magdaostr 18.02.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Kto mógłby podzielić się informacjami nt ogrzewania podłogowego pod litą deską debową? Chodzi mi o efektywność takiego ogrzewania, zachowanie desek dębowych, koszt ogrzewania itede. dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Podstawowe pytanie, to jaką temperaturę będzie musiała mieć podłoga, żeby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła (jak będzie przekraczała 27* to będzie problem) i jaka będzie wilgotność (bez porządnego nawilżacza albo rekuperacji z odzyskiem wilgoci będzie problem).Koszt nie zależy od rodzaju okładziny, a od zapotrzebowania domu na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 19.02.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kto mógłby podzielić się informacjami nt ogrzewania podłogowego pod litą deską debową? Chodzi mi o efektywność takiego ogrzewania, zachowanie desek dębowych, koszt ogrzewania itede. dziękuje Zwróć się do jakiegoś projektanta ogrzewań podłogowych a wszystko ci wyliczy - bo przy takim izolatorze to bez projektu raczej się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaostr 19.02.2019 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Podstawowe pytanie, to jaką temperaturę będzie musiała mieć podłoga, żeby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła (jak będzie przekraczała 27* to będzie problem) i jaka będzie wilgotność (bez porządnego nawilżacza albo rekuperacji z odzyskiem wilgoci będzie problem). Koszt nie zależy od rodzaju okładziny, a od zapotrzebowania domu na ciepło. HM nie mam pojęcia jaka będzie musiała mieć temperaturę, jedno wiem, że mając problemy z zylakami nóg na ogrzewaniu podłogowym starego typu tj z wyższą temperaturę mogę wytrzymać max pół dnia, bo tam mnie nogi potem bolą. Rekuperacja bedzieny mieć, ale czy z odzyskiem wilgoci to tego nie wiem. A zapotrzebowanie to mamy chyba duże =19000 kwh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.02.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Pięć istotnych warunków:1 - instalacja obliczona i wykonana dla posadzki drewnianej2 - deska wysuszona odpowiednio do ogrzewania podłogowego3 - solidne ocieplenie podłogi, w tym fundamentów.4 - niskie, odpowiednie do dzisiejszych norm, ocieplenie budynku, w tym ściany, okna, dach oraz wysterowana wentylacja mechaniczna, najlepiej z rekuperatorem obrotowym.5 - staranne wykonanie zgodne z zasadami.Na swoim koncie mam kilka tysięcy m2 desek litych na podłogówce i ciągłe zamówienia z poleceń. W podsumowaniu: przed każdą pracą robię podstawowe obliczenia i po latach mogę stwierdzić, że teoria w tym zakresie, w pełni pokrywa się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts