączony do rekuperacji. Będą tego odradzać ze względu na tłuszcze itp ale to nie jest tak do końca prawda. Z kuchni pociągnij wywiew przez wiatrołap.

Też będę robim WM na bazie kanałów wentylacyjnych w kominach. Mam pytanie, czy podciągałeś rury od WM do samych kratek i czy rury były ocieplane w kominie wentylacyjnym?

Też będę robim WM na bazie kanałów wentylacyjnych w kominach. Mam pytanie, czy podciągałeś rury od WM do samych kratek i czy rury były ocieplane w kominie wentylacyjnym?

Nie wszędzie się dało się wciągnąć rur, w kominach nie ocieplałem. W jednym kominie, gdzie pozostał jeden kanał WG z piwnicy zastosowałem w kanałach aluminiowe rękawy rozprężne, ponieważ zauważyłem, że są "przedmuchy" pomiędzy kanałami i WM zaciągała "lewe powietrze" z kanału WG. Generalnie mam jednym kominem wielokanałowym nawiew i tu wszystkie kanały są nawiewne więc nie ma problemu z "przedmuchami" a drugi komin jest wywiewny i tu właśnie był problem o którym pisałem. Część kanałów jest dorobionych na nieocieplonym strychu do pomieszczeń znajdujących się pod nim. Rekuperator jest na strychu w technicznym małym ocieplonym pomieszczeniu.

Nie wszędzie się dało się wciągnąć rur, w kominach nie ocieplałem. W jednym kominie, gdzie pozostał jeden kanał WG z piwnicy zastosowałem w kanałach aluminiowe rękawy rozprężne, ponieważ zauważyłem, że są "przedmuchy" pomiędzy kanałami i WM zaciągała "lewe powietrze" z kanału WG. Generalnie mam jednym kominem wielokanałowym nawiew i tu wszystkie kanały są nawiewne więc nie ma problemu z "przedmuchami" a drugi komin jest wywiewny i tu właśnie był problem o którym pisałem. Część kanałów jest dorobionych na nieocieplonym strychu do pomieszczeń znajdujących się pod nim. Rekuperator jest na strychu w technicznym małym ocieplonym pomieszczeniu.

Cenna uwaga z tymi przedmuchami :) Czyli jednak lepiej spuszczać rury do samej kratki, mam nadzieję że się da :) Na poddaszu też mogę dorobić kanały, ale mam strop betonowy i nie chcę robić armagedonu w chałupie :)

Cenna uwaga z tymi przedmuchami :) Czyli jednak lepiej spuszczać rury do samej kratki, mam nadzieję że się da :) Na poddaszu też mogę dorobić kanały, ale mam strop betonowy i nie chcę robić armagedonu w chałupie :)

Jeżeli rozchodzi się o armagedon to najpierw wiercisz cienki otwór od spodu w towarzystwie odkurzacza. Potem podstawiasz pudełko kartonowe od spodu tak aby przylegało do sufitu można go jeszcze okleić. Kogoś do trzymania a lepiej deseczka i podstawić stempelkiem. I dawaj z góry wiertełkiem dookoła a potem resztę i gotowe. Trochę może się nakurzyć, ale idzie wytrzymać.

Kominy mam schiedel 18+W, czyli pojedynczy wentylacyjny + spalinowy (wymiar wentylacyjny 10x26cm). Spalinowa część tego od strony łazienek (czyli ta co planuje wywiew) pracuje narazie z kotłem, ale niebawem zostanie on odłączony. Część spalinowa drugiego komina jest obecnie podłączona pod okap kuchenny.

W niezamieszkanym pokoju na poddaszu nawiewu nie planuje robić- wywiew, albo nic (za daleko).

Jeśli chodzi o sypialnie 2 osób na parterze to jak pisałem mogę przejść rurą pod schodami i wyszedłbym na wysokości max 120cm. Sypialnia ma niecałe 11m2 i nie wiem czy to będzie komfortowe? Teoretycznie można dać kolano do góry i przejść wyżej, ale żona nie zechce takiej ozdoby...

Na górnym holu mogę łatwo zrobić wywiew- przejść nad szafą w pokoju niezamieszkałym, ale wyciąg znajdowałby się przy drzwiach łazienkowych. Nie wiem czy warto tak robić, bo łazienka i tak zaciągałaby powietrze?

Wyciąg z kuchni to niestety problematyczna sprawa i chyba też muszę odpuścić.