fiolek 22.10.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Ja wolę "dechy" na podłodze , więc nie bedę kombinował z podłogówką .Spokojnie można chodzić po takiej podłodze na boska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-443775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 22.10.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Będzie prawie wszędzie na parterze, oprócz salonu. Tu królować będzie kominek i grzejniki.Z drugiej strony nie bardzo sobie wyobrażam "ruch powietrza" o różnicy temperatur kilku stopni. Czy tak delikatny ruch powietrza jest w stanie poderwać cząsteczkę kurzu? Jeszcze nie wiem, ale odpowiem Wam za rok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-443781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 ...Fizyki nie oszukasz VPS i ogrzewanie podłogowe generuje więcej kurzu niż tradycyjne m. in. z powodu dużej powierzchni na której ten kurz sie gromadzi. A gdy sie już zgromadzi i zostanie podgrzany zgodnie z fizyką porywa go ciepłe powietrze pionow do góry. .... Co prawda nie dane mi było dłużej mieszkać w pomieszczeniach ogrzewanych podlogówką, ale wydaje mi się że Ty i kilka innych osób które twierdzą że przy podłogówce generowane jest więcej kurzu niz przy ogrzewaniu tradycyjnym, wysnuwacie błędne wnioski. Chyba nie wszyscy sobie zdają sprawę z tego, że tradycyjne ogrzewanie (za pomoca grzejników płytowych) działa oddając w zdecydowanej większości ciepło przez konwekcję, a nie promieniowanie. Oznacza to, że zdecydowana większość ciepła oddawana jest w procesie cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu, a nie poprzez promieniowanie tego ciepła od grzejnika. Wzglęnie wysoka temperatura grzejnika powoduje, że to własnie w ogrzewaniu tradycyjnym ruchy powietrza w pomieszczeniu są dużo intensywniejsze niż w ogrzewaniu podłogowym, które ze swojej natury jest ogrzewaniem niskotemperaturowym. A to powoduje że kurz jest intensywniej podrywany przy ogrzewaniu grzejnikowym, a nie podłogowym, przynajmniej moim zdaniem (być może się mylę). Oczywiście może być tak jak napisał kolega VPS, że instalacja zostanie wykonana bez projektu, wtedy mogą pojawić się problemy przy ogrzewaniu podlogowym, bo Pan Zenek (który dobierze wielkosć grzejników i rur "na oko") dla pewnosci dobierze więcej niż trzeba. On na tym nie straci (ba, wręcz zyska bo kupi więcej materiału od którego być może ma prowizję, więcej się narobił a więc wymaga większej zapłaty, etc), ale klient dołoży do interesu, a instalacja będzie przysparzać problemów. Dlatego przychylam się do zdania kolegi VPS, że nie powinno się oszczędzać na dokumentacji projektowej. Tym bardziej, że większość producentów u których kupujecie materiał zrobi wam ten projekt za niewielką opłatą (czasem nawet za darmo) - w przypadku domku jednorodzinnego jest to koszt rzędu 150-400zł. Wiecej można stracić na przewymiarowanych grzejnikach, rurociągach, kształtkach, armaturze, izolacji, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-443839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.10.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Mechanics fizyka to jest taka nauka że rzeczywiście nie da się jej oszukać dlatego porównaj temperaturę podłogi z temperaturą grzejników i tu fizyka da ci odpowiedź. temperatura podłogi może dochodzić do 32 C w strefie brzegowej a tak normalnie to do 22-27 C a temperatura grzejników jest z reguły większa, a ponadto szacuje że około 90%grzejników ma konwektory po to żeby wymusić ruch powietrza. dlatego zastanów się nad fizyką Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-443841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 06.11.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Ja od 6 lat używam podłogówkę w całym domu czyli parter i poddasze, również w sypialniach i nie odczuwamy żadnego dyskomfortu wręcz przeciwnie. W domu jest ciepło córka alergiczka dobrze się czuje, przy podłogówce nie mam żadnych dywanów wykładzin w których gromadzi się kurz. A propos kurzu to z tym fruwaniem w powietrzu to jakieś bajki. Przy dobrze wykonanej podłogówce nie ma takiego zjawiska. Budując drugi raz też bym zrobiła ogrzewanie podłogowe. Pozdrawiam Mam pytanie do 6-letniej uzytkowniczki: producenci "podlogowki" zalecaja nie stawiac na tej podlodze przedmiotow blokujacych przeplyw ciepla, np. meble powinny miec min. 5 cm przeswitu. Jak to wyglada w praktyce, czy stosujesz sie do tego, czy masz z tym jakies klopoty ? Czy posadzka gdzies pekala ? Jak sie to sprawdza przy duzych mrozach, tak ok. -20 st.C. ? I czy/jak odczuwasz te opisywana przez producentow "duza bezwladnosc cieplna" w praktyce ? Pozdrawiam - bip Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 06.11.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Wpadlo mi w rece niedawno zestawienie publikacji za lata 2002-2004 na temat podlogowki. Ogolnie nie wykryto wiekszych roznic natomiast minusy zalaczone ponizej moga pomoc w uniknieciu bledow.Wnioski z wielu roznych porownan z gzrejnikami:1. wieksze straty przez skorupe budynku 0-15 % ze wzgledu na izolacje podlogi, zaleca sie stosowanie wyraznie grubszych izolacji przynajmniej w strefach brzegowych 2. wieksze problemy ze sterowaniem ze zwgledu na bezwladnosc zalecane sterowanie pogodowe polaczone z kompensacja pomieszczeniowa lub termostatami lub regulatory z wyzszej polki np PID3. podlogi z zimnych okladzin (np gres) sklaniaja do wydluzania sezonu grzewczego o 30-60 dni, straty do 20%4. klopoty z okladzinami drewnianymi wilgotnosc, izolacyjnosc, pekanie drewna5. klopoty z wilgocia szczegolnie w podlogach na gruncie, temat ogolnie ignorowany6. w pomieszczeniach z went. naturalna klopoty z promieniowaniem i ciagnieciem zimnym powietrzem od okien szczegolnie od duzych przeszklen, trudne do skompensowania, zalecane stosowanie okien o calkowitym U=1.07. problemy z podgrzewaniem zimnego powietzra z nawietrzakow, powinny byc umieszczane w odleglosci min 1 m w poziomie od okna8. Ograniczenia w mozliwosciach aranzacji wnetrz w sytuacji pokrycia sprzetami powierzchni powyzej 30% Zalety podlogowki szczegolnie w zakresie wyzszego komfortu i swiadomosc zagrozen pozwalaja skompensowac straty i cieszyc sie ta doskonala technika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.11.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Dodam jeszcze brak mozliwości zakrecenia ogrzewania np. na godzinkę dwie, oraz dyskomfort w czasie spania. To drugie to oczywiście subiektywna opinia. Jeśli ktoś użutkuje pokój, sypialnię w ciągu dnia i utrzymuje powiedzmy niech przy podłogówce będzie niewiele 20 oC a w nocy lubi 18 oC to przy podłogówce może o tym zapomnieć nie wychłodzi pokoju w ciągu krórkiego czasu. Z tego powodu w pokojach gdzie się w dzień pracuje a potem śpi nie zaleca sie podlogówki. Tak samo w kuchni jak sie nic nie gotuje to jest OK jak zyski ciepła rosna to kuchnia niepotrzebnie sie przegrzewa. Czyli moim zdaniem podłogówka jest dobra do łazienek no i może do salonu takiego bez kominka i z podłogą z kafli. W moim przekonaniu najlepszy jest mieszany system ogrzewania. Jak to zwykle bywa nic nie jest idealne do wszystkiego i we wszystkich warunkach. Zawsze optymalnie będzie trochę tago i trochę tamtego. No ale to wyjdzie najdrożej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 07.11.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 2. wieksze problemy ze sterowaniem ze zwgledu na bezwladnosc zalecane sterowanie pogodowe polaczone z kompensacja pomieszczeniowa lub termostatami lub regulatory z wyzszej polki np PID 3. podlogi z zimnych okladzin (np gres) sklaniaja do wydluzania sezonu grzewczego o 30-60 dni, straty do 20% 5. klopoty z wilgocia szczegolnie w podlogach na gruncie, temat ogolnie ignorowany 7. problemy z podgrzewaniem zimnego powietzra z nawietrzakow, powinny byc umieszczane w odleglosci min 1 m w poziomie od okna Czy mozesz dokladnie rozwinac powyzsze punkty ? Ad. 2 Co jest rozumiane pod pojeciem kompensacja pomieszczeniowa ? Ad. 3 Czy uzytkownicy to potwierdzaja ? Faktycznie grzeją dłużej niż ich sąsiedzi, którzy mają grzejniki o 30-60 dni ? Poza tym nie wiem, czy zapewnienie sobie odpowiedniego komfortu cieplnego mozna nazwac stratą ? Ad. 5 A co sie dzieje z wilgocią ? Zakładam, ze izolacja jest wykonana zgodnie z zasadmi sztuki budowlanej. I mimo to coś się dzieje z wilgocią w podlodze ? Co ? Ad. 7 Jak sie objawia ten problem ? bip Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.11.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Długo nie byłem na forum ,a to z braku czasu jak i braku komputera na budowie.Moje wypowiedzi na temat podłogówek są w archiwach ,ale przypomnę co niektóre.Po pierwsze w 100% zgadzam się z inwestorem i od siebie dołoże parę problemów.Jakiś przedmówca powyżej mówił o spaniu traperów nogami do ogniska lecz nie wytłumaczył dlaczego.Związane jest to z fizjologią układu ciepnego człowieka t.z. ( w skrócie) odawania ciepła przez głowę i stopy, więc traper w nocy się nie wychłodził ponieważ akumulował ciepło z ogniska. Zapytacie co to ma do podłogówki ?Ma ponieważ ,przebywając długo na ciepłej podłodzie rozreguluje sie nasz system utrzymywania temperatury i pod koniec dnia będziemy mieli uczucie przegrzania organizmu i dyskonfort cieplny . Wiem ,że młody nie odczuje ,ale starszy. Drugim dylematem jest duża bezwładnośc cieplna całego układu i problem wyregulowania tego w okresach przejściowych i dużych wachań temperatur na zewnątrz . Przy sytemie hybrydowym w ciągu 15 minut mamy komfort ciepny a przy samej podlogówce huśtawkę temperatur raz zimno ,raz gorąco.Problem zniknie dopiero w pełni zimy i w miare stabilnych temperatur.Trzecim tematem jest związana z tym oszczędność , ja twięrdzę że nie ma żadnej a w niektórych przypadkach wręcz straty.Biorąc pod uwagę bilans energetyczny nie mogę zrozumieć na czym można oszczedzać .jeżeli z domu wypromieniuje jakaś ilośc energi to musimy ją dostarczyć i ameryki nikt nie odkrył.Pójdę dalej tym tokiem i powiem ,że na hybrydowym ja zaoszczędzę ponieważ w nocy i w czasie pracy pod nieobecnośc domowników mogę w szybki sposób wystudzić dom do 12-14 stopni i co za tym idzie zmiejszyć ucieczke ciepła z domu .Nie chcial bym czepiać się vps-a bo cenię jego fachowośc ,ale z ostatnia wypowiedzia przesadził. W polsce w90% domów nie ma i nie było projetów . Z racji wykonywanego zawodu mam na co dzień z tymi projektami styczność i mówię wam większość to żenada i nie zasługuje projektant na inż. lub mg. Tendecja jest jedna ,która firma więcej odprowadzi tantiemów jest lepsza ,a co za tym idzie droższa bo ktoś to musi zapłacić ,nie oferując nic w zamian ,tylko bajer na papierze.Na tym kończę i pozdrawiam wszystkich forumowiczów po bardzo długiej przerwie .Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 07.11.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 bip 2. Kompensacja czyli dostosowanie do warunkow w pokoju, wypracowane przez pogodowke temp. zasilania moga byc zbyt wysokie i wtedy trzeba to skompensowac lub co prostsze przymknac termostatem3. niestety to wyniki obserwacji u wielu uzytkownikow, wytlumaczenie jest wlasciwe: to dazenie do utrzymania wysokiego komfortu jednak porownanie z podlogami drewnianymi w tym wzgledzie wypada na niekorzysc gresow5. Przy slabej izolacji cieplnej podlogowka wyciaga wilgoc z gruntu zgodnie z zasada ze cieplo wyciaga wilgoc nie znam mechanizmow ale zjawisko jest rozpracowane teoretycznie i przebadane praktycznie izloacja przeciw wilgoci jest zalecana (trzeba poszukac na internecie alenie koniecznie po polsku)7. przyjmijmy w pokoju okno 1.3 (chco szyba 1.1) 3 m2 i nawietrzak 30m3/h jak chce norma.przy -20 st na zewnatrz i +20 wewnatrz to jest 156 W i went 360W w sumie 500W skoncentrowane w jednym miejscu rozproszenie tych elementow ulatwia skompensowanie strat ciepla w koncu podlogowka to ok 70W/m2 czyli 500W to 7m2 podlogi i tu plus dla grzejnikow ktore mozna po prostu umiescic pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 07.11.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Biorąc pod uwagę bilans energetyczny nie mogę zrozumieć na czym można oszczedzać .jeżeli z domu wypromieniuje jakaś ilośc energi to musimy ją dostarczyć i ameryki nikt nie odkrył.Pójdę dalej tym tokiem i powiem ,że na hybrydowym ja zaoszczędzę ponieważ w nocy i w czasie pracy pod nieobecnośc domowników mogę w szybki sposób wystudzić dom do 12-14 stopni i co za tym idzie zmiejszyć ucieczke ciepła z domu .ie .Adam Adamos co to jest za dom, że jesteś w stanie wystudzić go przez kilka godzin o 6-8C? Byle jak ocieplony kanadyjczyk? Jakoś sobie tego nie mogę wyobrazić w nowym prawidłowo wybudowanym domu tradycyjną technologią. W kwestii bilansu - jeśli utrzymujesz niższą temperaturę (średnio), to zużywasz mniej energii. Jeśli podłogówka jest w stanie dać komfort przy niższej temperaturze, to jest tu możliwa oszczędność. Odnoszę wrażenie, że wiele osób myli efekt ciepłej podłogi (do czego dąży się w łazienkach) z ogrzewaniem podłogowym całego domu. W łazience uzyskuje się efekt ciepłej podłogi celowo, a jeśli podłogówka jest w całym domu, to przy odpowiednim ociepleniu i wykonaniu prawidłowo domu podłoga będzie w dotyku zimna (będzie miała poniżej 25C nawet w duże mrozy). Byłem w takim domu i dotykałem podłogi, na zewnątrz było -14C, a podłoga była w dotyku chłodna, może nie zimna, ale na pewno nie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 07.11.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Pasjonujący wątek jednak przypomnę pytanie SKYLIFT-a zadane na początku Czy to droga inwestycja? od siebie też zapytam:o ile procent jest droższe od tradycyjnego? i jak się rozkładają koszty w stos. do tradycyjnego jeśli zastosuję w połowie podłogówkę a w połowie grzejniki. Dzięki, pozdrawiam D`arek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 07.11.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 ja w tym tygodniu zamierzam zbierać oferty i porównania kosztów (oczywiśćie szacunkowe) dla ogrzewania mieszanego, samej podłogówki no i może uda mi się również dla samego grzejnikowego. Jak już będe coś miał (na konkretnych przykładach) to się podzielę informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.11.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 w odpowiedzi na pytanie wątku. przed podjęciem decyzji o rodzaju ogrzewania, robiłem kalkulację i wyszło mi, że podłogówka jest ok. 15% droższa od grzejników. Ale zaznaczam, że robiłem na elementach kisana. Można jednak na rynku znaleźć prawie 2x tańsze rurki. Trudno jest mi obiektywnie ocenić, gdyż nie jestem z branży. Podłogówkę robiłem tylko na parterze, więc 10 czy 15% więcej za komfort nie miało żadnego wpływu na moją decyzję. Co do temperatur podłogi, ,mam to szczęście że wypowiadam się jako użytkownik. Robiłem pierwsze pomiary kontrolne, nawet je przedstawiłem w jakimś wątku i z grubsza ( a właściwie prawie idealnie ) wszystko zgadza się jak narazie z projektem. i tak w projekcie przy ( temp. zewn./ temp. podłogi ) w salonie jest : +10C = 21,4C +5 = 22,0C 0C = 22,5C -5C = 23,0C -10C = 23,5C - ... -30C = 25,4C Zaznaczam, że krótko cieszę się tym wynalazkiem, ale baaaaardzo nam przypadł do gustu. Co do oszczędności, wyjaśniam - również koledze Adamosowi, dziwię się gdyż jesteś z branży a więc to Ty powinieneś wiedzieć najlepiej skąd te oszczędnosci się biorą. A wiec z rozkłądu temeratury w pomieszczeniu. Przy grzejnikach ciepło