marcinx00 16.02.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Witam w domu będę miał 100% podłogówki myślałem sobie aby w łazience zrobić grzejnik drabinkowy dodatkowy, chciałem kupić typowy elektryczny do suszenia ręczników ale mam jeszcze możliwość poprowadzenia rurek prosto do rozdzielacza podłogówki czy takie rozwiązanie było by dobre ? w rozdzielacz podpiąć, widziałem z opisów że niektórzy łączą grzejnik w obieg pętli jakie rozwiązanie było by lepsze piec będzie gazowy wiec temperatura obiegowa będzie niska czy taki grzejnik będzie w miarę grzał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.02.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Do suszenia ręczników i skarpetek wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.02.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 !00% podłogówki wcale nie oznacza że rozdzielacz podłogówki nie posiada mieszacza. Różne rzeczy się zdarzają i chociaż w dobie kotłów kondensacyjnych to bez sensu to pytanie czy czasem nie posiadasz takiego rozwiązania.Jeśli tak to wpięcie grzejnika przed mieszaczem będzie jak najbardziej odpowiednie ale jeśli nie to najodpowiedniejszym roziązaniem będzie zakup drabinki z grzałką i wpięcie jej bezpośrednio pod pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 podłaczenie moim zdaniem lepiej zrobić z rozdzielacza niż w szeregu w pętli podłogówki łazienkowej jest wtedy możliwość jego np zamknięcia na rozdzielaczu czy na zaworach grzejnika, jeśli będzie w pętli zakręcając go odcinasz pętlę, przepływ też mozna swobodnie regulować bez wpływu na podłogówkę swój grzejnik mam w łazience podłączony tak, że mogę zasilać go niską temperaturą z pionu podłogówki lub wysoką bezpośrednio z bufora, był już i tak i tak podłączony, od kilku sezonów jest zamknięty zaworem bo okazał się być doskonałą ozdobną suszarką ręczników nie wymagającą zasilania od duuugiego też czasu przybieram się do spróbowania jakby to było gdybym mu wstawił grzałkę elektryczną właczaną w okresie letnim i przejściowym gdy mała moc podłogi lub żadna a lubię ciepło pod prysznicem, ale jakoś do wkręcenia grzałki nie mogę sie przybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinx00 16.02.2019 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 rozdzielacz będzie bez mieszacza i dlatego zastanawiam się czy jest sens zrobić te podejścia rurkami z rozdzielacza pod grzejnik czy lepiej typowy elektryczny kupić bez podłączenia do obiegu ogrzewania podoba mi się taki grzejnik w łazience dlatego chciałbym go zamontować myślę ze od samej podłogówki będzie ciepło ale gdyby był taki grzejnik to też fajnie jakby jakieś ciepło dawał nawet i do ogrzania, a przy takiej temperaturze wody jak będzie szła w podłogę to pewnie będzie on ledwo ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 i ten ledwo ciepły wystarczy do wysuszenia ręczników czy jakiegoś drobiazgu, w grzejnik wkręcasz grzałkę i podłączasz do rozdzielacza, używasz potem jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) rozdzielacz będzie bez mieszacza i dlatego zastanawiam się czy jest sens zrobić te podejścia rurkami z rozdzielacza pod grzejnik czy lepiej typowy elektryczny kupić bez podłączenia do obiegu ogrzewania podoba mi się taki grzejnik w łazience dlatego chciałbym go zamontować myślę ze od samej podłogówki będzie ciepło ale gdyby był taki grzejnik to też fajnie jakby jakieś ciepło dawał nawet i do ogrzania, a przy takiej temperaturze wody jak będzie szła w podłogę to pewnie będzie on ledwo ciepły Podejście pod grzejnik jak najbardziej ma sens i tu najlepszym rozwiązaniem jest typowa drabinka z grzałką elektryczną i regulatorem. Przy regulacji pogodowej temperatury na zasilaniu podłogówki grzejnik będzie ciepły dopiero przy temperaturach zbliżających się do 0*C ale to w zupełności wystarczy aby ręcznik po wieczornej kąpieli rano był gotowy do użytku. W niesprzyjające warunki zawsze możesz wtedy uruchomić ogrzewanie elektryczne Edytowane 17 Lutego 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.02.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Podejście pod grzejnik jak najbardziej ma sens i tu najlepszym rozwiązaniem jest typowa drabinka z grzałką elektryczną i regulatorem. Przy regulacji pogodowej temperatury na zasilaniu podłogówki grzejnik będzie ciepły dopiero przy temperaturach zbliżających się do 0*C ale to w zupełności wystarczy aby ręcznik po wieczornej kąpieli rano był gotowy do użytku. W niesprzyjające warunki zawsze możesz wtedy uruchomić ogrzewanie elektryczne Też jestem takiego zdania tyle tylko ze trzeba tu pamiętać a zamykaniu jednego zaworu w grzejniku aby nie grzać grzałką całego domu przy braku wpiecia pod instalacjie co tego problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Masz rację i grzejnik przepływowy będzie z tego raczej marny ale bez niego jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts