Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa dla wysokiego, gdzie szukać?

Jarhead129

Recommended Posts

Witam mam 205 cm wzrostu chciałbym wykonać remont łazienki obecnie wanna którą planuje wymienić na prysznic 100x90 pięciokrotny lecz w marketach max wysokość takiej kabiny to 195cm chciałbym rozwiązanie typu walk in lub płytki brodzik czy ktoś z was wie gdzie dostanę kabinę o niestandardowej wysokości?

Witam mam 205 cm wzrostu chciałbym wykonać remont łazienki obecnie wanna którą planuje wymienić na prysznic 100x90 pięciokrotny lecz w marketach max wysokość takiej kabiny to 195cm chciałbym rozwiązanie typu walk in lub płytki brodzik czy ktoś z was wie gdzie dostanę kabinę o niestandardowej wysokości?

Wysokości kabin,ścianek oraz "wylewek" prysznica są wyliczane według obliczeń ergonomicznych. Twoje 205cm wciąż mieści się w zakresie stosowania standardowych rozwiązań.

Ścianka kabiny o wysokości pojawiającej się w handlu tj. 200-197cm jest przewidziana do deszczownicy (czy prysznica) zawieszonego na wysokości maks. 225-230 cm. To też zresztą są maksymalne wysokości standardowych ujść dla większości natrysków.

Wysokość wygodna prysznica dla Ciebie, to Twój wzrost + ok.15cm, czyli 220cm.

Jak widać, mimo słusznego wzrostu, mieścisz się nadal w normie.

Gdyby mimo wszystko Twój komfort był zakłócony, to pozostaje indywidualne zamówienie. Większość firm decyduje się na takie realizacje o ile wybrany model kabiny na to pozwala.

Zamawiałem osobiście "walk in" o wysokości 245cm. Przy tej wysokości doliczono mi sporo ponad 100% , ale dla centymetrowych różnic koszt nie powinien przekroczyć 70% zwyżki. Ważny jednak będzie tu typ kabiny i jej konstrukcja, bo samo szkło to nie wszystko.