Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany w kotłowni

Recommended Posts

Witam serdecznie

Chciałbym się Was doradzić w sprawie ścian działowych kotłowni ( pomieszczenie nr 12) . Mamy zakupiony projekt którego parter jest taki jak na załączonym zdjęciu. Wiem, że kotłownia mieści pomiędzy dwiema sypialniami, ale rozłożenie innych pomieszczeń jest dokładnie takie jak sobie gdzieś tam w głowie wymyśliliśmy. Prosiłbym Was o rade z czego najlepiej byłoby zbudować te ściany kotłowni aby zniwelować jak najlepiej hałas kotła na eko groszek, który mamy zamiar zamontować w tej kotłowni. W projekcie standardowo są ściany działowe z betonu komórkowego 12cm. Może ktoś już to przerabiał i na etapie zaczynania budowy jest nam w stanie doradzić z czego te ściany postawić. Coś słyszałem o bloczkach sylikatowych, ale czy to wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

52486482_2310450302338613_4066335681343913984_n.jpg

Edytowane przez Marcin0703

Chcesz kocioł na ekogroszek w strefie sypialni i w tak małym domu?

LOL Żona cię zabije, wiesz?

garderoba w sypiali rodzicielskiej jest bardzo ciasna - bokiem będziecie chodzić, bo przejście ma max 60 cm.

Edytowane przez Elfir

Ja pierdziele, zapychać przez cały dom z węglem a później nazad z popiołem :wtf: faktycznie trzeba się było namyśleć, żeby tak wymyślić... Mogę zapytać jakie argumenty były za takim rozwiązaniem?

Nie wiem czy ktoś doradzi, bo wątpię czy ktokolwiek (poza wami) chciałby mieć kotłownię na końcu domu między sypialniami.

Dziękuję Wam za rzetelne wytłumaczenie, że to jednak nie ten projekt dla nas. Dodam również, że projekt jest pod ogrzewanie gazowe może dlatego trochę się zapędziłem z tym kotłem na ekogroszek, ale poprostu odpowiadal nam układ wszystkich pomieszczeń oprócz właśnie kotłowni.

Dziękuje jeszcze raz za uświadomienie

Pozdrawiam

Człowieku, mamy XXI wiek a nie XIXw!

Węgiel to prehistoria technologiczna w tak małym domu, spełniającym aktualne wymagania energetyczne.

W okresie przejściowym większość energii (czyli pieniędzy) wywalisz kominem, bo przegrzejesz chatę - pieca nie da się precyzyjnie regulować. A latem, gdy na zewnątrz jest + 30 stopni, też będziesz grzał węglem wodę do mycia?

Szanowny Panie,

Przy obecnym układzie pomieszczeń kotłownia znajdująca się między dwiema sypialniami nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ściany można „wyciszyć”, jednak trzeba się liczyć również z nieustannie pojawiającymi się zabrudzeniami. Warto pomyśleć o zmianie kotła na bardziej ekologiczny, a tym samym cichszy – wtedy nie będzie konieczności wygłuszania wnętrza.