Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto mógłby podzielić się informacjami nt ogrzewania podłogowego pod litą deską debową? Chodzi mi o efektywność takiego ogrzewania, zachowanie desek dębowych, koszt ogrzewania itede. dziękuje

Podstawowe pytanie, to jaką temperaturę będzie musiała mieć podłoga, żeby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła (jak będzie przekraczała 27* to będzie problem) i jaka będzie wilgotność (bez porządnego nawilżacza albo rekuperacji z odzyskiem wilgoci będzie problem).

Koszt nie zależy od rodzaju okładziny, a od zapotrzebowania domu na ciepło.

Kto mógłby podzielić się informacjami nt ogrzewania podłogowego pod litą deską debową? Chodzi mi o efektywność takiego ogrzewania, zachowanie desek dębowych, koszt ogrzewania itede. dziękuje

Zwróć się do jakiegoś projektanta ogrzewań podłogowych a wszystko ci wyliczy - bo przy takim izolatorze to bez projektu raczej się nie obejdzie.

Podstawowe pytanie, to jaką temperaturę będzie musiała mieć podłoga, żeby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła (jak będzie przekraczała 27* to będzie problem) i jaka będzie wilgotność (bez porządnego nawilżacza albo rekuperacji z odzyskiem wilgoci będzie problem).

Koszt nie zależy od rodzaju okładziny, a od zapotrzebowania domu na ciepło.

HM nie mam pojęcia jaka będzie musiała mieć temperaturę, jedno wiem, że mając problemy z zylakami nóg na ogrzewaniu podłogowym starego typu tj z wyższą temperaturę mogę wytrzymać max pół dnia, bo tam mnie nogi potem bolą. Rekuperacja bedzieny mieć, ale czy z odzyskiem wilgoci to tego nie wiem. A zapotrzebowanie to mamy chyba duże =19000 kwh/rok

Pięć istotnych warunków:

1 - instalacja obliczona i wykonana dla posadzki drewnianej

2 - deska wysuszona odpowiednio do ogrzewania podłogowego

3 - solidne ocieplenie podłogi, w tym fundamentów.

4 - niskie, odpowiednie do dzisiejszych norm, ocieplenie budynku, w tym ściany, okna, dach oraz wysterowana wentylacja mechaniczna, najlepiej z rekuperatorem obrotowym.

5 - staranne wykonanie zgodne z zasadami.

Na swoim koncie mam kilka tysięcy m2 desek litych na podłogówce i ciągłe zamówienia z poleceń.

W podsumowaniu: przed każdą pracą robię podstawowe obliczenia i po latach mogę stwierdzić, że teoria w tym zakresie, w pełni pokrywa się z rzeczywistością.