Tom1978xv 18.02.2019 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Witam. Wykanczam nowokupiony kilkunastoletmi dom. Instalacja zalozona pod grzejniki. Posadzki wylane. Jak myslicie czy warto zrywac i klasc podlogowke? Moge wlozyc max 10cm styropianu (tyle jest teraz ale nie uda sie go ocalic przy rozbiorce), czy nie bedzie za malo? Dom okolo 110 m podlog na parterze. Fundamenty ocieplone mur 3 warstwowy 49cm 12cm stero w srodku. Bede palil ekogroszkiem na poczatek ale chcialbym zalozyc kondensat gazowy. Chcialbym caly parter zrobic w podlogowce poddasze zostawic na grzejnikach. Czy przy takiej izolacji podlogi koszty ogrzewania podlogowka nie zrobia sie wieksze ni gdybym zostawil wszedzie grzejniki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 18.02.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Rozumiem że posadzki były wylane przez poprzedniego właściciela? ja bym sugerował zrobić wszędzie podłogówkę. Fakt dużo dodatkowej roboty i kosztów, ale komfort zupełne inny. jeśli nei masz na to kasy to niech pozostaną grzejniki a kase zainwestuj w coś innego np rekuperację. 10cm styropianu w podłogę wydaje się być ok, tylko nie dawaj najtańszego tylko kup dobry szary styropianKoszty ogrzewania domu zależą od jego powierzchni, jakości ocieplenia i tego czym ogrzewasz w większej mierze niż od sposobu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1978xv 18.02.2019 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Tak. Poprzedni wlasciciel zrobil posadzki. Pytam czy 10 wystarczy bo nie chcialbym grzac gruntu pod domem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.02.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 A można ufać temu poprzedniemu właścicielowi? Jeśli tak, to prawdopodobnie styro wystarczy na tyle, by ogrzewać dom OP, tzn. by temp zasilania podłodówki, nie była zbyt wysoka dla mieszkańców.Przeróbka instalacji grzejnikowej będzie sporo kosztować, ale jeśli to nie jest decydujące, to rób. Różnica w zużyciu paliwa nie będzie duża miedzy OP a grzejnikami, OP jest minimalnie oszczędniejsze, ze względu na korzystny rozkład temp. Jakie masz ocieplenie dachu, bo ściany i podłogę od gruntu podałeś. Zapytaj jeszcze ile węgla zużywał na ogrzanie domu na sezon, jeśli powie prawdę, będziesz dużo więcej wiedział, powinno wyjść miedzy 2-3 tony/sezon. Jeśli to ocieplenie jest wykonane poprawnie.Dlaczego poddasze chcesz w grzejnikach a parter w OP, to nielogiczne, rób całościowo jedną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1978xv 18.02.2019 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dom jest surowy zamkniety. Posadzki wylane. Jest 10 cm styro bo robilem probny "odwiert". Przy ewentualnej wymianie caly styro do wymiany bo jest jedna warstwa. Tylko dol bo finanse na gore nie pozwola. Na poddaszu ocieplenie do zrobienia. Plan mam na 2x15 welny nad sufitem kartongipsowym i okolo 20 w polaci poddasza nieuzytkowego. Czy ta podlogowka wpltnoe pozytywnie na koszty przy grzaniu gazem, jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 18.02.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 " Czy ta podlogowka wpltnoe pozytywnie na koszty przy grzaniu gazem, jak myslicie? " Jak się czyta to, co piszesz, można odnieść wrażenie, że liczysz na otrzymanie pozytywnej wróżby. Może równolegle, zaryzykuj tarota u Macieja i horoskop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1978xv 18.02.2019 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Wydawalo mi sie ze forum sluzy wymianie opinii, miedzy innymi osob ktore podobne inwestycje przeprowadzaly. Szukalbym wrozb zapytalbym na innym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.02.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 pod podłoga 10cm styropianu jest jak najbardziej poprawne bo ciepło idzie do góry jak wiadomo a drugie to że pod domem nigdy nie ma mrozów tylko zawsze jest to 8 czy 12 stopni , tylko trzeba zrobić to w dwóch warstwach po 5 cm tak aby złącza się nie nakładały i gitara , sam tak mam zrobione w domu poniemieckim ina parterze podłogówka 120m2 oraz grzane poddasze ok 40m2 , jak do tego czasu spaliłem ok 1700-1800 kg ekogroszu a za 2 tony płaciłem 1570zł więc cały sezon zamknę pewnie w tej kwocie jak nie docisną większe mrozy , a zresztą czy mróz czy nie to zużycie jest podobne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 18.02.