Claudynka 18.02.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 HejCzy warto dać garaż (5x6) niżej 10cm względem części mieszkalnej? Możemy dac tam póżniej mniej styropianu np 5cm (w części mieszkalnej 15cm).Pytam bo jesteśmy na etapie skladania zamówienia na bramę. Jeden z wykonawców stwierdził, że z garazu niżej usytuowanego nie "ciągnie" chłodem przez drzwi do cześci mieszkalnej. Bez obniżania czyli na równo z częścią mieszkalną wjazd do garażu byłby 1,20 wyżej od drogi gminnej do której mam ok 11metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 22.02.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Mój architekt też wspominał, że dobrze dać podłogę garażu niżej. Nie jestem pewien, czy nie wspominał o poziomie gruntu. Muszę dopytać. Argumentował nie kwestią zawiewania zimna do domu, ale komfortem wjazdu i kwestiami różnicy poziomów w stosunku do drogi osiedlowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 22.02.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Argumentował nie kwestią zawiewania zimna do domu, ale komfortem wjazdu Mysle ze chodzi rowniez o spaliny , sa ciezsze od powietrza i opadaja na ziemie , jesli jest stopien nie wchodza do domu - tak mi podpowiadal moj Ś.P. architekt co projektował mi dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Jeden poziom. 10 cm nie wpływa na ruch powietrza czy ewentualnych spalin. Jeden poziom docenisz gdy dorobisz się członka rodziny na wózku, mówię o inwalidzkim. Wjeżdzasz z delikwentem do garażu, hoop na wózek i jazda na salony. Zero problemów, że śnieg, deszcz czy innsze huragany.W garażu i tak posadzka powinna miec spadek do osi symetrii pojazdu, plus odpływ na podwórze. Książkowo, to po drodze powinien być jeszcze separator oleju. Edytowane 22 Lutego 2019 przez Bertha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.02.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Jeden poziom. 10 cm nie wpływa na ruch powietrza czy ewentualnych spalin. Spaliny maja to do siebie ze opadaja - na powierzchni 50m2 10 cm schodek jest wystarczajace - no chyba ze wpychasz auto na zgaszonym silniku do garazu wtedy nie ma znaczenia Tutaj ku przestrodze dla tych co nie "czują" problemu : http://www.wykop.pl/ramka/2366010/zatrucie-spalinami-ku-przestrodze-dla-tych-co-mysla-ze-im-nie-grozi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.02.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Czego podany przykład dowodzi? Lenistwo i głupota. W garażu nie trzyma się zapalonego auto i koniec , nawet jak sobie go obniżysz te 10cm. Obniżabnie garażu nie ma żadnego sesnu, poza stworzeniem potykacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.02.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Czy założenie czujki tlenku węgla w garażu jest wykroczeniem przeciw przepisom PB? Po ilu nieboszczykach stanie się to obowiązkiem?NIE jestem producentem takich urządzeń, ani wstępnym czy zstępnym producenta. Ani żadnej rzeczy która jego (producenta) jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Hej Czy warto dać garaż (5x6) niżej 10cm względem części mieszkalnej? Możemy dac tam póżniej mniej styropianu np 5cm (w części mieszkalnej 15cm). Pytam bo jesteśmy na etapie skladania zamówienia na bramę. Jeden z wykonawców stwierdził, że z garazu niżej usytuowanego nie "ciągnie" chłodem przez drzwi do cześci mieszkalnej. Bez obniżania czyli na równo z częścią mieszkalną wjazd do garażu byłby 1,20 wyżej od drogi gminnej do której mam ok 11metrów. "Chłodem nie ciągnie" - raczej rozumem nie ciągnie. I tak musi być śluza między garażem a częścią mieszkalną. Zmian z 1,20 na 1,10 powoduje zmianę spadku 10,9% na 10,0% - znikoma zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Mój architekt też wspominał, że dobrze dać podłogę garażu niżej. ... Argumentował nie kwestią zawiewania zimna do domu, ale komfortem wjazdu i kwestiami różnicy poziomów w stosunku do drogi osiedlowej. Poziom do drogi dojazdowej - warto mieć wyżej posadzkę niż niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Spaliny maja to do siebie ze opadaja - na powierzchni 50m2 10 cm schodek jest wystarczajace - no chyba ze wpychasz auto na zgaszonym silniku do garazu wtedy nie ma znaczenia Tutaj ku przestrodze dla tych co nie "czują" problemu : http://www.wykop.pl/ramka/2366010/zatrucie-spalinami-ku-przestrodze-dla-tych-co-mysla-ze-im-nie-grozi/ 50m2 x 0,10m = 5m3 - mało. Ad. przestrogi to wyjątkowo bezmyślny facet. Mówię sobie, włączę te światła na 1 min z silnikiem, na 100% to znajdę. Tył auta prawie wystawał z garażu! ... Czasem wjeżdżam do garażu i przez min ładuję różne rzeczy z auta (np: odczepiam navi itd.), zanim zgaszę silnik, sąsiedzi też tak robią. A więc luzik. Po czwarte, czas leci. No więc silnik chodzi, światła włączone ... a ja szukam i szukam. Mija minuta, dwie ..... może trzy. Ja albo głowa w dół, albo zgięte nogi. Tył prawie wystawał to przód był prawie przy ścianie lub przy regale. Słabo to oświetla przestrzeń. Samochód cofnięty o 2-3 m lub cały przed garażem oświetlił by całość garażu. Dalsze przemyślenia postawioną wyżej tezę. Dobrze jednak, że opisał swój przypadek (chociaż trochę wygląda na fikcję) a Ty publikujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.02.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 .... I tak musi być śluza między garażem a częścią mieszkalną. ... a dlaczego "musi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.02.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) 50m2 x 0,10m = 5m3 - mało. . 5m3 spalin to mało ?? Ale ok to teraz te 5m3 po otwarciu drzwi od garażu zacznie rozlewać się w domu. Dorosły czlowiek moze tego nie zauwazyc bo zwykle głowę ma na wysokosci 150cm w zwyz , ale dziecko raczkujące na wysokosci 20cm- 30 cm co wdycha ? Tak czy inaczej mam u siebie dwa schodki i nawet jak samochod chodzil dluzej w garazu w domu nigdy nie czulem spalin No ale kazdy ma swoje zycie/zdrowie wiec robi z nim co chce EDYTA : Jeszcze apropos czy to fikcja : http://telewizjarepublika.pl/dwoch-mechanikow-zatrulo-sie-spalinami,60432.html https://trojmiasto.tv/Smiertelne-zatrucie-spalinami-w-Sopocie-26035.html?sort=up https://nowosci.com.pl/smiertelne-zatrucie-spalinami-dwoch-mezczyzn-zmarlo-podczas-remontu-mieszkania/ga/13729950/zd/32685714 i jeszcze do poczytania : http://blogspalinowy.pl/zatrucie-spalinami-samochodowymi/ fikcja? Edytowane 23 Lutego 2019 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.02.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 a dlaczego "musi"? Chyba chodziło o to ze powinna , tez mi sie wydaje ze powinna garaż to garaż różnie tam "pachnie" (ja tam czasem coś maluje , odpale agregat , przyszlifuje ....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.02.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 . Obniżabnie garażu nie ma żadnego sesnu, poza stworzeniem potykacza. Sens napisałem wyżej , spaliny są cięższe bez względu na to jaką kazdy ma opinie , opadaja na podloge , jesli jest na tym samym poziomie co dom to tak czy inaczej dostana sie do domu - to czysta fizyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Chyba chodziło o to ze powinna , tez mi sie wydaje ze powinna garaż to garaż różnie tam "pachnie" (ja tam czasem coś maluje , odpale agregat , przyszlifuje ....) ja mam w domu w przedpokoju 2 schodki, spocznik jakby i drzwi do garażu z 2-3cm progiem, w garażu robię różne rzeczy, pracuje tez auto, i przy normalnym użytkowaniu drzwi (czyli otwórz-przejdź-zamknij) nie ma żadnych problemów ze smrodami z garażu, rzecz jasna gdy zostawię drzwi otwarte na czas dłuzszy to to co w garażu to w domu i vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.02.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 nie ma żadnych problemów ze smrodami z garażu, rzecz jasna gdy zostawię drzwi otwarte na czas dłuzszy to to co w garażu to w domu i vice versa Dlatego to była raczej sugestia niz "mus" , u mnie notorycznie dzieci zapominaja zamykac drzwi jak wchodzą z garazu ( z auta) do domu i zaczynają się przbebierać (szczególnie to najmniesze). No i przy wnoszeniu większych zakupów nie zamykamy drzwi dopóki nie wniesiemy do wiatrołapu wszystkiego a potem przenosimy do domu jak już zrzucimy kurtki buty itd. Natomiast najbardziej czuje jak agregat chodzi wtedy to już mus zamykać drzwi natychmiast po wejściu/wyjściu pomimo tego że spaliny ma wyrzucane na zewnątrz i tak czuć w garażu.I tak w garazu mocno smierdzi, w wiatrołapie trochę czuć , w domu nic (nawet niewiele słychać jak agregat chodzi a on głośny że hej!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 06.03.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 jeżeli nie macie waitrołapu to może i bym obniżył. Jeżeli macie to lepiej na jednym poziomie i kopertowa podłoga w garażu. drzwi garaż/ wiatrołap z uszczelką i nic nie ciągnie. NIe zauważyłem przez 3 latat żeby ciągnęlo do domu z garażu zimne powietrze. w wiatrołapie także mam podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts