Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gul mu skoczy nie dlatego,że ma problemy psychiczne lecz dlatego, że nie chce, aby jeździć po "jego". Przerabiałam to. Znalazłam sąsiada , który zgodził sie na służebność przejazdu i taki zapis widnieje w KW. Teraz z.zaczyna kręcić nosem.

Jeśli twoja chata będzie powyżej standardu u sąsiada to dopiero będzie kwas. Byłem kiedys na awanturze o grubośc tynku (bez ocieplenia). Wieś dolnośląska, sąsiad przyjechał z kasą z Reichu, furka błyszcząca, nowy tynk na starym domu (chyba AŻ 2-3cm) i antena sat firmy Amstrad od strony tubylca który nigdzie nie wyjeżdzał. W 1990 to był wypas!! Awantura była na sto fajerek. Skarga, więc urzędnicy z URejonowego i my od stwierdzenia ile wynosi wtargnięcie na cudzy grunt. Chaszcze wyżej pasa, jeden nam warczy koło nóg piłą spalinową a drugi kosą nieba nam usiłuje przychylić :eek:

I wytłumacz ludziom, że cokolwiek poniżej 15cm, to nie ma o czym gadać. Pożar ugaszony, tyle nóg co wyjechało tyle wróciło i jest co opowiadać.

Madame lansującą swoje nogi oglądam niekiedy tylko we fragmentach dotyczących nieruchomości. Na resztę szkoda mi czasu. Odnoszę nieodparte wrażenie, że bije pianę i niewiele pomaga. NIGDY w sytuacjach sporów o zasięg prawa własności nie padło pytanie: czy macie prawo do nieruchomości? Net jest prawie wszędzie, tablecik pod pachą, na stronce ekw.ms.gov.pl wpisać numer księgi wieczystej i po ptokach. Niekiedy bip gminy gdy chodzi o MPZP. Tylko po takiej informacji ten wątek programu byłby bezcelowy :bash: i circa 1/3 tematów poszłaby się pasać...

.

Niedawno widziałem temat kobiety która kupiła kawałek ziemi gdzieś w górach, tubylcy jej nie lubią, lasy ją tępią, wodociagi też działaja robią wbrew a ona tak chciałaby wybudowac jakies sanatorium dla dzieci czy coś podobnego. Że komercyjne, tego nie powiedziała głośno. Jej majątek to kawałek łąki i przyczepa kempingowa, no bidulka plus mąż gdzieś za Odrą. Przypadkiem pokazali kawałek mapy plus panoramy z terenów kiedyś mi znanych. Rzut okiem do netu, bip gminy i wszsytko jasne. Pani tam sanatorium nie wybuduje, gdyż teren jest pod budownictwo mieszaniowe niskie czy jakoś podobnie. Pani redachtor pobiadoliła kwadrans na ekranie i nic nie rozwiązała czyli klasyka gatunku. Ale świat jest zły, tylko bohaterka reportażu ....

Działka na której rośnie las i przez która masz jeździć ma kilku właściceli, to jest współwłasnośc łączna, czyli każdy ze współwłaścicieli posiada ułamkowy udział w każdym ziarenku piasku. Nic nie trzeba dzielić, zresztą jest to niepodzielne . Pokazujesz wypis z rejestru, a w zasadzie gmina chyba ma dostęp do strony z ewidencją gruntów, pokazujesz dowód osobisty i wszystko jasne. Jesteś rolnikiem, to nie powinni ci robić problemów. Odwagi!

Muszę zdemontować cały optymizm tego wątku. Konsultowałam temat ze wszystkimi świętymi miejscowymi i nie ma takiej opcji. Lepiej ustanawiać służebność i dogadać się z innym sąsiadem niż grzebać w tym lesie. Informacje sprawdzone, w oparciu o aktualne przepisy, info ze starostwa powiatowego i od prawnika. Niestety nie pykło.

Edytowane przez nadiak