wędruje do góry i tam utrzymuje się, dajmy nato, 26C a niżej siedząc przed TV lub z książka na fotelu mamy już tylko 20C, czyli w miarę normalnie. Ponieważ w górnej szęści pomieszczenia jest niewykorzystywany nadmiar ciepła, poprzez większą deltę w odniesieniu do temp. zewnętrznej są też większe straty !!! Przy podłogówce ciepło wędruje od dołu i nie utrzymujemy nadmiaru ciepła i większej delty pod sufitem. Od i tyle. Co do niedogodności to jeszcze dwie dodam dla oponentów do wykorzystania w przyszłosci : 1. częstsze podlewanie kwiatów stojacych na podłodze, ale za to jak rosną , wymyśliłem, że postawię je na korkowych podstawkach - takich jak pod garnki w kuchni. 2. mam psa i widzę, ze w domu na podłogówce nie bardzo może sobie znaleźć miejsce - jest mu gorąco , możę ktoś coś podpowie. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-456672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 08.11.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 2. mam psa i widzę, ze w domu na podłogówce nie bardzo może sobie znaleźć miejsce - jest mu gorąco , możę ktoś coś podpowie. właśnie (tydzień temu) zalałem cały salon, kuchnię i hol z ogrzewaniem podłogowym. I teraz widzę że szkoda że wcześniej nie pomyślałem o tym psiaku. Bym zostawił kawałek nieogrzewany. Zastanawiam się teraz co zrobić. Możliwe pomysły: - w kuchni część posadzki jest nieogrzewana (pod przyszłymi szafkami) możnaby wywalić jedną szafkę i tam zrobić posłanie - kuchnia jest połączona z salonem... - możnaby zrobić psiakowi posłanie na nogach - takie łóżko z 20 cm nad posadzką. nic innego nie przychodzi do głowy, ale wiem że będę miał ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 08.11.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Zbij plytka skrzynke na miare psa i wyloz folia odbijajaca cieplo plus styropian na to koc cz co tam pies lubi i bedzie ok. Skrzynka moze miec dyskretne nozki 1-2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A propo miejsca dla psa to obwody podłogówki mają na rozdzielaczu możliwość dławienia strumienia wody. Jeśli chodzi o wyższość drewna nad gresem to zgadzam się tylko jeśli chodzi o kwestie cieplną tych materiałów. Tak, drewno jest cieplejsze i noga szybko je zagrzewa. Natomiast gres musi być podgrzany by chciało się po nim chodzić boso. Natomiast pod wzg. odporności na użytkowanie to nic chyba nie dorównuje gresowi. W tej dziedzinie nie gdybam, bo użytkowałem jedno i drugie. Mam podłogówkę na prawie całym dole oprócz przestrzeni pod schodami gdzie stoi klatka z króliczkiem. Grzeję dwa razy dziennie, tak by podłoga się nie wystudziła. Koty z kurzu się tworzą i leżą na posadzce czekając na sprzątnięcie - nie widzę żeby coś intensywnie fruwało. Tam gdzie mam szafki w kuchni też nie robiłem ogrzewania i tu kłopot - stojąc przy zlewozmywaku wyraźnie czuję różnicę temperatur ( dobrze, że jest zmywarka ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.11.2004 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 wiem o czym mówisz - moj synek jak raczkował kładł się na podłodze w czasie suszenia i wygrzewał się przy zmywarce sugerujesz żeby zrobić pętlę też POD szafkami kuchennymi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.11.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ... 2. mam psa i widzę, ze w domu na podłogówce nie bardzo może sobie znaleźć miejsce - jest mu gorąco , możę ktoś coś podpowie. Jak go kochasz, to wpuść go na kanapę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martynaa 08.11.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ja mam ogrzewanie podłogowe... i wogole z niego nie korzystam... przez koszmarnie wysokie rachunki , gdy było włączane Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24535-czy-warto-robi-ogrzewanie-podogowe/page/2/#findComment-457959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts