Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osiem puszek w dwóch rzedach

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje przygotować osadzenie 8 puszek w dwóch rzędach, tak aby później dało się założyć ramki. Ładnie wszystko odmierzyłem, wywierciłem otwory otwornicą. Niestety środek się skruszył, wszystko lata, trudno teraz ustawić obydwa rzędy puszek żeby były równo. Obawiam się, że jak tynkarze będą je oprawiać to się nie przyłożą i wyjdzie kicha.

Stąd moje pytanie: czy są jakieś patenty na równe oprawienie puszek w konfiguracji 4x2? A może da się dostać taką puszkę w całości?

Zrobiłbym sztywny zestaw skręcając z płaskownikiem czy kątownikiem taki zestaw i obsadził na goldbandzie.

Przemyśl pospinanie tego - bo jak nie przeznaczysz jednej czy dwóch puszek w takim zestawie na złączki to ciężko to będzie spiąć.

Ze spięciem nie bedzie problemu, kabelki ładnie dochodzą, połowa to gniazda multimedialne.

Patent z płaskownikiem właśnie gdzieś widziałem, ogólnie do osadzania puszek. Zastanawiałem się czy jeszcze jeszcze nie zapiankować tyłu, tak, żeby tynkarze mieli do osadzenia całą gotową konstrukcję. Skręcam na płaskownikach, kładę na czymś płaskim, przyciskam czymś ciężkim i wstrzykuję pianę między puszki.

Mam i jedne i drugie, problem jest w tym jak połączyć rzędy ze sobą. Gdyby były puszki łączone, ale z klikami w dwóch kierunkach

To też widziałem dokładnie o coś takiego mi chodzi (no w sumie nie końca bo ta jest do rigipsów, potrzebuje takiej https://onninen.pl/pl-PL/puszka-podtynkowa-szesciopolowa-6x60-mm-multiwall-pomaranczowy-m6x60f-33310008-simet,CEM631) tylko, że ośmiopolowej.

Skręcam na płaskownikach, kładę na czymś płaskim, przyciskam czymś ciężkim i wstrzykuję pianę między puszki.

IMO lepiej wypełnić goldbandem - będzie sztywniejsze.

A co do spinania - jak do każdej puszki kabel wejdzie z zewnątrz - to OK. Nie będzie problemu. Ale jak chcesz ciągnąć z jednej do drugiej, to przetestuj na sucho razem z montażem gniazd.

U mnie puszki osadzają tynkarze

U mnie też. Twierdzili, że elektryk nie będzie w stanie dopasować głębokości obsadzenia - że to oni wiedzą, jak gruby będzie w tym miejscu tynk, a to zależy, jak ściana jest prosta i od tego, jaki rodzaj tynku będzie.

U mnie też. Twierdzili, że elektryk nie będzie w stanie dopasować głębokości obsadzenia - że to oni wiedzą, jak gruby będzie w tym miejscu tynk, a to zależy, jak ściana jest prosta i od tego, jaki rodzaj tynku będzie.

Dokładnie tak samo u mnie powiedzieli.

Takich wątków kto ma obsadzać puszki widziałem na forum przynajmniej kilka i w żadnym nie było jednoznacznego powiedzenia elektryk czy tynkarz. Zdania są podzielone, jedno i drogie rozwiązanie ma swoje wady i zalety, więc myślę że wałkowanie tego po raz setny nie ma sensu.