Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy układ kuchni?

ekhm

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się was poradzić w temacie ustawienia szafek oraz AGD kuchennego. Kuchnia jest połączona z salonem. Zależy mi na spójności, najlepiej gdy będzie w pełni zabudowana. Obecnie mamy pewien koncept i zastanawiamy czy takie rozłożenie będzie optymalne.

Poniżej załączam wymiary pomieszczenia oraz przykładowy układ mebli z ikea planner. Najbardziej mnie zastanawia jak otwierane powinny być szafki wiszące które będą miały wysokość 100cm oraz czy powinny wyższe otwieranie do boku czy szafki podwójne otwierane do góry. Zastanawiam się jeszcze czy nie będzie lepiej przesunąć zlewu w stronę lodówki wtedy zyskamy na większym ciągu blatu roboczego.

Ogólnie po kolei mamy lodówka 60, zmywarka 45, zlew 60, szuflady 45, płyta 60, cargo 20.

Z góry dziękuję za pomoc :)

ikea.com-2019-02-20-13-07-38.jpg

wymiary kuchni.jpg

Edytowane przez ekhm

Wzdłuż krótkiej ściany kuchni zrobić zabudowę z piekarnikiem, mikrofalówka, lodówką. Kawałek blatu, pod nim zmywarka. Pod oknem zmywak. Dalej kawałek blatu i płyta. Stół obiadowy między małym oknem a balkonem. TV przesunąć dalej od balkonu. Kanapę ustawić na odpowiednią odległość od TV naprzeciwko. Teraz stoi za daleko (ponad 3m od TV). Stolik kawowy, foteli...

Wzdłuż krótkiej ściany kuchni zrobić zabudowę z piekarnikiem, mikrofalówka, lodówką. Kawałek blatu, pod nim zmywarka. Pod oknem zmywak. Dalej kawałek blatu i płyta. Stół obiadowy między małym oknem a balkonem. TV przesunąć dalej od balkonu. Kanapę ustawić na odpowiednią odległość od TV naprzeciwko. Teraz stoi za daleko (ponad 3m od TV). Stolik kawowy, foteli...

Czy mogę prosić o małą wizualizację?

Dodam że bardziej chciałem prosić o poradę w odpowiednim ułożeniu poszczególnych elementów zabudowy na tamtych ścianach niżeli przebudowywanie całego mieszkania ;)