krzysztofh 18.10.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Proszę o poradę ze wskazaniem art. w konkretnych przepisach w następującej kwestii:czy wolno palić na działce ogniska i spalać w nich ....? Te kropki nie sa bezzasadne, gdyż słyszałem od znajomego, że na działkach można spalać produkty na niej wyprodukowane czyli np trawę i chwasty (nie chodzi mi oczywiście o wypalanie trawy a jedynie o siano). Nie wolno natomiast produktów sprowadzonych na nią czyli np. deski papiery itp.Czy to ktoś potwierdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.10.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Krzysztofh O ogniskach już było http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28816 Jeśli chodzi o przepisy to poczytaj sobie: Ustawę Dz.U.2001.62.628 Odpady. Art. 13. 1. Odzysk lub unieszkodliwianie odpadów może odbywać się tylko w miejscu wyznaczonym w trybie przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym w instalacjach lub urządzeniach, które spełniają określone wymagania, z zastrzeżeniem ust. 2-4a. 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do: 1) posiadaczy odpadów prowadzących odzysk za pomocą działań określonych jako R10 w załączniku nr 5 do ustawy, 2) osób fizycznych prowadzących kompostowanie na potrzeby własne. 3. Dopuszcza się spalanie pozostałości roślinnych, poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli spalanie to nie narusza odrębnych przepisów. 4. Jeżeli spalanie odpadów ze względów bezpieczeństwa jest niemożliwe w instalacjach lub urządzeniach przeznaczonych do tego celu, wojewoda może zezwolić na spalanie poza instalacjami lub urządzeniami, określając w drodze decyzji miejsce spalania, ilość odpadów, warunki spalania danego rodzaju odpadu oraz czas obowiązywania tej decyzji. Możesz sobie teraz spalać na spokojnie deski, gałezie, liście, trawę itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 18.10.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 oczywiście - Dopuszcza się spalanie pozostałości roślinnych, poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli spalanie to nie narusza odrębnych przepisów - więc jeśli np. prazydent miasta wyda rozporządzenie że nie wolno - to chyba nie wolno.....a ja wtedy liście na gril i sobię będę "z grila " liście wypalać - co to kogo obchodzi na czym kiełbaskę piekę......albo czy wogóle piekę na nim kiełbaskę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 18.10.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Ja mam bekę 200l,na dole ponacinałem w koło i w niej spalam chwasty,resztki desek,trociny z pod piły nawet nie kopci za bardzo(czasami jakaś reklamowka się trafi albo inny kawałek folii czy plastiku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 18.10.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 przepisy przepisami, prezydent prezydentem ale nie zapominajcie o sasiadach... ja palac mokre kartony z okien dachowych (bialy dym) mialem juz spiecie z sasiadem ktoremu to przeszkadzalo ;((( na szczescie czuly sasiad mieszka 300m odemnie ale na nieszczescie jest prawnikiem )) tomek ps. nie przejolem sie tym zbytnio, dalej uwazam, ze jak bede chcial to bede palil na swojej posejsi co bede chcial - oczywiscie bez przesady (opony, smola itd)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 18.10.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 ...żonę sąsiada jako czarownicę... Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.10.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 oczywiście - Dopuszcza się spalanie pozostałości roślinnych, poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli spalanie to nie narusza odrębnych przepisów - więc jeśli np. prazydent miasta wyda rozporządzenie że nie wolno - to chyba nie wolno.....a ja wtedy liście na gril i sobię będę "z grila " liście wypalać - co to kogo obchodzi na czym kiełbaskę piekę......albo czy wogóle piekę na nim kiełbaskę..... Jako odrębne przepisy należy tu rozumieć nie "dekret" prezydenta, wójta, busrmistrza itp. tylko chodzi o przepisy ochrony pożarowej cobyś nie robił tego zbyt blisko zabudowań, lasu itp. Dzwoniłem w tej sprawie do urzędu gminy i powiedzieli że nie ma żadnych "dekretów" i wolno palić. Tylko pani inspektor bardzo mnie prosiła abym nie palił desek po budowie bo ona chętnie weźmie bo nie ma czym w piecu palić i oddałem przy okazji mam teraz "dojście" w gminie do ochrony środowiska Aha jeszcze jedno pani inspektor powiedziała że papiery i tekturę też można palić i się do tego nie czepia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 18.10.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 no ja jestem na etapie gromadzenia filii po styropianachoraz welnach (docieplenie poddasza, budynku na zewnatrz)...co z tym robic? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.10.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Sarwa No niestety na koniec budowy trzeba zamówić kontener na śmieci . Palenie folii plastików itp. to juz przesada. 300 PLN należy odżałować niech śmieciarze zabierają.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 18.10.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 [quote name="inwestor Jako odrębne przepisy należy tu rozumieć nie "dekret" prezydenta, wójta, busrmistrza itp. tylko chodzi o przepisy ochrony pożarowej cobyś nie robił tego zbyt blisko zabudowań, lasu itp. [/quote] chyba inwestor że prezydent miasta wydał rozporządzenie o zakazie rozpalania ognisk na terenie miasta - rozpalajac w tym momencie ognisko nawet zgodnie z przepisami ppoż narażasz się na mandat ...Dotyczy to oczywiście tylko gmin/miast gdzie takie rozporzadzenie zostalo wydane - z tego co słyszałem to jest coś takiego w Rudzie Śąskiej... to że ty dzwoniłeś do swojego UMG nie znaczy że nigdzie indziej takie przepisy wprowadzone nie są a stwerdzenie "odrębnych przepisów" dotyczy także przepisów miejscowych tj. obowiązujących na terenie danej gminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.10.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Snowdwarf Oczywiście ja pisałem o swojej gminie i najlepiej aby każdy dowiedział sie u siebie czy nie ma "dekretów" w tej sprawie. U mnie ograniczeniem sa tylko przepisy p-poż. A z tymi zakazami to nie jest tak prosto je wydać. Bo z jednej strony jest obowiazek utrzymania porządku i niby co z takimi resztkami roslinnymi robić ???. A jak prezydent bedzie wydawał taki zakaz to zaraz ludzie sie buntują i władza się boi o wynik wyborów Był już w mojej gminie taki porzadnicki co ludziom nawat wezwania rozsyłał że maja posprzatać. I co ??? nawet do końca swojej kadencji się nie ostał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 18.10.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 może i nie prosto - ale (z tego co słyszalem) w Rudzie Śląskiej są już 2gi rok...nie wypala się praktycznie nie, wszystkie odpady z parków, rozdrobnione gałęzie gdzieś wywożą - nie wiem czy nie mają po prostu kompostowni...---jednak rozporządzenie obowiązuje też tych którzy mają dzialki pracownicze czy nawet osoby z ogrodami przy domach... i tyle...---w zabrzu jest kompostownia, miasto prowadzi też zbiórkę odpadów zielonych - ale za worki do segregacji zielonego placisz osobno...dlatego mieszkańcy wolą je do parku wypier...niż płacić jeszcze raz za wywóz...a ja kupuję co roku 10 worków na zielone i wrzucam tam to czego się spalić nie da - głownie trawę po koszeniu, jakieś zielone chwasty...natomiast liście z drzew poprostu palę i tyle...i tak jest dobrze...---a jak i u nas zakazą palenia ognisk to ędę dalej wypalał liście tyle że na grilu........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 18.10.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ogniska... Kiedyś mi się obiło, że każde ognisko trzeba zgłosoć straży pożarnej, bo jeżeli ktoś widząc dym zadzwoni, że pożar, to palącego obciążają kosztami... Czy ktoś z Was słyszał o tym i może mi podać namiary na ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 19.10.2004 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 to by znaczyło że jak ktoś grila robi to tez musi zglaszać - przecie jak ktoś zza domu dymi to nie widać czy ognisko czy gril czy samochod tak kopci...------chyba nie ma takiego przepisu - nie spotkalem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 19.10.2004 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Panie i Panowie pomyślcie na chłopski rozum:gdyby tak było że trzeba zgłaszać każde ognisko toz telefon do straży by się urwał,bo częśc zgłasza a częsc zdwoni bo się pali.Jeżeli ktokolwiek z Was zobaczy pożar na pewno nie pomyli go z ogniskiem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.10.2004 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Serdeczne dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts