pawelek321 13.02.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Cześć. Mieszkam w domu parter+ poddasze 130m po podłodze. Na parterze mam kuchnio salon, sypialnie i łazienkę. Na górze jest łazienka i 3 sypialnie. W każdym pomieszczeniu (oprócz wiatrołapu oraz holu na górze i na dole) pod sufitem mam kratkę wentylacyjną podłączona do jednego z dwóch kominów. Na dolnym holu przy podłodze mam nawiew z GWC. Z GWC nawet latem czuć znaczny strumień powietrza. W zimę nie ma potrzeby otwierania okien. Będę instalować pompę ciepła, więc myślę o kupnie rekuperatora, aby ciepło nie uciekało do nieba. Na pompę jak i rekuperator mogę mieć bardzo atrakcyjne dofinansowanie (80%). Rekuperator planuje umieścić w piwnicy. Konkretnie to chcę zrobić cały jeden komin (łazienkowy) jako wyciąg, a drugi komin jako nawiew. Kominy są od siebie o niecała 6m. Kratki mam regulowane, więc myślę, że bez żadnych skrzynek, itp dałoby się jakoś ustawić, żeby w każdą kratkę dmuchało świeżym powietrzem. Domyślam się, że nie będzie super efektu, ale powinno być chyba i tak o wiele lepiej niż mam teraz? Ewentualnie do dolnej sypialni 2 os mogę zrobić pod schodami mały nawiew (teraz jest wywiew), ale byłby on ok 1m powyżej podłogi. Do kominów dostałbym się od strony strychu i szczelnie zatkał pianą. Co o tym myślicie? Operacja kosztowałaby max 1500zł pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.02.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Mam podobnie zrobione, to znaczy wykorzystałem kanały WG do zrobienia WM, dom ma prawie 30 lat. Czy w kominach masz tylko po jednym kanale?Pamiętaj, w pokojach daje się nawiewy nie wywiewy. Na poddaszu masz możliwość przeciągnięcia strychem kanału do nawiewu do sypialni. Na poddaszu dałbym dodatkowy wywiew na korytarzu i stryszkiem do komina wywiewnego podłączył. Z tym wywiewem z kuchni to trochę nie tak, Trzeba zrobić tam wywiew a tylko okap na zewnątrz ewentualnie, ale według mnie może być podłączony do rekuperacji. Będą tego odradzać ze względu na tłuszcze itp ale to nie jest tak do końca prawda. Z kuchni pociągnij wywiew przez wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Mam podobnie zrobione, to znaczy wykorzystałem kanały WG do zrobienia WM, dom ma prawie 30 lat. Czy w kominach masz tylko po jednym kanale? Pamiętaj, w pokojach daje się nawiewy nie wywiewy. Na poddaszu masz możliwość przeciągnięcia strychem kanału do nawiewu do sypialni. Na poddaszu dałbym dodatkowy wywiew na korytarzu i stryszkiem do komina wywiewnego podłączył. Z tym wywiewem z kuchni to trochę nie tak, Trzeba zrobić tam wywiew a tylko okap na zewnątrz ewentualnie, ale według mnie może być podłączony do rekuperacji. Będą tego odradzać ze względu na tłuszcze itp ale to nie jest tak do końca prawda. Z kuchni pociągnij wywiew przez wiatrołap. Też będę robim WM na bazie kanałów wentylacyjnych w kominach. Mam pytanie, czy podciągałeś rury od WM do samych kratek i czy rury były ocieplane w kominie wentylacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.02.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Też będę robim WM na bazie kanałów wentylacyjnych w kominach. Mam pytanie, czy podciągałeś rury od WM do samych kratek i czy rury były ocieplane w kominie wentylacyjnym? Nie wszędzie się dało się wciągnąć rur, w kominach nie ocieplałem. W jednym kominie, gdzie pozostał jeden kanał WG z piwnicy zastosowałem w kanałach aluminiowe rękawy rozprężne, ponieważ zauważyłem, że są "przedmuchy" pomiędzy kanałami i WM zaciągała "lewe powietrze" z kanału WG. Generalnie mam jednym kominem wielokanałowym nawiew i tu wszystkie kanały są nawiewne więc nie ma problemu z "przedmuchami" a drugi komin jest wywiewny i tu właśnie był problem o którym pisałem. Część kanałów jest dorobionych na nieocieplonym strychu do pomieszczeń znajdujących się pod nim. Rekuperator jest na strychu w technicznym małym ocieplonym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Nie wszędzie się dało się wciągnąć rur, w kominach nie ocieplałem. W jednym kominie, gdzie pozostał jeden kanał WG z piwnicy zastosowałem w kanałach aluminiowe rękawy rozprężne, ponieważ zauważyłem, że są "przedmuchy" pomiędzy kanałami i WM zaciągała "lewe powietrze" z kanału WG. Generalnie mam jednym kominem wielokanałowym nawiew i tu wszystkie kanały są nawiewne więc nie ma problemu z "przedmuchami" a drugi komin jest wywiewny i tu właśnie był problem o którym pisałem. Część kanałów jest dorobionych na nieocieplonym strychu do pomieszczeń znajdujących się pod nim. Rekuperator jest na strychu w technicznym małym ocieplonym pomieszczeniu. Cenna uwaga z tymi przedmuchami Czyli jednak lepiej spuszczać rury do samej kratki, mam nadzieję że się da Na poddaszu też mogę dorobić kanały, ale mam strop betonowy i nie chcę robić armagedonu w chałupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.02.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Cenna uwaga z tymi przedmuchami Czyli jednak lepiej spuszczać rury do samej kratki, mam nadzieję że się da Na poddaszu też mogę dorobić kanały, ale mam strop betonowy i nie chcę robić armagedonu w chałupie Jeżeli rozchodzi się o armagedon to najpierw wiercisz cienki otwór od spodu w towarzystwie odkurzacza. Potem podstawiasz pudełko kartonowe od spodu tak aby przylegało do sufitu można go jeszcze okleić. Kogoś do trzymania a lepiej deseczka i podstawić stempelkiem. I dawaj z góry wiertełkiem dookoła a potem resztę i gotowe. Trochę może się nakurzyć, ale idzie wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 14.02.2019 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Mam podobnie zrobione, to znaczy wykorzystałem kanały WG do zrobienia WM, dom ma prawie 30 lat. Czy w kominach masz tylko po jednym kanale? Pamiętaj, w pokojach daje się nawiewy nie wywiewy. Na poddaszu masz możliwość przeciągnięcia strychem kanału do nawiewu do sypialni. Na poddaszu dałbym dodatkowy wywiew na korytarzu i stryszkiem do komina wywiewnego podłączył. Z tym wywiewem z kuchni to trochę nie tak, Trzeba zrobić tam wywiew a tylko okap na zewnątrz ewentualnie, ale według mnie może być podłączony do rekuperacji. Będą tego odradzać ze względu na tłuszcze itp ale to nie jest tak do końca prawda. Z kuchni pociągnij wywiew przez wiatrołap. Kominy mam schiedel 18+W, czyli pojedynczy wentylacyjny + spalinowy (wymiar wentylacyjny 10x26cm). Spalinowa część tego od strony łazienek (czyli ta co planuje wywiew) pracuje narazie z kotłem, ale niebawem zostanie on odłączony. Część spalinowa drugiego komina jest obecnie podłączona pod okap kuchenny. W niezamieszkanym pokoju na poddaszu nawiewu nie planuje robić- wywiew, albo nic (za daleko). Jeśli chodzi o sypialnie 2 osób na parterze to jak pisałem mogę przejść rurą pod schodami i wyszedłbym na wysokości max 120cm. Sypialnia ma niecałe 11m2 i nie wiem czy to będzie komfortowe? Teoretycznie można dać kolano do góry i przejść wyżej, ale żona nie zechce takiej ozdoby... Na górnym holu mogę łatwo zrobić wywiew- przejść nad szafą w pokoju niezamieszkałym, ale wyciąg znajdowałby się przy drzwiach łazienkowych. Nie wiem czy warto tak robić, bo łazienka i tak zaciągałaby powietrze? Wyciąg z kuchni to niestety problematyczna sprawa i chyba też muszę odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.02.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Mam taki patent u siebie (WM wykorzystujące stare kanały WG). Poszukaj w moich starych postach, kiedyś dosyć dokładnie opisywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts