jkazan 13.02.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Hej, mam zamontowane sprzęgło hydr. jak na załączonym zdjęciu i wg mnie ostatnio źle działa. Sytuacja z dziś: temperatura na kotle 65 stopni. Temperatura na wejściu do sprzęgła ~65 stopni. Temperatura na zasilaniu za sprzegłem 16 stopni (górny termometr na zalaczonym zdjeciu). Temperatura na powrocie na wyjsciu ze sprzegla 18 stopni. Mam dwa obiegi /podłogówka + grzejniki/ i w dwóch obiegach przepływomierze otwarte w 100%, pompy włączone i temp. na zegarach w tych obiegach okolo 20stopni. Brakuje duzo do wymaganej. Zmienilem jeszcze ustawienia w kotle na drugim obiegu (2 grzejniki w garazu + 2 grzejniki drabinkowe w lazienkach) wymagana temperatura 40 stopni. Temperatura na wyjsciu ze sprzegła podniosla sie o 1 stopien i tyle!! Dlaczego tak to wyglada? Krecilem odpowietrznikiem w sprzegle - nic sie nie odpowietrzalo! To niby automatyczny odpowietrznik - jak ma go zostawic - odkrecony do samej góry? Przy uruchomionym kotle spuscilem wode ( z 2-3 litry) zaworem spustowym na sprzegle; cisnienie w obiegu spadlo do prawie zera; chwilowo skoczyła temperatura do 22 stopni na zasilaniu za sprzeglem. Po uzupelnieniu wody po 2-3 min wrocila do 16 stopni. Wczesniej to byla normana sytuacja, ze na zegarach na sprzegle byla temp powyzej 50 stopni na zasilaniu, na powrocie zdarzalo sie i 60 stopni. Co tu zrobic? To wina sprzegła? PS Zdjecie 1 i 2 tylko dla pokazania jak wyglada instalacja - zdjecia byly robione duzo wczesniej Zdjecie Przechytywanie - czy ten zawór ma byc odkrecony czy zakrecony bo juz zglupialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.02.2019 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Wina sprzęgła to to nie jest, tam się nie ma co zepsuć, nie masz przepływu czynnika przez sprzęgło (woda z kotła do niego nie dopływa). Albo winna jest pompa widoczna na 3 zdjęciu (nie działa?), albo zawór 3D umieszczony bezpośrednio nad pompą (ochrona temp. powrotu - zaciął się? na krótkim obiegu). Jeśli powrót do kotła (między wspomniana pompą a kotłem) jest zimny to nie działa pompa, jeśli gorący - zepsuty zawór 3d. Edytowane 13 Lutego 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.02.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 może filtr się zatkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 14.02.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 (edytowane) Jaki jest typ zaworu 3D przed sprzęgłem i jaką pełni funkcję?Do instalacji pompowych nie stosuje się zaworów zwrotnych klapowych.Zła lokalizacja zaworów zwrotnych w obiegach podłogówki i grzejników Edytowane 14 Lutego 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 14.02.2019 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Mam: 3-D na powrocie to*ESBE_ VTC422_Zawór_ termostatyczny Sprzęgło to*AFRISO_BLH_70kW_ocieplone_sprzęgło. Pompa IBO - taka jak na zdjeciu Czy zawór*co idzie od 3-D ma byc odkrecone czy zakrecone? /zaznaczyłem znakiem zapytania na rysunku/. Czy*spuszczenie wody z sprzegła zaworem spustowym sprzegla cos pomoze? Ile tej wody spuszczac? Moze zawór 3-D mam zle usawiony? Moze pomp cyrkulacyjna zle ustawiona? Wina sprzęgła to to nie jest, tam się nie ma co zepsuć, nie masz przepływu czynnika przez sprzęgło (woda z kotła do niego nie dopływa). Albo winna jest pompa widoczna na 3 zdjęciu (nie działa?), albo zawór 3D umieszczony bezpośrednio nad pompą (ochrona temp. powrotu - zaciął się? na krótkim obiegu). Jeśli powrót do kotła (między wspomniana pompą a kotłem) jest zimny to nie działa pompa, jeśli gorący - zepsuty zawór 3d. Jutro to sprawdze i dam znac. Wydaje mi sie jednak, ze slychac jak pracuje pompa cyrkulacyjna wiec powinna chodzic. może filtr się zatkał? gdzie ten filtr jest? W sprzegle? Jak go przeczyscic? Jaki jest typ zaworu 3D przed sprzęgłem i jaką pełni funkcję?Do instalacji pompowych nie stosuje się zaworów zwrotnych klapowych.Zła lokalizacja zaworów zwrotnych w obiegach podłogówki i grzejników Zawór 3-D to ESBE_ VTC422 50-70. Funkcja ochrony powrotu. Ktore to zawory zwrotne klapowe? Zawory zwrotne w obiegach podłogówki i grzejników powinny byc przed pompami? Tak jak dałem na zdjeciu w kólkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 14.02.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Czy zawór*co idzie od 3-D ma byc odkrecone czy zakrecone? /zaznaczyłem znakiem zapytania na rysunku/. Czy*spuszczenie wody z sprzegła zaworem spustowym sprzegla cos pomoze? Ile tej wody spuszczac? Moze zawór 3-D mam zle usawiony? Moze pomp cyrkulacyjna zle ustawiona? Tego zaworu w ogóle nie powinno tam być, jego zakręcenie w takiej konfiguracji może spowodować uszkodzenie pompy. Więc jeśli już tam jest to powinien udawać, że go nie ma, czyli być odkręcony. Nie szukaj problemu w sprzęgle, nie spuszczaj wody, to bez sensu. Według mnie woda w ogóle nie krąży (problem z pompą lub jej sterowaniem, lub zakręcony zawór o który pytałeś), albo krąży w krótkim obiegu (kocioł, bypass, zawór 3d, kocioł) i omija sprzęgło (problem z zaworem 3D). Łatwo to sprawdzić, jak powrót ma wysoką temperaturę a sprzęgło zimne, to winny zawór 3D. Jak powrót też zimny, to problem z pompą, jej sterownikiem, zakręconym zaworem na bypassie, albo rzeczywiście zapchanym filtrem - nie pytaj gdzie on jest, zwykle jest przed pompą, ale na zdjęciach go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.02.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Sprawdź czy rura powrotu do kotła za zaworem 3-d jest ciepła...... tzn. czy ma te 50 - 70*C.Jeśli tak to całe zasilanie krąży tym krótkim obiegiem i omija sprzęgło.Jeśli powrót nie ma temperatury to oznacza winną pompę lub filtr.Możesz spróbować wyczyścić sitko w pompie ale lepiej zawołaj fachowca który to wszystko ogarnie.Poza tym sprawdź zawór 3-drogowy który masz. Według mnie to on mógł zamknąć się lub zblokował obieg przez sprzęgło i całość wody płynie przez krótki obieg przed sprzęgłem. Nie wiem jaką masz na nim nastawioną temperaturę ale można ją regulować pomiędzy 50 - 70*C. Tylko wtedy gdy temperatura na zasilaniu kotła osiągnie tą nastawioną, zaczyna się on otwierać przymykając obwód bypassu i zasilać instalację grzewczą i sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 19.02.2019 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 OK. Rozumiem. Dzis kombinowałem i chyba już wiem gdzie jest bład.* Na piecu temperatura 65. Pompa kotlowa 3 bieg i znowu temp na sprzegle: zasilanie i powrót około 20C. Na początek odkręciłem cały zawór na sprzegle /to co w kółku na zdjęciu/ i sie okazało, ze tam w ogole cisnienia nie ma. Woda tylko delikatnie kapała. Czyli wyszlo na to jak sugerowlaiscie, ze ciepla woda z kotla krązy tylko w krótkim obiegu /bypass/. Zawór ESBE miałem w pozycji jak na zdjeciu Esbe_1 /myslalem, ze te polozenie pokretla to 50stopni/. Po przekreceniu pokretla do pozycji jak na zdjeciu Esbe_2 /nie wiem jaka temp jest w tym ustawieniu/ temperatury na sprzegle zaczely gwaltownie rosnac czyli poszlo cisnienie na wejscie; ciepla woda zaczela zasilac cala instalcje!! I wszystko zaczelo chodzic jak trzeba! I tyle* temacie PS. Czy to normalne, ze zawór z obiegu podłogówki jest czesciowo otwarty a pompa wyłaczona - zdjecia Podł_1 i Podł_2 PS. Pompe kotlowa ustawilem na bieg 2. Przy 3 była mocno goraca. PS. Na wczesniejszym zdjeciu*rury sa owiniete czyms niebieskiem i czerwonym? Co to jest? Specjalna tasma / termoizolacja? Jak sie nazywa? Chcialbym tak zrobic u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 (edytowane) Według instrukcji i DTR do zaworu to jest on od 50 do 70*C.Jeśli wcześniej działało to mógł się on po prostu zawiesić bo nikt chyba go nie przekręcał. Ustawienie 50*C jak i inne powoduje że jest on na 100% otwarty dla obiegu bypass i dopiero po przekroczeniu na zasilaniu owych 50*C zaczyna on się pomału otwierać czyli puszczać obieg na sprzęgło.Radzą przyjżeć się mu przez najbliższy okres i gdy będzie się to powtarzać wezwać fachowca w celu wymiany. To nie taśma tylko otulina do rur.Jest ogólnie stalowa lub niebieska i czerwona odpowiednio aby rozróżnić do zasilania i powroty.Do dostania w każdym markecie budowlanymnp:https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/akcesoria-zasilajace/izolacja/otulina-noma-15-mm-x-1-m.html Edytowane 20 Lutego 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts