Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie rozdzielaczem na piętrze

kurek99

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżo po wizycie hydraulika i wstępnie zamontował mi rozwiązanie jak na zdjęciu poniżej ale docelowo ma być zamontowany jakiś zawór i sterownik pokojowy i moje pytanie brzmi jaki zamontować zawór by można było sterować za pomocą sterownika pokojowego tylko tym rozdzielaczem na piętrze? do rozdzielacza podłączone są grzejniki aluminiowe na których są zawory termostatyczne.

Chce ustawiać temperaturę nocną/dzienną, pompa ma się wyłączać gdy temperatura w pokoju osiągnie docelową temp i mieć możliwość zmiany parametrów przez smartfona

Sterownik jaki sobie upatrzyłem to Ferguson FS1TH albo Tech ST-283 C. Nie wiem który z nich będzie lepszy. Zamontowany będzie kocioł Defro Sigma E

IMG_0928.jpg

To nie jest tak że Ty sobie wymyślisz sterownik z oferty ponieważ musi być on kompatybilny z zaworem który planuje zamontować hydraulik. Nie wiem do końca co on planuje i po co mu jakiś zawór ale idąc po najniższej lini oporu i Twojego opisu będzie to prawdopodobnie elektrozawór sterowany z tego regulatora. Odnośnie pompki to może nią także sterować sam regulator powodując jej wyłączenie lub załączenie zależne od temperatur i programu tygodniowego ustawionego na regulatorze.

Zawór jest potrzebny ponieważ na parterze jest stara instalacja szeregowa a na piętrze jest robiony kapitalny remont i cała instalacja C.O na piętrze jest nowa podłączona, do starego pionu. Myśl jest taka by sterować piętrem niezależnie od parteru.

Obecnie jest zamontowana pompa główna przy piecu oraz pompa pomocnicza przy rozdzielaczu ale mimo iż pompa przy rozdzielaczu jest wyłączona to ciepło idzie na grzejniki w całym domu więc sterowanie samą pompa przy rozdzialaczy chyba nie wypalili. Tak mi się wydaje by sterować rozdzielaczem jest potrzebny zawór wraz z sterownikiem

Edytowane przez kurek99

Jeśli taki jest stan faktyczny to zamysł hydraulika jest OK. Prawdopodobnie jest to tymczasowe rozwiązanie aż do remontu parteru więc jeżeli później nie potrzebne będzie niezależne sterowanie poddaszem lub pietrem to nie warto inwestować w coś drogiego.Ponadto jeżeli dobrze odczytuję opis instalacji to szeregowy montaż pompy jest raczej błędem ponieważ praca jednej wpływa na drugą powodując jej szybsze zużycie dlatego radzę raczej tego unikać lub zwrócić uwagę fachowcowi Edytowane przez Mareks77

Rozwiązanie raczej na dłuższy okres bo na dole mieszka jedna rodzina a na górze druga.

Czyli będzie potrzebny elektrozawór C.O + sterownik ?

coś takiego będzie dobre? https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-kulowy-1cal-z-silownikiem-naped-dn25-7130047215#productReviews albo https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-2n25-1cala-uszczelnienie-epdm-130c-5332959451?fromVariant=6045808219

Dzieki temu będzie płynne otwieranie/zamykanie ? zawory będą działać z w/w sterownikami?

Edytowane przez kurek99

Odnośnie sterownika to każdy posiadający roboczy styk zwierny, natomiast ze względu na sterowanie to zasada działania polega na otwieraniu i zamykaniu przepływu więc raczej nie spodziewaj się płynnej regulacji przepływu. Regulacja temperatury także będzie raczej nie płynna tylko skokowa, oscylacyjna gdyż każdy regulator posiada jakąś strefę nieczułości i histerezę dlatego utrzymując stałą temperaturę np 20*C w pomieszczeniu będzie ona oscylowała w granicach 19,5 - 20,5*C.

Poza tym ciągłe zamykanie i otwieranie całego obiegu poddasza wpłynie negatywnie na samo źródło ciepła oraz pompę obiegową. W tym przypadku wolał bym zastosować zawór 4 drogowy z siłownikiem który podczas zamknięcia ogrzewania na poddaszu umożliwiał by powrót czynnika grzewczego do kotła.

Proszę porozmawiać z hydraulikiem i dopytać o wszystkie szczegóły aby potem nie było niedomówień.

Przepraszam, że nie odpowiem na pytanie zadane w Twoim poście, ale każ temu instalatorowi wymienić te kolanka ocynkowane przed belkami rozdzielacza na mosiężne. Albo najpierw się zapytaj czy jest pewny tego rozwiązania. Ocynk jest bezpieczny do temperatury 55* (teoretycznie) Edytowane przez grzesio1712