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Ja bym robił, zupełnie inny komfort mieszkania. Tylko styropian dałbym grafit z jak najniższą lambdą, dodatkowo pomyślałbym o wylewce anhydrytowej, żeby jeszcze bardziej ułatwić podróż ciepła do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1978xv 18.02.2019 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 18.02.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Jeśli jest przygotowane pod grzejniki ,pozostań przy tym tylko daj komuś policzyć straty i aby dobrał grzejniki na zasilanie grzejników 45stopni i będzie okA jeszcze lepiej jak by wyszukać grzejniki o dużej bezwładności i mocy. A kasę za skucie wylanie przeznacz na reku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 pod podłoga 10cm styropianu jest jak najbardziej poprawne bo ciepło idzie do gór Podasz jakieś tabele przewodności cieplnej, gdzie jest inny współczynnik zależnie od kierunku (czy precyzyjniej mówiąc zwrotu)? Przewodzenie następuje, wg znanej mi fizyki, tak samo w każdym kierunku i zwrocie. 10cm starego (a więc o nędznych parametrach) EPS pod podłogówką to IMO za mało. Jak bym sobie darował podłogówkę. Im większe straty ciepła (a w starym domu nie da się wszystkiego poprawić) tym wyższa temperatura posadzki i większe straty będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.02.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Podasz jakieś tabele przewodności cieplnej, gdzie jest inny współczynnik zależnie od kierunku (czy precyzyjniej mówiąc zwrotu)? Przewodzenie następuje, wg znanej mi fizyki, tak samo w każdym kierunku i zwrocie. 10cm starego (a więc o nędznych parametrach) EPS pod podłogówką to IMO za mało. Jak bym sobie darował podłogówkę. Im większe straty ciepła (a w starym domu nie da się wszystkiego poprawić) tym wyższa temperatura posadzki i większe straty będą. To tylko taka internetowa gadanina , każdy radzi metr styropianu a ja to mówię z mojego doświadczenia nie internetowego bohaterstwa , skoro w domu z 1936 roku cały parter 120m2 w podłogówce i grzanie 2/3 poddasza a to razem daje 160m2 i to wszystko zamykam sezon grzewczy w kwocie 1500zł to wg ciebie to jest złe ? ja uważam że jest bardzo dobrze , jeszcze bym mógł zejść z kosztami jak bym nie grzał do 24 stopnie w domu , dlatego twierdzę że 10 cm wg mnie wystarczy no pewnie mógłbym wyrywać kuć i co tam jeszcze aby dołożyc te 5 czy 10 wiecej styro tylko co by to dało ? tak na chłopski rozum ile 100 kg ekogrochu mniej ? policz koszty ja nie musze bo uważam że jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 To tylko taka internetowa gadanina Pytam o tabele fizyczne. A Ty mi fundujesz "internetową gadaninę" i "chłopski rozum". Daj namiary na te tabele różnicujące współczynniki przewodności w zależności od zwrotu czy kierunku przewodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1978xv 19.02.2019 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Styropian tak jak pisalem jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Styropian tak jak pisalem jest do wymiany. Jak wymienisz na PIR czy natryskową pianę ZK, to można pchać się w podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.02.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Co jeden to lepszy :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Co jeden to lepszy :lol2: Różnych współczynników przenikalności cieplnej jednorodnego materiału w zależności od grawitacji nic nie pobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.02.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Ale ktoś czytając to może dojść do wniosku że bez karty katalogowej,znajomości przegród,projektu,ozc oraz tysiąca sterowników i pogodowych strefowych itp nie da zrobić się podłogówki a to sprawa prosta jak budowa cepa , żadnego projektu nie robiłem przepływów nie liczyłem a działa bez zająknięcia i do tak starego domu i tak dużego tak małe ilości $$$ na ogrzewanie wydawane rocznie to chyba jednak da się robić bez tych farmazonów nowomowy co ? za dużo filozofi za mało roboty , nie wiem czy to robota firm aby wyolbrzymiać proste sprawy czy co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts